跳至

首頁

尾頁

別墅

廣華出現懷疑醫療失誤
話說每個BB一出世都會喺醫院打卡介苗,一般打卡介苗都會喺左手
手臂向出嘅位置
但係7月頭出世嘅BB(包括我自己個BB)就俾人將針打咗去手臂內側,
而醫院一直都無發覺出錯... ...直至尋日(16/8),BB去健康院覆診,健康院姑娘發
覺個針口布問題,立即由醫生打去廣華詢問(因為有機會令BB無法
打種到足夠嘅疫苗)
同日下晝,廣華立即打電話俾所有有關時段嘅媽媽詢問針口位置,有
問題嘅就約返去見姑娘... ...
返到去見姑娘,佢睇完個針口就話無事,打內側仲好,會見唔到個疤
痕,但會喺針咭註明個疤係卡介苗,因為一般嘅針口位係唔會咁,再
追問佢點解有咁嘅情況出現,佢話負責嗰個姑娘可能睇錯位(因為B
B會周圍擰),但係一個BB睇錯就話啫,但係宜家係有不同時段出
世嘅BB都出現錯誤,係極有問題囉!!!!!!!!!!
請各位媽媽,多多留意!!!!!!!!!!!

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章

有咩可能咁都搞得錯=.=

別墅

我係七月頭係廣華生, 但佢推BB來係在我面前打的. 所以無錯. 咁錯咗又話無嘢 ?

複式洋房

回覆:廣華出現懷疑醫療失誤

支持廣華! 她們真的很專業

複式洋房

我都係7月頭既媽媽, 但係我BB冇打錯到啵

複式洋房

我都收到電話,已經返咗醫院啦,我BB7 月5日出世, 就係個個姑娘打針,但針口又正常喎...所以就叫我走啦.

複式洋房

回覆 怡bAbii 的帖子

我都收到電話,已經返咗醫院啦,我BB7 月5日出世, 就係個個姑娘打針,但針口又正常喎...所以就叫我走啦.

大宅

畀面勳章

廣華出現懷疑醫療失誤

我仔仔都是7月頭出世,佢地無打俾我。甘係咪即是無事呀?

大宅

我個B 係6月中出世,又係18號收到電話,我都覺得奇怪,無啦啦打黎,剛剛前一日有人問我點解BB個針位打內側,我問姑娘咩事,佢仲話無野,只係要BB返去睇下個針位同記錄低在針咭上。

唉..........六合彩又唔見我中。

複式洋房

我囡囡係9月頭出世, 佢都係其中一個受害者, 依家留低一條好長的疤痕, 好內酸有1"吋咁長.我27號收到電話29要去醫院見姑娘,
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15557382

別墅

件事係我間健康院發現,我都唔明點解會咁囉,令到我到宜家都仲擔心緊~~~
佢個解釋都好攪笑囉,係為咗個疤痕睇唔到!!!!!!!!!!!
唉~~~真唔明~~~

別墅

回覆 怡bAbii 的帖子

暫時有36位媽媽中招~~~

別墅

FROM蘋果日報(25/08/2011)

廣華醫院一名兒科護士,為部份初生嬰兒注射卡介苗疫苗時,錯在嬰兒手臂內側注射,而非常用的手臂外側,有家長發現後主動查詢,院方才揭發事件;該護士此做法至少半年,暫已聯絡其中 36名受影響嬰兒家長,涉事的護士仍在該兒科病房工作,但毋須負責注射疫苗。兒科專家指,將卡介苗打在手臂內側對嬰兒影響不大,家長毋須擔心。

嬰兒手臂內側紅腫
據了解,涉事的護士並非新入行,懷疑她不想嬰兒在手臂外側留下接種疫苗的疤痕,影響外觀,才在嬰兒的手臂內側打針。廣華醫院近日接獲家長查詢,指其嬰兒注射卡介苗疫苗後,手臂內側「腫腫地」,才發現事件。
該院發言人表示,已即時聯絡 6月底至 7月中,曾在手臂內側注射疫苗的 36名嬰兒的父母,了解嬰兒打針後的反應;其他更早前已注射疫苗的嬰兒,該院將陸續安排跟進,並會在嬰兒的針卡上特別註明注射位置,以便日後作為嬰兒健康檢查之用。院方就事件致歉,並會進行內部檢討注射疫苗程序。
中文大學兒科學系教授韓錦倫指,卡介苗屬皮下注射,現時並無醫學證據顯示在手臂內側落針會增併發症的風險,效果也與在手臂外側打針無異。

大宅

如果佢話有半年,應該年頭到年中,無理由只有36位咁少。

首頁

尾頁

跳至