在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

日日返工都係孤兒仔咁, 好悶, 好吾開心呀....

子爵府

環保接龍勳章

''唔好同錢鬥氣'', 大個女嘞, 為咗出糧忍吓啦

vwong  agree  發表於 11-7-15 15:21
wcpcelia  都同意的-->為咗出糧  發表於 11-7-14 15:10

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係人少,定係被人孤立?

大宅

點樣孤兒仔法?可5可以講下呀

洋房

呢度係大公司, 都吾少人嫁, 但我個team好怪, 有7個人, 但個個都吾講野, 無咩溝通個隻..有d就只係同某d人講野, 見到你吾多願望你, 我試過返工到放工都可以吾講野, 我覺得好悶, 好吾開心囉...

Lilo  呢d"水飯房"日子我都過過,試下主動d同team mate講下野,我當年由請人食野開始  發表於 11-7-19 11:17

男爵府

回覆 bonnieworld 的帖子

大公司好多時都有咁既情況..我以前條team對落有五個同事...
佢地做左好多年..但係佢地可以整日都各自做自己工作..完全無溝通架..

洋房

回覆 Yo豬 的帖子

雖然我都做左幾年, 但都吾慣囉, 我覺得d人好自私, 同埋有d會討好某d人, 有d又會吾鐘意你, 我覺得點解返工吾可以開開心心呢...唉...

侯爵府

bonnieworld 發表於 11-7-14 15:34
回覆 Yo豬 的帖子

雖然我都做左幾年, 但都吾慣囉, 我覺得d人好自私, 同埋有d會討好某d人, 有d又會吾鐘意你 ...

我都有你同感, 剛剛入咗大公司, 全部門得3個人, 我同另外兩個同事都係除咗工事, 都係一聲hi & bye.....

但我都適應咗, 始終返工, 唔係樣樣嘢都咁完美......盡量睇開d....

vwong  認同  發表於 11-7-15 15:24

複式洋房

同我一樣呀, 我都試過係全日可以冇同人講野, 唔夾就係唔夾, 唯有冇野做時上下綱, 搵d寄託啦!

jc2009  同意, 有得上網&msn, 已經可以消磨時間.....  發表於 11-7-14 15:41

洋房

回覆 jc2009 的帖子

我都知無野係完美, 但我d同事好怪囉, 某d人生日, 會幾個出去食飯, 又吾會叫埋成team wor..我都吾知我自己算吾算被孤立? 總知我感覺係吾開心囉...

洋房

回覆 Hopeful2010 的帖子

好彩仲可以上BK, 但我無MSN, 有時真係咁而好吾開心嫁...返工對住d同事成日, 如果吾開心, 好難頂...

侯爵府

bonnieworld 發表於 11-7-14 15:48

我都知無野係完美, 但我d同事好怪囉, 某d人生日, 會幾個出去食飯, 又吾會叫埋成team w ...

你新入去, 未有咁快熟落, 人哋唔叫你都係正常.....

複式洋房

回覆 Hopeful2010 的帖子

係呀, 我宜家已經無欲無求啦, 但願有人工收, 準時收工, 衰上司唔好比咁多氣我受就還得神.

大宅

same wor, 我度都係咁,又係大公司, 我team有9個人, 都係返到公司唔多出聲, 自己做自己野, 有時有野up, 通常by e-mail, 唔會走埋一堆吹下水

起初我都好唔慣, 以前做既公司, d同事好多水吹, 又玩埋一堆, 特別係以前做過廣告公司, 返到去玩到癲晒, 而家係公司都無乜點出聲既我, 搞到老細以為我好文靜, 唉, 大佬, d同事一係唔講野, 一係陰之之咁細聲講一陣, 搭唔係好到線, 不如收線把啦

為左份糧, 算把啦

洋房

我吾係新入去嫁, 已經5年, 有d會叫新黎個d去, 所以我先覺得怪..可能d人吾鍾意我掛

洋房

回覆 bulo 的帖子

你同我一模一樣呀, 試過同d同事係email傾閒計, 都ok, 點知見到面, 扮吾識你咁, 我覺得無野呀, 點解要咁做呢...我都係為左份糧先留係度, 呢度d人真係吾得...講野又細聲, 不過我公司吾多人講野嫁, 超靜..我真係好想入d team係好team work個d, 成team好family咁

男爵府

我以往一直做開大公司..每一間都有呢D問題發生..
或者因為公司大同事多..所以會有好多人事同溝通既問題出現卦...
哈...個陣日日返工都似揹住舊大石頭係背脊咁既...
不過唔緊要啦..每次諗起出糧日..就會叫自己睇開D...日子好過D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

會唔會係你位高權重, d同事咪唔叫你囉, 你知啦, 我地d小職員, 唔鍾意同高層打交道

洋房

回覆 miumiu0101 的帖子

哈哈, 我呢d係small potato黎嫁, 吾係點會咁閒上黎bk吹水呀..不過話就話同team, 但做吾同公司既野囉, 所以都真係無咩工作上既接觸...我係覺得怪既, 只不過d人係要咁對你, 我都無計..

洋房

回覆 Yo豬 的帖子

咁你而家仲係吾係大公司度做呀?

首頁

尾頁

跳至