想生BB

跳至

首頁
12345...84

尾頁

男爵府

我本身係比較難有BB,結咗婚9年幾都生唔出。問過醫生,唔做得ivf;做iui又唔打得排卵針。朋友介紹,去咗睇中醫~

兩公婆一齊睇,同佢講話想生B,佢就話我地咁嘅身體都幾難生。中醫話老公兩邊腎都虛,係咪成日覺得條腰好攰?老公話佢坐唔到多過半個鐘,因為尾龍骨兩側好痛。跟住中醫話開3劑平藥佢試吓,唔得就要食貴嘅(我地起初以為佢想掠水,點知老公食咗2劑條腰就唔痛。覆診話一邊好番,另一邊都好得七七八八。所以老公勁buy佢,覺得佢真係有料)!我呢,就比較難攪,因為五臟六胕散哂,仲叫我去驗血話我D血有問題(其實呢點我已經知,只係估唔到佢把脈都把到啫~)宮寒,血氣又唔好,所以咁耐都生唔出,叫我最好調理好先好生。跟住,又同我地講,身體唔好要生仔,第一件事係兩公婆一定要戒食芥蘭(我地兩個都打個突,因為我地成日食);十點要瞓(超有難度);戒蝦蟹、鴨(唔係鵝)、芒果菠蘿,我仲要戒牛肉(因為我有紅斑狼瘡)同生冷嘢;補緊調理緊都唔食得檸檬,因為會削減藥力(我之前仲朝朝飲加咗檸汁嘅暖水!)。佢話會開藥谷老公,鍾意幾時行埋就行埋,乜都唔駛計。我地跟到足,結果嗰個月就有咗,本來排咗期做iui都唔駛去。

等咗好耐都無嘅JM可以試吓~

抱抱娃娃  真係恭喜晒呀!  發表於 11-7-22 14:31

別墅

can i have the 中醫 tel no. and how much please?

大宅

恭喜你呀!! 真係替你開心
可唔可以介紹個中醫俾我?
很想當媽媽

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:戒口 - 經驗之談

多謝你分享恭嘉晒!真係估唔到芥蘭同lemon唔得,我仲以為佢地係正氣架,無得飲凍嘢,熱lemon tea都好嘛!

但求順利  

侯爵府

Sorry would u pls share the doctor details as well

但求順利  

男爵府

$60診金,要視乎你咩嘢藥,我就試過$70-$200/劑。我唔知出面咩價~

2571-8695 天后琉璃街4A地下 (我唔開名,費事幫佢賣廣告!)

fairyfairy    發表於 11-12-22 21:03

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你個中醫好神呀! 可唔可以PM你個中醫資料俾我呀? 謝謝。

複式洋房

引用:我本身係比較難有BB,結咗婚9年幾都生唔出

原帖由 Joeff 於 11-07-15 發表
我本身係比較難有BB,結咗婚9年幾都生唔出。問過醫生,唔做得ivf;做iui又唔打得排卵針。朋友介紹,去咗睇 ...
可以俾中醫啲資料我嗎?

男爵府

我個囡依家兩歲7個月,超級好湊,touchwood未睇過醫生,老公歸功於我陀緊嗰陣日日食中藥補胎同戒口戒得好清。

我生完都一直有睇佢調理,西醫都話我個病好咗好多。依家打算生多個,所以又睇得密番同戒口。

侯爵府

Joeff 發表於 11-7-15 11:22
我個囡依家兩歲7個月,超級好湊,touchwood未睇過醫生,老公歸功於我陀緊嗰陣日日食中藥補胎同戒口戒得好清 ...

請問果度得一個醫師定要點名架?
我依家等bingo/M到, 我應該M到睇定過埋M,
定可以即刻book有位就睇呢??
但求順利  

別墅

Joeff 發表於 11-7-15 10:57
我本身係比較難有BB,結咗婚9年幾都生唔出。問過醫生,唔做得ivf;做iui又唔打得排卵針。朋友介紹,去咗睇 ...

好多謝你既分享! 我每個星期日返奶奶度食飯, 佢幾乎個個WEEK都煮芥蘭. 同老公去茶餐廳食早餐, 為了減少飲奶茶, 仲走去飲0水TIM!

男爵府

得一個,唔駛預約,排隊攞籌。

侯爵府

Joeff 發表於 11-7-15 11:50
得一個,唔駛預約,排隊攞籌。

ohhhh... 我仲諗住陣間lunch蛇去睇,
你平日去使唔使排好耐?
但求順利  

男爵府

thanks for sharing, very useful!

男爵府

12:30-1:30 佢地食飯,放工、weekend多人,平時唔會太多人。

我依家都就去到,拖住個囡就係我!

侯爵府

Joeff 發表於 11-7-15 12:07
12:30-1:30 佢地食飯,放工、weekend多人,平時唔會太多人。

我依家都就去到,拖住個囡就係我!

今日要等到四點倒先蛇倒出去,(希望成功haha)
我都係想生第二胎, 不過我個女4歲啦,
相差愈離愈遠我愈心急
但求順利  

男爵府

係咪要自己煲藥?

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個中醫都話千祈唔好食芥蘭呀..話好寒涼架...要食都要放勁多薑黎炒...

我老公每次食完芥蘭都會骨痛, 醫師話因為太涼..

子爵府

芒果菠蘿我都好中意食呢

系咪怕濕熱

男爵府

原來好多老一輩都知唔食得芥蘭,因為水銀重,所以佢無菜蟲。
我查資料,芥蘭耗氣損血。我中醫話身體唔好,殺精、殺卵。我地兩公婆戒到依家,佢話生到唔想生先再食。

首頁
12345...84

尾頁

跳至