懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

大宅

加油呀樓主, 休息一排bb好快會再來找你

男爵府

畀面勳章

回覆:5W3D...自然流產了 T_T

我係過來人,明白失去感受。
醫生講得completed miscarriage,就即係所有組織已排出。
而家尚有惡露,就好似經血咁,只係血量會多啲,幾日就會停。
你要好好保重身體,惡露停後,先好小補,補番啲血。

大宅

回覆 hikiko999 的帖子

你在美國那邊能找到可靠的中醫嗎?
中藥可幫你排清惡露, 還可以幫你調理好身體, 下次再懷孕沒有問題的, 不要灰心!

大宅

替你好難過
休息多D, 攪好身體再黎過! 加油呀!

大宅

為你諗經, ..... 不要想太多, 休息多D

大宅

樓主不要灰心,懷孕三個月前係比較易流產,很多媽媽都試過,我都試過,我個陣懷孕兩個多月一心去診所照超聲波睇bb,很期待很開心,照肚既時候醫生話搵唔到bb,用陰超都搵唔到,只係睇到一個兩個幾月大小既胎盤,後來到醫院做人工流產把不完整的胎盤排出!之後一直都好傷心,每次見到d bb同大肚婆都會諗返起自己既經歷就會喊,唔敢再有bb怕再一次失去,但係一年後我放低了,我明白你既心情,心係好痛,但係會過去的,要知道唔係你既錯!而家我再次懷孕,初期比較小心,小小事都好緊張,當踏入穩定期才放心下來!你而家要好好休息,同埋流產同生bb一樣好傷身,之後要補返好身體,再計畫過!祝你早日康復將來生個健康寶寶

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章

回覆:hikiko999 的帖子

我曾經都係過來人,非常明白妳感受,當時我失落左2個月。但你記得要好好保重身體。有健康身體,才會有健康bb

複式洋房

樓主, 睇開D. 係個胎唔夠Perfect, 自已走左. 驚有組織殘留, 要搵個婦科醫生睇睇好, 或者做次刮宮, 下次BINGO機會高D!
[/img][/url]

大宅

多謝Mama們的關心,謝謝,
其實心情已經好多了,
明天要去看中醫,
現階段先調理好身體,
再調整心情,
我老公做話下個月再努力
被我鬧佢痴線,
我想等多半年至九個月調理好個身體先,
我個身子太虛喇。

男爵府

樓主要好似坐月咁樣補同休養,因為都係傷了元氣的,
遲些身體好似再來過,加油!

你不要怪自己太早去照陰,不是你的錯,因為很多流產case是個胚胎形成時已有一點問題,不是媽媽做得不好,支持你!

大宅

引用:多謝Mama們的關心,謝謝,其實心情已經好多

原帖由 hikiko999 於 11-06-30 發表
多謝Mama們的關心,謝謝,
其實心情已經好多了,
明天要去看中醫,
正常三個月後可以努力過,不過你同老公一齊補下養好d身體仲好!最重要有計畫,有無做婚前檢查呀?有做懷孕個陣唔洗驗咁多野

子爵府

環保接龍勳章 親子達人勳章

好好休息, 調理好身體先~~~bb幾時都有機會, 你地要先好好養好身體最重要! 加油呀!! 清晒惡露一定要補下呀~ 同坐月類同, 因為對子宮都有一種程度既傷害丫嘛!

大宅

回覆 hikiko999 的帖子

小產的經歷是很難受的, 但不要放棄信念, 現在不要想太過, 先好好休息, 調理好身體, 會再有的

我去年小產, 我一直有看中醫調理的 (己看了五六年), 今年一月做體檢, 二月開始見婦科醫生, 四月bingo了, 現在11wk, so far so good.

慢慢來吧, 懷孕需要各方面的配合, 心理和生理都要準備好...

在BK的JM, 好多都有小產經歷, 有一些不幸試過兩次, 數據顯示四個孕婦中, 便有一個小產, 機會率頗高, 所以不要太怪責自己, 頭一胎是較易流產的...

祝福你啊~~

大宅

唔好灰心呀...支持妳.

我現在都係 5 WK 幾, 我正在同 BB 一起加油, 因為出血左已經一個 WK 了, 希望 bb 都能平安冇事,上年尾小產完, 情緒低落了好一段時間, 所以我好明白妳心情啊...養好身子, 再接再厲, 上天一定會賜妳健康的小寶寶

大宅

回覆:hikiko999 的帖子

我朋友都試過小產,但後來不久就陀了孖胎!不要對自已沒信心,上天會安排個靚B給你,最重你養好身子,思想上你試下focus第二啲嘢,maybe 係你嘅interest, 咁就唔會有太大壓力。

大宅

我都試過兩次同類經驗分別係去年五月及昨天,十分明白樓主感受,媽媽和老公都有安慰說可能BB不健康呢,而且這是緣份來的,不能强求籤!唯有調養好身體再努力過!
而且自然流產已經比人工流產好一點了大家一起加油吧!

大宅

樓主:可能是空包卵,即是萎縮性卵,只有胎盤,通常會自然淘汰。
因你沒有做人工流產,故你的子宮沒有創傷,待月經來潮可再嘗試,擔心的話,過兩個月才try。不要氣餒!好好休養吧!努力加油!祝你早孕!

別墅

我都好明白樓主心情, 因為我都啱啱經歷完自然流產, 係好唔開心. 我仲要用藥用用咗兩次今日先confirm攪掂哂, 呢個月真係好難受, 但我哋要堅強啲, 唔好咁快認輸.

好多人都話第一胎係比較容易有呢個情況的, 同埋e生都話bb係本身有大問題, 所以就會自然淘汰自己的, 所以早啲知都唔係唔好既. 唔好因為今次既經歷令自己對生育產生恐懼, 我啲朋友話有過會較容易再有的, 因為妳個身體已經ready好, 所以大家再努力啦.

我下個禮拜都諗住揾中醫調理吓, 3 個月後再努力過, 加油呀!

別墅

我四月才剛剛小x,是6週自然流產,果時都問自己點解會咁,現在心情都無乜太唔開心,努力養好自己身體再來,小朋友是會再返,
我身邊剛有朋友正在面對這些事,努力去開解她。

首頁

尾頁

跳至