想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我cycle一向唔準,以前黎M後都會一直流啡,睇過醫生又話無問題,但係前兩個cycle 開始食排卵丸,M黎幾日就清,(仲以爲身體好左)可惜今個cycle無食排卵丸,M後又一直流啡(不過就好少)我已經睇中醫調理緊架喇!

男爵府

回覆 PIGPIGCAT 的帖子

你去睇返個醫生問下點解, check清楚好d架~
你個中醫有冇話你咩事?

大宅

回覆:PIGPIGCAT 的帖子

係咪血氣唔好?問下中醫!

大宅

你留意下自己係米好大壓力,因為長時間在壓力下會影响情緒,而情緒不穩時會影响"害耳蒙"分泌,當你放鬆返個人後自己就會正常無事架啦!因為我上個月剛剛都係咁呀,又係m完不久就流啡,但我之前從未試過的,流到今次m來後就無事啦,當時我都有去看婦產科check下,check過照過醫生都話無事,出來報告都好正常添,跟住我問醫生壓力有無影响架,佢話會有影响架,加上我有事時又立刻問了一個sister,因為佢之前都有咁ge問題,佢連續兩個月都係咁,又係睇左醫生都話無事....後來大家從傾計中得知大家都係面對着不同的壓力,所以就令到身體唔正常左,所以當你放鬆返個人的時候就會自然無事架啦,放心啦!不要太過担心和憂慮呀,我們應當開開心心,快快樂樂呀!願主都祝福和幫助你~

別墅

我今個月又係咁,m完後半個月,即係呢2日都流啡,其實應該話透明黏液+血絲,到護墊後大家見到既變深色左所謂既流啡....

大宅

回覆:GODMOPSB 的帖子

其實問心我上兩個cycle係緊張(反而無流啡)但到今個cycle 真係好放鬆心情。不過以前都有流啡現象(但沒有壓力的時候),好煩惱。

大宅

壓力都有好多種,成日諗住一d野放唔低、担心等等已是無形的壓力...另外,如果無壓力又成日係咁,有無check過自己有無貧血,因為我聽中醫講貧血ge人本身造血唔夠會影响黃體素不足,如果係貧血就要睇返自己係邊種貧血,食返d適當的食物來改善貧血啦~

大宅

回覆:GODMOPSB 的帖子

我要好好同我E師傾下,多謝你給我建議

大宅

我小產之後, 4個幾月都係一直流啡, 3次cycle m前m後都唔停流, 睇過中醫, 食過2個月黃體素, 宜家食緊避孕丸, 但都係流~ 唔知點解? 中西醫都解釋唔到!

我遲d等我再m完之後再轉睇另一個中醫, 睇下幫唔幫到我

大宅

不用客氣,CHECK清楚自己的問題再對証下藥好快無事,如果睇開那個無進展可以轉下另一個,可能會有新發現,嗯!

複式洋房

PIGPIGCAT 發表於 11-8-5 01:04
其實我cycle一向唔準,以前黎M後都會一直流啡,睇過醫生又話無問題,但係前兩個cycle 開始食排卵丸,M黎幾 ...

我同你個case 差不多, m 前m 後都有啡. 試咗兩年都唔中.
一直都有睇中醫, 中醫話我血虛, 氣虛.
check 過子宮同卵巢都無事.

西醫話應該係hormone 問題. 我上網search 過, 應該係黃體不足, 所以難bingo.

因為我都係啱啱先睇西醫, 所以未食藥. 希望食咗藥會快d bingo 啦!
一齊努力呀!

首頁

尾頁

跳至