少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 分享跟BB有趣的對話

wah!100篇啦!
靖嵐的類比法很好wor!

博博兩父子合作填詞,大家都知Twinkle,twinkle little star點唱.車上......
........................... 1 1 5 5 6 6 5
Daddy:(隨意哼了) 我有一個小思博
........................... 4 4 3 3 2 2 1
博博隨即接著唱:......兩個爸爸三個媽咪
............................5 5 4 4 3 3 2
............................四個姐姐五個姨姨

我們是小家庭,不是大家族,何來咁多人? :-P

子爵府

好媽媽勳章

sheryl,
多謝你讚我囡囡呀~ 你囝囝都好叻呀~

今晚我個女又有笑話, 去完街返屋企時....
靖嵐:"婆婆, 你抱我啦, 我唔行到"
婆婆:"點解呀? 好 支力 咩?"
靖嵐:"唔係呀, 我唔識路返屋企呀"
婆婆:"唔係掛, 日日都係行依條路啦, 你拖實咪得囉"
媽媽:"咁你係唔係真係好 支力 呀? 駛唔駛抱?"
靖嵐:"唔駛, 咦?! the moon唔見o左o既"

......鬼計比人拆穿o左就轉話題

我想要9999呀...

男爵府

We teach my husband's nephew (a boy, 2 years and 10 months) to say an English name, 'Polly' to his cousin. He said 'Or Liu'. We all laugh!
canau

伯爵府

sheryl,
睇o黎d小朋友都好鍾意作歌詞喎!
囡囡識唱少少"Old McDonald Had A Farm", 但就改歌詞:

"去McDonald食薯條, 好好好好味" ....

靖嵐,
紫韞平時講negative既野的話, 都係好似靖嵐咁, 講"唔"字先。 例如"唔食到", 唔"囉"到, 唔開到 ..... 唔通呢d係小朋友文法?!

大宅

仔仔 26 個月

我第一次問他鐘意媽咪 定 爸爸 . (心裡很緊張,第一次問這問題,平時我兩公婆都好錫他.老公也時常幫手)

仔仔答(冇教過他) 鐘意媽咪...鐘意爸爸. 兩個.

我好開心呀.

子爵府

好媽媽勳章

littleeva,
我都問過我個女依個問題, 佢答我
"我鍾意媽咪, 唔鍾意爸爸, 因為佢叫極都唔起身, 好嬲佢"
我想要9999呀...

子爵府

我在公司睇, 一路睇一路笑,公司d人以為我傻了...

因我老公同公公都食煙, 所以教囡囡一見到佢地食煙就話:[唔好食煙呀, 無益呀!]
有一日, 我老公又食煙喎,
咁個囡話: 爸爸, 唔好食煙呀, 無益呀!
爸爸: 喎, 知道啦下次唔食啦!
囡囡: 唔得呀! 你唔乖呀! 我唔錫你呀!
-------------------------------------
囡:媽媽, 你唔好食煙呀!
我: 我無食煙呀!
囡: 無! 有煙呀!
當時我在廚房煲肯湯, 打開蓋佢見到有煙升起,

大宅

靖嵐

咁您老公有冇改呀?

我又試過問仔仔:鐘唔鐘意痳痳?
我仔次次都答: 唔鐘意痳痳,鐘意爺爺

大宅

snoopy

您可以"利用"囡囡 使老公介食煙

子爵府

好媽媽勳章

littleeva,
冇呀....不過我個女講就咁講o者, 出到街咪一樣"痴"實個呀爸, 要佢抱
我想要9999呀...

子爵府

Hi littleeva,

希望我囡真係可令佢介到啦!

我都試過問佢你鍾唔鍾意媽媽, 佢次次在我面前就用唔正的國語唱: [世上只有媽媽好, 有媽的孩子象個寶], 攪到我鬼咁開心, 但轉頭老公問佢, 佢又會張[媽媽好] 改為[爸爸好], 吹賬!!

大宅

happydino,
你bb好得意.幾大?
snoopy,
如果你小孩子當眾大聲'勸'佢Daddy,我諗好快戒掉

子爵府

sheryl :

已試過了! 我老公有次在餐廳門外食煙 (佢已不在個囡面前食), 個囡一見到佢起身預備出去, 連佢都知道我老公去食煙跟住好大聲話: [爸爸, 你唔好食煙呀, 曳曳豬呀] 攪到我老公鬼咁唔好意思, 但佢都係行出去照食. :-x :-x

伯爵府

sheryl,
多謝你讚我囡囡。佢已經26個月啦!
佢昨晚學人做談判專家 .....

紫韞: 媽咪, 去麥當勞o丫
媽咪: 你仲流緊鼻水喎, 等你好返先啦
紫韞: 唔怕, 流少少鼻水o者

子爵府

好媽媽勳章

雙層火車 - 第二集

話說今日我終於訂o左雙層火車車票, 我就話比靖嵐知....
媽媽: "嵐, 你係唔係好想搭雙層火車呀?"
靖嵐: "係呀"
媽媽: "頭先我買o左飛喇, 十月搭雙層火車去廣州好唔好?"
靖嵐: "yeah~~~ 雙層火車終於唔貴喇, yeah~~~"
媽媽: "唔係唔貴喇, 雙層火車都係好貴, 不過應承o左帶你搭"
靖嵐: "唔係o架, 真係唔貴喇, yeah~~~"
我想要9999呀...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

阿女整損隻腳,老公放工後見到就話要滴紅藥水

老公:我地滴紅藥水啦
囡囡:唔滴,無事呀
老公:你隻腳損左喎
囡囡:無事呀,算啦
老公:你睇下媽咪都損左喎,不如我地同媽咪滴先啦
囡囡:好呀,同媽咪滴,嘟嘟唔滴,算

大宅

颱風'杜鵑'襲港,扭開電視機.........

博博:(舉起雙手)好野!九號風球啦!好野!跟著十號風球,然後十一號風球.
媽咪:(點解佢d諗法同我一樣 :-P )
博博:食多d野先,如果唔係打風打來,同媽咪一齊被風吹到飛起,飛到上天!

子爵府

好媽媽勳章

sheryl,
九號風波時我個女話要落街玩風, 吹到飛起咁玩喎......
我想要9999呀...

大宅

靖嵐好大膽哦!
wah!下次打風,靖嵐咪分分鐘叫你帶佢去西貢玩滑浪

昨晚博博12:45am才肯睡.
媽咪:好夜啦!訓啦!
博博:唔訓住,天光先訓!
媽咪:下!天光先訓!?
博博:係呀!而家天黑可以睇moon moon,天光moon moon走左之後我就訓勒!跟住訓醒覺天黑我就可以再睇moon moon.
(我諗我要搵定一間夜校比佢讀 )

不過佢一定會跟老師鬧起來....
媽咪:博博,睇下!咁多英文字母.
博博:有呀!有英文字.
媽咪:係英文字'母'!
博博:都話有咯!有英文字!
媽咪:英文字'母'!
博博:有!英文字'有'

子爵府

好媽媽勳章

我老公真幸福呀~

話說琴日同住對面個叔叔一齊搭lift返屋企.....出o左lift之後
靖嵐:"咦?! 叔叔住依度o既?"
媽媽:"係呀, 你唔記得咩, 你次次搵bibi(對面屋隻狗)都見到叔叔o架啦"
靖嵐:"係喎"
媽媽:"梗係啦, 叔叔養bibi梗係一齊住啦"
靖嵐:"哎呀~ 我同爸爸一齊住, 我養爸爸呀, 好o野~"
媽媽:"唔係呀, 係爸爸養你"
靖嵐:"唔係呀, 唔係呀, 我係同爸爸一齊住o架"
我想要9999呀...

首頁

尾頁

跳至