論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人冇請過helper,但開始考慮請所以follow這個Forum。想問下點解唔比helper D衫同自己D衫一齊洗?咁唔係環保慳電慳水D咩?

333s  你可以一起洗的. 不過傳統上, 雇主 & 外傭是分開 (吃; 洗衣; 睡)  發表於 11-8-13 15:31

禁止訪問

洋房

回覆:八卦 - 點解要分開洗衫?

我之前同班朋友一齊住都係所有人D衫一齊洗。內衣褲各自先手洗一次。So just wonder why need to 分開helper D衫。Sorry if I sound like a 白痴

大宅

因為工人唔係你既家人, 你始終要同工人保住一定既距離, 加上你唔知佢有冇病, 佢有病都唔你知啦! 你果時同d friend 一齊住, 一齊玩, 但其實d衣物都唔應該一齊洗, 點解人要用公筷, 都係同一個道理!

大宅

個人衛生問題

littlemelody  係啊!這是基本衛生  發表於 11-8-14 01:39

大宅

唔分開洗好唔衛生喎!何況都慳唔到幾多!

洋房

So should ask helper to wash family member clothing separately to her own. But can allow her to use machine to wash all loads la. Right?

大宅

其他每個人做法都唔同, 大家對姐姐都有唔同的規範。你喜歡的話係可以同佢d 衫一齊洗, 內衣褲一齊洗, 一齊晾都冇問題, 最重要係你自己覺得ok。

sasatt  AGREE  發表於 11-8-12 09:28

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mison 發表於 11-8-12 00:35
其他每個人做法都唔同, 大家對姐姐都有唔同的規範。你喜歡的話係可以同佢d 衫一齊洗, 內衣褲一齊洗, 一齊晾 ...

係呀, 家家要求唔同.

你覺得無所謂就得啦. 你鐘意將佢D衫同你D衫放埋一齊都得格. 放埋落亞sirD衫度also OK.

珍珠宮

每個人對衛生既尺度都唔同~ 我就分開洗的, 可能冇分別, 但感覺舒服d咁解啫~~

伯爵府

畀面勳章

如果你唔介意用埋同一對筷子食飯都可以架, 咁都唔明????

LongRyan  或者瞓埋一齊  發表於 11-8-12 15:23

大宅

我地都分開嫁, 姐姐果d 要佢自己手洗嫁...
你唸下, 星期日佢出左街做過d咩,去過邊到, 同過d咩人一齊你都唔知啦.
佢仲同你d衫一齊洗... 幾變態!

男爵府

我最主要覺得係衛生問題啦.... 佢日日做完家務件衫都幾污漕,
我地而家係連埋小朋友衫一齊洗, 加埋佢 d 衫, 感覺唔係甘好,
況且囡囡 d 衫都係近一年至加落我地大人既衫一齊洗,
因為為覺得小朋友係獨立用佢地既洗衣粉洗係好 d, 無甘易敏感....

複式洋房

我寧願佢將屋企地氈用洗衣機洗都忍受唔到佢將自己衫放入洗衣機洗!

複式洋房

呢樣野真係接受唔到~ 連我屋企人內衣褲 都係用手洗..

細果阿媽都會幫手洗,我讀中學時已經自己用手洗~

但工人既衫我都唔會比佢同我一齊洗感覺有陣味好難頂= =

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我炒個件6日騎呢好環保, 唔換底衫褲, 襪塞係鞋籠度, 第日攞返來著. 或者M來染到褲血淋淋, 至掉落洗衣機同埋你D衫先. 襪著到唔知幾時, 同你D衫一齊洗

大宅

想慳水咪叫佢儲埋一機先洗囉,
一定唔可以mix 我同bb 既衫.

大人同bb 衫我都分開洗,
姐姐d 衫更加要啦.

大宅

咁你會唔會同其他人share 一條under?

wingcrown  hahaha  發表於 11-8-14 13:01

複式洋房

我唔同佢d 衫一齊洗, 佢自己洗開一機, 不過我俾佢放埋underwear 入機洗, 其實冇關係既, 如果佢有菌, 佢條underwear 同面褲係零距離, 即係佢條牛仔褲都會有菌!

我唔會叫佢儲好多日先洗, 俾佢隔日開機洗一次, 見有d 媽咪只係俾個工人一個星期開一次機, 其實儲一個星期既衫已經有好多 (我個人就係換衫換得超密哥種人), 咁多衫先開一機, 入面都轉唔到啦, 點會洗得乾淨呀! 我自己就習慣洗半機衫都開一機水, 要見到d 衫係水入面轉得好勁, d 衫先會洗得乾淨 (係一個係美國做藥劑師既朋友教架), 所以我俾工人隔日就洗一次衫, 講真, 洗多一兩機衫都唔會用多好多錢, 平時去一次超市買零食都唔止呢個數, 只要大家冇 hard feeling 就得啦。

工人同我地一家人同檯食飯, 食生果, 唔會叫佢食包尾既, 亦都冇俾開另一隻碗佢用, 老實講, 佢係屋企既時間多個我, 我真係唔防得咁多。

只要每日d 基本家務都做左, 特別吩咐佢既野都做好, 就ok 啦, 其他既時間, 佢講電話睇小說, 我都冇理佢, 有時諗下, 我地係公司都唔係每一分鐘都野啦 , 好多時都係上網, 去 bk 留言, 睇股價 ..... 總之, 佢唔好攪埋d 屎屎尿尿M巾煲湯, 唔好偷我d 野出去賣就可以啦, 至於我唔要既衣服鞋襪, 我會俾左佢攞去當二手野賣, 賣左既錢歸佢, 當係小費又好, 補貼又好, 你好我好lor

alicialee1210  AGREE~~~我都係咁對我工人  發表於 11-8-13 18:49

大宅

reply: 八卦 - 點解要分開洗衫?

Why you will ask this simple question??

wingcrown  agree  發表於 11-8-14 13:01
lingling9cc9  yes, 尼個係一個唔應該有問題的問題, 咁都要問 !!  發表於 11-8-12 15:02

首頁

尾頁

跳至