論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

舊姐姐走左, 好唔捨得, 而家新黎既姐姐話響香港做左2年, 但廣東話得1-2成, 機本上聽唔明, 英文就2-3成, 但都好難溝通.............佢又唔多肯講野, 好被動, 唔主動同小朋友玩, 係清潔快手, 但唔算乾淨, 今日同佢返我媽度食飯先知佢唔識用快子, 係用匙食, 仲要我屋企人幫佢夾餸, 我自己又出左去, 都有d唔好意思..........但最怕就係..........佢去洗手間時我響出面聽到好多水聲, 之前睇到好多post 都話印印用手咩咩多........ 自己都有d擔心, 佢又唔識用快子, 咁係咪即係用1隻手食飯, 另一隻手就去洗手間時咩咩呢, 我都唔知點教佢用快子, 佢話好難學

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bun如來得耐, 識用筷子嘅.
但以前偷野印Siti, 話Singapore 2 years, HK 2 years, HK 2 years, mother's house 2 years, 都唔識用筷子嘅, 叫做文明D, 用匙.

但件6日dirty丫烏, 真係用手食嘅, 連匙都唔識揸. 仲踎係地下食嘅. 食相好核突.

佢地tradition 左手mun屎, 右手食野.

佢地咁鬼蠢同懶, 唔會學揸快子嘅, 因用手, 直接

男爵府

來了差唔多2年都唔識。

男爵府

醒目開學勳章

教都難教,溝通又難,之前會同姐姐一齊食飯,而家都係分開好d

大宅

我家姐姐來港4-5個月, d廣東話仲勁過我tim

男爵府

醒目開學勳章

回覆 eva816 的帖子

你就好啦, 我之前個工人廣東話都好好, 咩都識唔使教, 真係可遇不可求呀, 新工人黎左3日, 日日都頭痛, 琴日生日仲要差d俾佢激死, 本身自己都幾好耐性, 但對住一個言語不通, 做晒手語都有難度既, 仲要唔敢大聲話佢, 真係幾辛苦

大宅

來左香港2年,都唔識用的話,可能佢無諗過想學用快子食野

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 11-8-2 23:02
Bun如來得耐, 識用筷子嘅.
但以前偷野印Siti, 話Singapore 2 years, HK 2 years, HK 2 years, mother's hou ...
唔可以話人地唔識用筷子就唔文明架,各處鄉村各處例啫.
用手清潔都係佢地嘅文化,可能佢地真係窮鄉僻壤,無買廁紙所以無用嘅習慣啫,唔好次次都寫用手mud屎

gemiling  it is the same even if they are rich :) the rich singaporean muslim, or middle eastern people, same  發表於 11-8-4 17:01
gemiling  left hand for cleaning, right hand for eating.  發表於 11-8-4 17:00
gemiling  actually it is not 窮, it is more about them following the islam bible. It is written in the bible  發表於 11-8-4 17:00
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sillything 發表於 11-8-3 18:02
唔可以話人地唔識用筷子就唔文明架,各處鄉村各處例啫.
用手清潔都係佢地嘅文化,可能佢地真係窮鄉 ...

我想到就咁講, 概然你成日咁話我, 不如叫版主封咗我啦.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 11-8-3 20:05
我想到就咁講, 概然你成日咁話我, 不如叫版主封咗我啦.

我都係諗到就講啫,我唔明點解要叫版主封你.

我真係覺得吓吓都講到出口感覺好囉,你唔鍾意我咁講都可以唔好理我架.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

好媽媽勳章

唔用快子咪叫佢用叉囉

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

快子…識唔識好嫺啫。唔識換片就話激氣啫。

公爵府

好媽媽勳章

我工人都唔用筷子架
又唔係佢地嘅文化, 唔識咪由得佢囉, 冇必要佢學
用spoon and fork都得啫~

sasatt  幣在佢成日將我的刀叉留在酒樓,已唔見左好多套了  發表於 11-8-4 22:03
wcpcelia  i think so  發表於 11-8-4 08:29

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔識...佢用义+匙...都ok啦

大宅

我工人識, 可能叻過我; 就算佢用义我都唔介意...唔好用手就得嘞.

男爵府

醒目開學勳章

可能係我之前個姐姐太叻,所以都唔知佢地原來唔識用快子, 不過我見佢用匙"夾"餸, 所以都係分開食飯好啦, 佢除左清潔之外, 其他好多有關小朋友既野都唔識, 而家1個20個月, 2個月後仲多一個NB,希望教得到佢啦, 如果唔係同請鐘點無分別(鐘點無咁勞氣)

gemiling  題外話 your baby 好好肉地 ah! soo cute!!  發表於 11-8-4 18:44

伯爵府

我家姐姐來左成年都唔識,
但我同佢講,妳有心留在HK做野,
以後漫漫長路,可能再做多3,5,7年,
其實都要學識架,帶親妳去食飯都要我問侍應取刀叉,
幾唔方便呢,之後佢努力學緊

sillything  叫佢自己帶1套出街囉.  發表於 11-8-4 22:28

水晶宮

gemiling it is the same even if they are rich :) the rich singaporean muslim, or middle eastern people, same 發表於 5 小時前

gemiling left hand for cleaning, right hand for eating. 發表於 5 小時前

gemiling actually it is not 窮, it is more about them following the islam bible. It is written in the bible 發表於 5 小時前

咁用手係佢地嘅傳統文化,宜家進一步用spoon,fork都好咗啦點解一定要學用筷子先叫有文化呢.我唔係好明囉.

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:你地印印姐姐識唔識用快子食飯

我家姐姐都唔識用筷子,佢用叉

首頁

尾頁

跳至