跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

如題~~~

侯爵府

回覆:土瓜灣有哪家幼稚園比較好點?

YMCA 農圃 聖三一

男爵府

出晒名既有協恩.
暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

落山道附近有沒有呀,我是住落山道附近的。美雅幼稚園解樣?

大宅

民房

我有上網睇過 "美雅" 評語都算幾好gar, 起碼資歷深有豐富經驗,
至於教育局報告就講較多過於抄寫功課, 係好定唔好, 要媽媽自己行量~

大宅

係邊到可睇教育局報告條link?

禁止訪問

別墅

呵呵,新移民子女又点呀?

別墅

BB大个会接触各种各样的人,从小接触有何唔妥?

大宅

珠珠妹dy 發表於 11-8-18 18:37
樓主,你小朋友是找K1/N班?
因為落山道附近收2歲讀N班半曰唔多,只有美雅同太陽島有N班半曰讀!
我個人見 ...

我也打算去聖三一的,不過好像覺得學費有點小貴了。太陽島也在我的考慮範圍以內的,只是美雅是最近的一所學校,所以想省力一點。也是在考慮之中啦!!!再過幾個月就要開始報名了。煩呀!~~~~

男爵府

美雅老師較嚴同惡啲,K1下學期開始寫字,學術方面比較深啲,但小朋友真係會識多啲字,真係睇家長既需要。但的確新移民較多。最輸蝕既係地方太細。
聖三一老師比較有愛心,但程度又會比較淺。有小學既支援教學方面比較全面,地方大,夏天有得玩水,冬天有得燒野食,會係一間開心既幼稚園。
我囝囝兩間都有讀過,基本上可以說美雅令到佢練到寫字,雖然係細仔但過到聖三一寫字仲靚過好多大仔。聖三一就俾咗囝囝一個開心既幼稚園生活。
希望可以幫到你啦。

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

美雅操字已經係兩三年前既事!而家已經冇咁樣操喇!我兩個仔都係美雅讀,大仔歲幾入嬰園,9月升K3。細仔兩個月入讀,9月升N1!
所有教職員都好有愛心,好有經驗。特別係N1, K1既老師,佢地好識運用正面教學去教小朋友,亦會教家長點樣教小朋友! 美雅除左有教無類,最重要佢地係都好著重品德教育架!
咁佢都有唔好既地方,岩岩新學年擴建左個新既體能活動室,但都係要出左門口再入番去......新移民舊移民都有,確實比例真係比香港家長多。但都唔係所有鄗移民既小朋友同家長都唔好既。我仔果班考頭3名都好乖,3個都係新移民,3個都係我仔既好朋友呀~ 如果要講曳,香港既小朋友都一樣有曳架。另外就係英文方面,可能真係新移民比例多D,普通話佢地真係好好,但英文就差D,就算有外籍老師教,佢地都唔多可以用英文對答....
仲有一樣係我最最最最唔喜歡既.....就係冇開放日同唔比影相!
<我唔係打手,我係百分百係土瓜灣長大,有兩個小朋友係美雅讀緊既家長,以上係第一身感受!唔好打我!>

大宅

美雅有說好有說壞,練字倒沒什麼。至少可以練手好字。但是有看到說是老師比較凶惡,那就不太好了,寶寶是去學知識和交朋友的。並不是去被老師打罵的。如果真的是有老師兇惡的話,那誰還敢去那裏返學啊??

男爵府

引用:美雅操字已經係兩三年前既事!而家已經冇咁

原帖由 Ekko 於 11-08-24 發表
美雅操字已經係兩三年前既事!而家已經冇咁樣操喇!我兩個仔都係美雅讀,大仔歲幾入嬰園,9月升K3。細仔兩 ...
唔怕、唔怕,我証明你唔係打手。

Ekko  隔左咁耐先睇番添~~  發表於 11-10-7 15:16
Ekko  HEHE....THANK YOU~  發表於 11-10-7 15:15

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:Ekko的帖子

我證明你唔係打手
記唔記得我...有冇發現我地轉左校?

Ekko  你係咪卓b 媽咪呀??  發表於 11-10-7 15:16
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

男爵府

引用:美雅有說好有說壞,練字倒沒什麼。至少可以

原帖由 嘟嘟麻麻 於 11-08-24 發表
美雅有說好有說壞,練字倒沒什麼。至少可以練手好字。但是有看到說是老師比較凶惡,那就不太好了,寶寶是去 ...
其實又唔可以講到美雅既老師咁可怕,維維K1時既劉老師就好好,我真係要俾個讚佢,如果升K2唔係要換老師我就會繼續讀返美雅,總括來說美雅比起聖三一係會對小朋友嚴啲,但聖三一係學術方面又會比美雅淺啲,至於邊間適合自己既要求就見人見異啦。

別墅

无的甘葛事?我仔仔今年读K1啦,,巨好中意翻学噶哦

大宅

sweetcandy59 發表於 11-8-30 21:49
无的甘葛事?我仔仔今年读K1啦,,巨好中意翻学噶哦
佢係讀邊間學校呀?美雅嘛???

別墅

恩恩,,,巨读炮仗街葛间啊,,,你仔仔读下鄉道葛間啊

首頁
12345...6

尾頁

跳至