少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 分享跟BB有趣的對話

仔仔(3歲)

去完日本,他認識了Mickey Mouse

洋房

前兩日有個3號風球.我同OMA去

洋房

三歲囡囡 : 媽媽, 你同我玩陣先啦!
媽媽 : 噤,玩一陣啦!
時間過左一會.
囡囡 : 媽媽, 玩多兩陣呀!
時間再過多一會.
囡囡 : 媽媽, 再玩多三陣呀!
媽媽諗 : 吓, 噤都得!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

皇馬對龍之隊場波前,爸爸不斷跟囡囡講碧咸呢樣,碧咸個樣
攪到囡囡睇報紙時見到碧咸都認得出
後尾阿女忽然又講:碧咸
但即時自己加多一個:daddy咸咸
攪到老公好鬼尷尬

水晶宮

2024年龍年勳章

我同仔仔 0係床上玩, 我肉緊咁抱住仔仔, 問 :

我 : 晞晞, 不如媽媽塞番你入去媽媽個肚度囉, 好似你BB果陣時咁, 好唔好呀 ?
仔仔: 唔好, 等我五歲先啦
我 : 點解呀 ??
仔仔: 等晞晞五歲變成大人先塞啦 !
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

複式洋房

我姐姐同朗朗睇相

姐姐問朗朗 : 呢個邊個呢架 ?

朗朗 : 爸爸

朗朗 : 媽媽

朗朗 : 噹噹 (即係佢自己)

姐姐問朗朗 : 呢個黑蚊蚊邊個呢架 ? (再指住我老公)

朗朗 : (佢睇左一下, 就話) 蚊 .

我即時笑佢 , 邊有蚊呀 ! 哈哈哈 !

(朗朗 23個月 , 最近成日跟人講野 , 但係最後1~2個字)

大宅

晚上,亞四跟二少並排坐sofa,二少一路睇電視一路不停轉台,於是亞四搶去二少手上的遙控,二少即時發脾氣,跟住拿住亞四條褲,對答如下 :
二少 : 「我搣爛你條褲!」
亞四 : 「搣爛我條褲,咪除你條褲俾我著law!」
二少不示弱 : 「我條褲唔o岩你著!」
亞四 : 「唔o岩著都要著ga,著住先law!」
二少心心不忿 : 「我搣爛你件衫!」
亞四 : 「搣爛我件衫,咪除你件熊bear bear衫俾我著law!」
二少哭著說 : 「熊bear bear衫係我o架!」
亞四 : 「邊個叫你搣爛我件衫喎!」
二少扮喊咁自己行入房,但一滴眼淚都無,5 分鐘後從房走出來,若無其事坐回sofa繼續看電視。

:lol:

複式洋房

我個囡囡剛剛14個月大,自從佢識自己行之後,就好喜歡係奶奶家中或我家中自由行動,唔鍾意人抱,但近來如果你街度放佢落地試行,佢就扭人抱呀! 星期日早上同佢落街食早餐,一落街我就放佢落地下要佢自己行,點知佢抱實我隻腳,仲講左兩次"唔可以"、"唔可以"。我當時第一個感覺係這句說話一向係我對佢講喎!點解而家係你跟我講呢! 感到好嬲又好笑。但過後想返轉頭又好開心個囡可以講到三個音喎!

仲最終都係提醒自己以後說話要小心了,小孩子學野真係好快呀! :-P

男爵府

florence 寫道:

維維: 咩黎架 (指住我個bra)
我答: 呢個係bra, 維維唔駛帶
維維: 維維無"ba"呀(模住自己個心口)
我答: 係呀, 維維細個(指住佢心口), 唔駛帶bra架
維維 : 哦, 媽咪大個(指住我心口), 要帶"ba"呀
我答 : 係呀, 係呀, 媽咪好大個要帶bra架...明唔明呀 ?
維維 : 明.....之後出去搵佢daddy...
維維 : daddy大個, 無帶"ba"既 ?? (佢daddy心口好多肉)...

heeheeeheee

剛足兩歲的芝芝,某天突然指著我的「心口」說:「媽媽有波波!」然後又指著DADDY(剛沖完涼沒有穿上衣)的「心口」說:「DADDY有花花!」

另某日,我問芝芝:「你叫甚麼名字?」她想也不想便說:「豬PIG芝芝。」(因有時我會叫她小豬)「媽媽呢?」「豬PIG媽媽。」「DADDY呢?」「豬PIG DADDY。」

又某日,芝芝做錯事俾我責罵。晚上陪她睡覺時,房間已關燈,她細細聲跟我說:「XXX(我個名)鬧。」我問她:「鬧誰?」「鬧張詠芝。」翌日晚飯時,我因要開OT所以未返,芝芝竟然跟嫲嫲說:「XXX鬧張詠芝。」 :-x :-x :-x

洋房

上星期我囝andrew(16個月大)剛曉分辨和說'巴士','的士'。我想考考他,剛巧當晚要去他舅父家吃飯,出發前我問他:andrew,而家要去舅父屋企啦,我地要搭咩呢?(因為近,我們經常去,次次搭的士)...我期待囝會答我心目中的答案。

點知andrew想了一想,說:"搭

珍珠宮

仔仔: 公公你同我玩啦, 你坐呢度, 我坐個度.
公公: 不如你坐呢度, 我坐個度啦.(因為公公想睇電視)
仔仔: 唔得呀!個度有對鞋0左住我呀! 對鞋好臭呀!
公公: 唔怕啦!對鞋係你0架嗎.
仔仔: 你唔怕, 我怕呀嗎.

大宅

呀女今日問左我一個好深既問題

bb: hello kitty 飲汽水wow (指住幅圖畫)
媽媽﹕汽水好唔好飲呀﹖
bb : 好飲呀﹗
再睇睇下
bb: hello kitty 個口呢﹖﹖﹖hello kitty 個口係邊度呀 (驚訝地)
媽媽 : 暈左.........唔識答﹗

洋房

每晚

子爵府

好媽媽勳章

我個女今個月開始返學, 一星期一日, 無家長陪, 但都冇喊過, 返完第二堂之後我問佢....
媽媽: "返學開唔開心呀?"
靖嵐: "開心"
媽媽: "多唔多o野玩? 好唔好玩o架?"
靖嵐: "多呀, 好好玩, 我鍾意sir 梯"
媽媽: "咁下個星期三仲返唔返?"
靖嵐: "唔返喇"
媽媽: "點解呀? 你話好好玩喎"
靖嵐: "唔返喇, 返o左好多次, 成日返, 返o左好耐"

.......死啦, 返o左兩日就嫌悶?!?! :-x
我想要9999呀...

大宅

博博:你快d打電話!
mami:打電話比邊個?
博博:打電話俾媽咪.
mami:mami咪係到law!
博博:打俾第二個mami呀.
mami:下!你有第二個mami ga?!
博博:係呀!仲有第三個媽咪tim.
mami:乜話?仲有第三個媽咪?咁你總共有幾多個媽咪?
博博:總共有四個媽咪.
mami:四個?!(佢daddy幾時聚了四個老婆)
咁我係第幾個mami?
博博:你係第一個.
mami:(咁都安慰d,起碼做大嘛 )

大宅

靖嵐, 睇黎你個女要日日新wow!

樓下看更ee 問我女﹕學校有無人同你玩呀﹖
Tara : 無
ee: 有無sir 滑梯呀﹖
Tara : 無
ee﹕ 甘有無玩具玩呀﹖
Tara: 無

嘩﹗﹗e 間咩學校黎架!!!咩都無架﹗

水晶宮

2024年龍年勳章

夜晚訓前教仔仔禱告, 我通常帶住仔仔講 :

謝謝天父, 保守我地今天過得有平安,有喜樂...阿門

今天, 加了一句 :
謝謝天父, 保守我......喜樂, 讓我地可以同Ming姨姨飲茶...

仔仔接 :
可以去百佳, 讓我地有冷氣, 好舒服...阿門 !

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

哈哈......真係好得意

我個女3歲,最近有趣對話就係
ma:女 你愛唔愛媽咪呀?
女:唔愛
ma:點解呀
爸:甘你愛唔愛爸爸呀?(滿面期待)
ma&爸:甘你愛邊個呀?
女:自己囉 ,要識愛自己先至可以愛人哋嫁嘛 (爸爸教)
ma:甘你而家識唔識愛自己呀?
女:識(好肯定既語氣)
ma:甘你而家愛唔愛媽咪 爸爸同弟弟呀?(又一面期待)
ma: ( :cry: :cry: :cry: )
另一邊個爸爸已經係笑到唔識收

別墅

今早同三歲女兒傾電話
媽媽 : 今早食左咩野呀?(早餐)
女兒 : 冇食呀!
媽媽 : 點解呀!
女兒 : 我好肥嘞, 唔好食噤多野呀!
媽媽 : 肥唔好咩!
女兒 : 肥會比人睇到大肚腩, 個個抱我都話我好重呀!我唔會食好多野嘞!
(三歲就好介意自己身形了! 點算? )
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

子爵府

好媽媽勳章

我個女不嬲都好想搭橙色巴士(機場巴士), 我同佢講架巴士係去機場搭飛機同好貴.
另外, 我個女又好想搭雙層火車, 琴日我o地終於問到時間同價錢, 我o地第一個反應話:"都好貴喎"
於是........................
靖嵐:"婆婆, 不如我o地搭橙色巴士去搭雙層火車去廣州呀, 一齊好貴o架"
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至