跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

請問係唔係全英文教學,課程會唔會好深呢?因為我英文唔好,無法教佢,又怕佢追唔上,請指教.

別墅

回覆:gloria1018 的帖子

我小朋友岩岩讀緊N班,基本上乜都英文,通告呀,電郵呀都係!

男爵府

係呀,我女都係讀n班,通告主要用英文,不過都有中文版本,但好多班內的通知例如將會做咩帶咩都只有文版本。
至於上堂就有中英文老師,好多野玩好多活動,暫時唔覺好深,小朋友對語言比較容易掌握,所以覺得佢地應該無咩大問題。

男爵府

回覆:我想問讀小朋友讀sunkids 媽咪意見

同我問吓n班面市難入嗎

別墅

其實我小朋友都係返左十零日,學校比的scheudle好似係每日上四十五分鐘各中文同英文,十五分鐘普通話,我

別墅

我唔知算唔算難入,我女年歲半時去面試,先生問'would you pls tell me where your ear'我個女即時啞口無言,可能後來佢叫女女jump佢都有做,最終收左!

別墅

回覆:我想問讀小朋友讀sunkids 媽咪意見

我大仔 in k1, 一次過搞掂!細仔 in N班,佢係0912超細仔,in 左三次先收。我覺得老師係主要要知道小朋友是否明白簡單指令,如:俾玩具媽咪,鼻哥係邊呀?簡單對答如:你叫咩名,男仔定女仔,幾歲;仲有,我覺得最緊要係老師問佢野時佢有俾眼神接觸,答唔答到問題都係其次(因歲半人仔唔識答好正常),但一定要俾老師覺得小朋友係有聽到佢問題同做到某些指令囉。
我細仔頭兩次in 都好自我唔理老師,好彩佢地俾佢in 多次先收佢!我估哥哥讀緊k1 都係其中一個佢地再三考慮細佬既原因!

而哥哥返左k1 兩個星期,我覺得佢進步左好多!尤其是表達能力!而且佢地每班有一個NET, 對佢地英文語文能力有好大幫助。開始覺得哥哥講英文好聽過我!

cadencetse  k1佢地收得好少人,你個仔好叻呀,in一次就收!  發表於 11-8-24 23:58

大宅

我覺得佢地出英文通告多過中文通告WOR~ 連手足口病通告都係用英文, 好少通告係用中文~

男爵府

淨係開頭果d係有中文譯本囉,最近果d可能係突然要出,所以就只得英文...

複式洋房

回覆 qqbb1668 的帖子

開學唔夠兩星期咁快就爆發手口足病,學校唔通無就上年豬流感死了自己本校學生的真實個案受了教訓,顯然學校管理欠佳,明白的,學校尚新,無經驗,人手不足,開學亂喺呢間學校是正常的.

通告方面無話中定英文版,因無乜系統,一時一樣,
唔明內容就問老師吧!話定俾老師聽有乜事都由中文老師聯絡應可解決溝通問題.

大宅

回覆:powerfuffbaby 的帖子

想請問點解你咁激動咁嘅

別墅

回覆:powerfuffbaby 的帖子

岩呀,唔明就問中文老師,不過我覺得先生幾好呀,我send email問佢地阿女狀況,佢keep住留意佢同回覆得好詳細,有手足口病佢地都唔想啦,希望唔好擴散啦!

複式洋房

我囡囡都係起sunkids讀既,我又唔覺得咁差喎,其實手足口病傳染性高,係防不勝防的。起這幾年,點都有機會中招的,接觸過就有抗體,無辦法啦。我記得上星期學校已有通知有學生感染,呼籲家長留意。一路都有跟進。但通告又真係有齊中英文好D。

複式洋房

請問佢地而家幾錢學費呀? 多唔多其他雜費?

男爵府

其實我覺得學校對手足口的處理又唔係咁差,同埋學校d清潔就算唔係非常好,都已經唔算差,但手足口真係好容易傳染架!
我女讀半日n班,學費3000,雜費我都唔知算唔算多,開學交左好似二千幾,但就無書簿費囉!

別墅

回覆:cadencetse 的帖子

不過八月就唔抵啦,8/11開學又係要收3000!

複式洋房

想請教下各位家長
可唔可以分享下
屯門區既幼稚園學費既range太概係幾多?
貴既係幾多? 幼稚園例子?
平既係幾多? 幼稚園例子?

先謝了

複式洋房

其實學費8月要俾足,就連學期尾的七月學費一樣,返半個月就放暑假都係要照俾,好多學校都係咁,相信讀得都知同預左,學生放假啫,老師都要照出糧,公道的,只要學校做得好咪俾得順d. 做得唔好免費都無人讀.

小小肥豬  合理   發表於 11-8-31 12:48
cadencetse  同意!  發表於 11-8-26 23:49

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

根據教育局所批的學費是全年計的, 所以學校分十二個月收同十個月收其實每年總和都是一樣的.

依家收十二個月, 那不是一樣好嗎? 八月開學, 起碼不用愁小朋友暑假個半月的時間要做些甚麼, 到頭來又是交錢去學其他東西? 所以我又不太介意交十二月個月學費.

至於手足口病呢? 認真學校就是有吸取教訓, 所以很快已通知家長留意, 再加上學校其實已盡量協助在學校爆發, 每朝早都有老師檢查了小朋友有沒有病徵, 又要帶口罩, 仲停止一齊集體活動, 這已是他們可控制的範圍了! 算很不錯了!

小小肥豬  學校環境, 衛生算不錯了...
手足口病只是人傳人感染, 老師話潛伏期1星期  發表於 11-8-31 13:05

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 nicolandavy 的帖子

你大仔IN K1 是全日班定半日班呢? 相信你大仔真的好叻啊! 收得咁少都成功取錄!

首頁
12345...10

尾頁

跳至