夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

qc1220 發表於 11-7-19 11:09
甘個女點算? 如果離婚的話, 個女一定跟他的, 否則他無屋住! 他是公務員.
樓主, 憑你呢句仲擔心佢以後有無屋住, 就唔好諗離婚喇.
其實, 我地可以好簡單咁, classify 你呢個case 同爛賭老公一樣, 都係對於用錢無自制能力.
如果係咁, 我建議你唔好理佢財政上既野喇.
佢俾開幾多家用, 要佢照俾. 佢欠人幾多錢, 唔好理, 唔好幫佢還.
最多等佢無家用俾, 你養埋佢, 佢成份糧去還錢.
如果還唔掂就叫佢去搞破產啦.
對付無自制能力既人, 就係要用咁既方法喇.

別墅

做債務重組得唔得..

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主, 雖然你只得24歲, 但看來你比你先生思想更成熟更識諗...

其實你有無問先生欠咁多咭數用嚟買乜呢? 若果係病態佢都唔想就帶佢去醫啦, 好好同先生溝通, 究竟佢係唔係想乜都無晒至開心.....個女最無辜, 每行一步都要諗清楚呀...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

2heiBBmama 發表於 11-7-19 13:13
樓主, 雖然你只得24歲, 但看來你比你先生思想更成熟更識諗...

其實你有無問先生欠咁多咭數用嚟買乜呢? 若 ...

咁多咭數用嚟買乜? 佢答我話生活費同買送$ 吾夠, 但他1個月有
$5000零用+ $3000買送$, 你覺得不夠嗎?
因我工作時間都係9~6, 6點我去街市都收曬檔, 所以佢去買.

beirut  這個理由好牽強  發表於 11-7-19 13:52

別墅

其實... 你可以完全唔需要幫佢還錢, 因為呢D 係佢自已種下既惡果, 要佢自已承擔返, 佢年紀都唔細啦... 要點做佢唔會唔知囉, 只係佢很唔很承擔. 至於離唔離婚, 其實你自已心裡都有數, 你自己都會衡量直唔直得再為佢做囉... 只係你需要人SUPPORT 同支持你... 你有幾愛佢... 真係你自已先知. 唔通個個叫你離婚, 你就離咩... 最緊要你自已想點... 因為我地講一句 " 離婚 " 好易, 而你自已又可唔可以接受... 你要自己諗清楚呀... 姐妹

大宅

引用:Quote:2heiBBmama+發表於+11-7-19+13:13+樓

原帖由 qc1220 於 11-07-19 發表
咁多咭數用嚟買乜? 佢答我話生活費同買送$ 吾夠, 但他1個月有
$5000零用+ $3000買送$, 你覺得不夠嗎?
因我 ...
即係透支啦。。。
玩女人定賭$$$$呀?

大宅

Stepmother 發表於 11-7-19 13:30
即係透支啦。。。
玩女人定賭$$$$呀?

睇佢吾係玩女人, 係咪賭$ 我就吾知了.

複式洋房

常言道:「清官難審家庭事」、「寧教人打仔,莫教人分夫妻」。

但可謂夫妻之道?就我而言是「完全」。

夫妻不是兩個人而是一體,我一直很反對朋友說的兩公婆有些事不可明言,亦都不喜歡所謂的經濟獨立,因為那是你的另一半、是你的枕邊人、是你Soul-mate!

「伴」可看成半個人,每個人在世亦不完全,所以才有「另一半」的說法。有了這個大前提之下,其實要考慮某個人是否你的「另一半」就很簡單,你有因他/她而得到「完全」嗎?你得生命有因他/她而得到滿足嗎?你的人生有因他/她而變的豐盛嗎?

如果沒有,那就要好好考慮,小朋友的成長當然重要,但勉強而一起、有形無實、同床異夢的父母於同一屋簷下又是否一件好事?除非你們也是「影帝」「影后」,否則一定會於生活上流露了你們之間的不信任。小朋友是很敏感的,他們是知道的,於一個偽裝、偽善、不信的環境下成長,那會是一件好事嗎?

我亦是由單親家庭中長大的,我完全不見得因為這樣而會有任何問題,因為成長中最需要的就是「愛」,「愛」是真、善、美,只要你夠真誠真意去愛你的小朋友,她就會得到幸福,因「愛」是不可量度的,單親既愛不見得比雙親的好同多。

當然,聖經亦有「浪子回頭」的故事,而且我們亦因「愛」而需要學習「包容」,但「愛」亦有「不喜歡不義」的內容。坦白,四十歲人,還要這樣不負責任、無前瞻性、不計後果,改是可能,但可能性又有幾高?浪子回頭用了多少年?你又有多少年可以等?

禁止訪問

陪月勳章

別墅

回覆:應該離婚嗎?

D公務員份工緊係好得閒,我嗰個都係大使,最愛洗埋我個份,對退休完全無打算,每次爲錢同他吵,只是叫他唔好咁大使,佢就話如果唔係結咗婚,搬咗出來,使費大咗,佢份人工就夠clover他買的嘢,不用買唔到佢的玩具,最叻就叫離婚,賣樓,尤如港孩,不明問題所在,只曉發脾四!

lovelykitty  如果..我老公係咁...我諗我會自己諗下係唔係要同佢分開先係呀!...@_@..  發表於 11-7-19 16:01

禁止訪問

大宅

佢太冇責任感!!唔係錢,係有太多大話。如果冇証明,佢就死唔認。有証據,又唔知錯。
為個女,你要離開佢,因為個女長大後,覺得男人唔使負責任,後果嚴重!

禁止訪問

水晶宮

回覆 qc1220 的帖子

不要連累父母

翡翠宮

畀面勳章

qc1220 發表於 11-7-19 13:01
破產??? 佢連份工都會無!!!!

如果真係到左離婚呢一步,你仲理得佢咁多咩,顧好自己同和女先啦
日日是好日

大宅

但離左婚, 有個女, 再婚機會多嗎? 好多男人一定會介意女人離過婚仲帶住個女的. 還會有幸福嗎?

plato223  咁又唔係個個都係咁,我隻c6搵左個女人,仲有個十個大的囡,都唔要自己個囡  發表於 11-7-20 08:58
lovelykitty  嘩..您咁快就諗埋再婚咖喇???.....@_@......  發表於 11-7-19 15:59

珍珠宮

其實如果佢真係只欠5萬既...求其去一間財務公司應該都可以幫佢一次過還哂先再每個月供咖...
佢做得公務員..人工都應該還得起咖...
至於佢daddy,您咪同佢講囉,佢攪到個家庭經濟咁,唔到佢有得揀咖喇...
如果入老人院係會比較好d既,都唯有照入啦!

jastangtang  同意  發表於 11-7-19 23:55

複式洋房

回覆 qc1220 的帖子

可能你現在年輕,仲有很多時間等佢改過。你實在太遷就佢,才有今天的結果。如果繼續同佢一齊,你會發現自己好似佢既一粒棋子,任由佢擺佈。完全失去了自我。

大宅

我今晚一於比張表格佢簽名, 之後去個人信貸資料庫查, 起佢底!!!!
但我爸叫我不要這樣做, 我爸說這樣做只會更破壞夫妻的關係, 越黎越無得返轉頭, 要哄到佢自己講曬出黎先得.
但你會信嗎? 佢講的, 你會信是全部嗎??? 沒有再隱藏嗎?

jastangtang  其實你爸爸講得有道理  發表於 11-7-19 23:54
heidys  但立場應該掉轉喎.係佢破壞關係在先架喎.邊度仲有信任?唔比你起底,你點信  發表於 11-7-19 17:26

複式洋房

qc1220 發表於 11-7-19 15:44
但離左婚, 有個女, 再婚機會多嗎? 好多男人一定會介意女人離過婚仲帶住個女的. 還會有幸福嗎? ...

點解唔得? 我身邊就正正有幾個咁既例子。而且最重要既係, 一定要再嫁人嗎? 你係為嫁而嫁? 你係為左有個男人照顧? 你係為左乜先?
嫁一個人只應該考慮一樣野, 就係愛那個人, 而這個人又愛你, 那是睇緣份而不可強求同計劃既, 所以你根本唔需要考慮「再婚機會多嗎」。還有如果這個人真的出現, 他更不會嫌棄你有個女, 而視為己出。

幸福不是計劃出來的, 而係自己活出黎的。

黑白豬  同意  發表於 11-7-20 23:13

首頁
12345...6

尾頁

跳至