少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 分享跟BB有趣的對話

MARCO仔仔:

你仔仔咁人細鬼大嘅 你聽到佢咁答一定好sweet sweet啫!
btw,你仔仔好靚仔呀,又幫你做家務,仲識唱無間道,好叻呀!

Our Boy's Birth Date:

大宅

我個仔兩歲半,一見到電視機出現佢去過既地方又或者近似佢見過既就會話:"我去過呢度啦,你(記記)得呀?"
過左一陣就會再問你:"咁幾時去過呀?"

大宅

貝太 寫道:
MARCO仔仔:

你仔仔咁人細鬼大嘅 你聽到佢咁答一定好sweet sweet啫!
btw,你仔仔好靚仔呀,又幫你做家務,仲識唱無間道,好叻呀!

貝太,
THANKS !!
琴日佢仲"乙水"死我, 我同佢訓覺, 佢sir低左無訓枕頭, 我問佢"你做咩唔訓枕頭 ????"
佢昂高個頭話"我咁樣可以望到你ma"
"乙水"死我

別墅

剛過去的星期六,我陪囡囡訓晏覺,佢訓著左之後我就落街買野,到佢起身時,婆婆同我講話囡囡起身喊左好耐,後來我問囡囡:"點解你頭先起身喊架?"(因佢一向以黎訓醒覺係唔會喊),囡囡就答話:"因為我唔見左媽咪囉"

有晚同囡囡係大床一齊訓,佢訓訓下一腳kick開我,我問佢點解kick我,佢答:"因為我唔love你囉"

一時一樣,都唔知佢究竟love唔love我

大宅

MARCO仔仔 寫道:
貝太,
THANKS !!
琴日佢仲"乙水"死我, 我同佢訓覺, 佢sir低左無訓枕頭, 我問佢"你做咩唔訓枕頭 ????"
佢昂高個頭話"我咁樣可以望到你ma"
"乙水"死我

MARCO仔仔:
如果我第時個仔/女好似你仔仔氹你咁氹我的話,我肯定冧死,乜都應承佢都似

Our Boy's Birth Date:

大宅

[size=x-small]
妈妈:明天带你去动物园,好吗?
仔仔:好!!!
妈妈:告诉妈妈,你最想见到什么动物呢?
仔仔(想了一想):Elmo !!!

(哈哈!mud 原来係仔仔心目中Elmo係动物黎架!)

仔仔是我家里的sesame street fans,你家里有志同道合的芝麻街fans 吗?
:-P

洋房

星期日晚,全家出街食飯,剛食完飯回家途中仔仔扭計要食雪糕,因o岩o岩食飽就同仔仔講唔好啦,佢唔肯重發脾氣推o左爹De一下;我就細力打o左佢手板一下,跟住佢話"哎呀,好痛呀!"攬住爹De喊o左十靚秒就收聲。之後搭小巴返屋企,係小巴我lau仔仔傾計,佢"令"開面一陣講:

仔仔: 媽咪唔好打er,我好鍚您加嗎!
媽咪: o阿!咁媽咪都好鍚您o架!
仔仔: 我都好錫您o架!
(我o岩o岩重lum緊o個陣時)仔仔再講一句: "我激死您呀!hehe!"
:lol: :lol: :lol:
我家有隻恐龍仔,飲奶個陣大爺仔,走黎走去似雞仔,講野成個八婆仔,笑起上黎見牙仔,沖涼個陣白豬仔,訓覺個時蝦米仔,我最怕他扭計仔,扭完計仔又諗計,不過有時變兔仔,溫柔同你傾下計,'霖'死媽咪爹De仔!我最愛屋企一隻超齡大仔同一隻細仔! ;-)

男爵府

以下喺我個Friend五歲嘅女同佢爸爸嘅對話:
爸爸:"平時成日都係爸爸揹你, 不如今晚你揹爸爸返屋企."
囡囡一本正地回答:"爸爸, 我只喺一個五歲嘅細路, 又點可以揹隻豬呢?"

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我個囡同你bb啲對白差唔多一樣呀!

[quote]
nancytse 寫道:
(1)
媽咪詐帝怕黑: 黑媽媽,好驚呀!
BB攬實媽咪,輕輕拍背: 媽咪唔洗驚,有BB同爸爸o係度,冇事嫁。
媽咪感動到想喊。

(2)
BB教媽咪講說話:呢包係'維他奶奶'唔係XX奶奶(特登卷舌頭講),媽咪你講啦!
媽咪好正經講:維他奶奶
BB岩~啦(拖長語氣)
媽咪心想:嘩!唔好扮晒阿Sir喎細路!

珍珠宮

畀面勳章

[size=medium]原來小朋友既說話咁過引!! 真係可以出番本BK親子有趣語錄!!

又講我個仔.

最近一次, 我叫佢出街前去清大小便, 我同佢講:"你要去toilet先,如果唔係到時你急搵唔到toilet就弊家伙喇!!

佢無端端整句:"咁咪 -- 弊家伙, 無廁所 O羅!!?"

大宅

由 蜻蜓 於 2003-05-06 14:29:56

妈妈:明天带你去动物园,好吗?
仔仔:好!!!
妈妈:告诉妈妈,你最想见到什么动物呢?
仔仔(想了一想):Elmo !!!

(哈哈!mud 原来係仔仔心目中Elmo係动物黎架!)

仔仔是我家里的sesame street fans,你家里有志同道合的芝麻街fans 吗?

我個囡都係Elmo的fans, 不過我們一早就告訴她Elmo係卡通人物, 係人扮的....
雖然現時她還未夠4歳, 但已經知道Elmo係"人扮的", 連當年在Disney同佢握過手的Goofy都"係人扮的"...

大宅

我個囡都係Elmo的fans, 不過我們一早就告訴她Elmo係卡通人物, 係人扮的....
雖然現時她還未夠4歳, 但已經知道Elmo係"人扮的", 連當年在Disney同佢握過手的Goofy都"係人扮的"...
[size=x-small]ShirleyLeung,

幸会Elmo's fans!!! 不知为何我没有打算告诉我仔仔所有卡通人物都是人扮的, 也许是想让他有一些憧憬和幻想吧!他本身有一只傀儡玩具,随着岁月增长希望他会逐渐有所启示

大宅

最近阿仔又有新作:

話說媽咪少o左帶face mask,有日放工一入屋,
B: 啊!媽咪你唔帶口罩。
媽:係呀!媽咪懶惰豬嘛。
B(責備口吻): 唔得嫁,你唔可以唔帶口罩嫁,會有病嫁。非典形肺炎呀(口齒不清地)。
媽: 好啦!我聽日帶番啦!
B: 咁就乖o剌,下次唔好o剌。

男爵府

me :' BB, let's go to Hoover Restaurant.'
BB:' No, I want to got to Kwong Wah Hospital restaurant'

(Kwong Wah Hospital restaurant- his own invention)

BB: "mama, after a few years I will become a 'chong' (meaning: middle) man"
- he learnt the concept of big , middle, and small and he always use the word middle to describe things.

大宅

好媽媽勳章

有日放工去姨媽度接兩歲半的仔仔, 例牌問佢 :
ME: 今日乖唔乖呀~
仔 : 乖 !
ME: 咁有無蝦姨媽呀~
仔 : 有 !
ME: 咩事, 點蝦呀~
仔 : 哈.哈.哈.佢囉 ! :-P :-P
有時叫仔仔錫我一啖, 我會話:乖o勒!
咁有次佢見到我同爹地kiss, 佢就話 : 乖o勒!
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

話說我個囡(2歲) 飲野好心急, 我地常常叫佢慢慢飲, 怕佢會"濁"親. 在上星期六, 我地去餐廳食野時, 叫了一杯凍好立克 ...

媽 : 囡囡, 可否比杯好立克媽媽飲?
囡 : 好
跟住佢楂住好立克連飲管遞比我, 當我飲緊時,
囡 : 慢慢飲, 唔好急!
媽 : 啊!

大宅

尋日個女(維維)朝頭早訓醒唔見左婆婆, 起身就喊, 工人姐姐就抱佢起身, 點知個女起晒"殘"雞腳, 唔俾姐姐抱 (發脾四)

維維問姐姐: 婆婆呢 ?
姐姐答: 婆婆去左街街...
維維 : 勁喊.....唔等維維去街街......
姐姐即轉: 哦, 唔係, 婆婆係toilet痾"尿尿"....等一陣就出黎
維維 : (等左一陣)...甘耐既 ? 婆婆痾 "臭臭" (屎) 呀 ?

下午打電話返屋企搵個女, 婆婆接過電話,
我問: 維維呢 ? 叫佢聽電話喔...
婆婆 : 維維聽電話, 媽咪搵你呀 ))))
維維 : 我唔得閒呀, 寫緊字呀 )))) 突然聽到佢再講: 唉也, 好急呀, 姐姐, 痾尿尿, 痾尿尿 )))

小女22個月大, 從無想過佢識講甘多句子, 仲可以有問有答...

別墅

某日媽媽係兩歲半囡兒面前更衣,囡囡睇完就話:媽媽'支支'大大個, 跟住拉高自己件衫,睇完就話:我'支支'細細個. 媽媽諗 : 個囡真識貨!

一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

阿女兩歲
我問囡囡:你錫唔錫媽媽
囡囡:錫,仲即時送上香吻一個
我:你錫唔錫爸爸
囡囡:唔錫
我:點解唔錫爸爸呀
囡囡:鬚吉吉

洋房

最近我皮膚敏感,所以唔比隻狗仔入房.有一日,隻狗仔見到我地同bb係床度玩得好開心,走左入房,bb即刻指住佢話:"唔得,get out, out!"

從來都唔知原來bb巳經可以講一句complete sentence...

跟住daddy問佢 "唔比朱古力入房呀?"
bb話 "out! out!"

謙謙媽媽@.@ ----------------- 謙謙 bb 巳經 3 years old 啦!

首頁

尾頁

跳至