跳至

首頁
23456...10

尾頁

別墅

今日MS Postia都冇返學呀,唔知佢係咪患咗手足口病呢?

我諗今日人手上都好混亂,所以都冇cooking lab,只係派咗啲餅仔俾佢哋咋.

大宅

印象中..加洲上年都好似發生過類似呢d..唔記得係咪都係手足口病...
另外我想睇佢個網..但佢好似好耐冇update咁既..
我想知..今年小一派位情況啊~

別墅

回覆:sandychg 的帖子

Hello sandy,javy,我平時個女都係婆婆湊返學!唔知開學頭一日有冇見過你地呢?圍圈時我坐中間的,今日diana打比我問女女幾時番,但我實在太驚手足口病!

別墅

但係我問Diana N斑有冇老師染病,佢話冇喎

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

各位N班媽咪,

我係K1媽咪來的, 今天都見到報紙講手足口單野, 但係想深一層其實係舊聞了!!! 開學至今, 我們先後收過兩次通告, 先是K2, K3小朋友中招, 然後是K1等! 基本上, 當收到第一張通告後, 學校已開始高度戒備, K那邊亦必須要他們帶口罩了. 手足口基本上潛伏七日, 所以這兩天小朋友已不用再帶口罩了, 所以相信自己做好衛生, 不用太擔心的, 我也有問過醫生意見, 他也說怕也怕不來, 不再學校感染, 其實又很多場合也會感染的.

至於 Ms Pandonna, 本是k1的老師, 但原來現在掉了班, 真的連我也不知道, 因本來是我囝囝班的老師來的...... 我也要深究一下!

大宅

引用:各位N班媽咪,我係K1媽咪來的,+今天都見到報

原帖由 ootolai 於 11-08-31 發表
各位N班媽咪,

我係K1媽咪來的, 今天都見到報紙講手足口單野, 但係想深一層其實係舊聞了!!! 開學至今, 我們 ...
那請問你仔仔鐘唔鐘意呢個班主任?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 qqbb1668 的帖子

囝囝就無乜點講, 但我自己第一天接放學時就覺得 ms Pandonna 都好細心喎! 我好記得我第一天接放學時摸到囝囝隻手臂有點凍, 心裡還在想是否他坐在冷氣風口附近, 當時我還替我的寶貝換鞋, 一會兒後, Ms Pandonna 便主動地走到我面前說在囝囝書包找不到 Jacket, 吩咐我放在書包內, 那樣當她們發覺囝囝凍時可以替他穿上!

男爵府

原來ms pandonna係教k1的,咁k1個班主任又點呢? 係咪ms idy遲d又會再返來教番n2?
我覺得要換老師其實真係好無奈,但亦唔怪得學校,因為老師受傷/病,學校都控制唔到,亦唔知老師幾時可以返番來,唔通人地請病假就要人地停職一年半載咩,相信學校之前都以為ms idy可以好快返來先會編佢教n班,而miss portisa要做埋admin可能亦真係頂唔到再繼續代課,所以學校安排調老師...我做過學校,知道其實學校同老師有好多苦處,家長係未必知道/明白的。
讀得呢類有外藉老師做班主任的學校,亦要預左外藉老師會比較常轉,因為佢地好多做做下又要跟家人返祖家,又或其他原因要離開,所以呢類老師的流動率比本地老師高,只係今次唔好彩我地遇著個本地老師要轉囉!希望miss diana會一直教落去啦!
miss pandonna有無教過n班都唔係最重要,因為教k1同n班其實唔係差得好遠。
不過今日接放學第一次見miss pandonna,我覺得佢好似好cool咁,無咩笑容,問我女今日miss pandonna有無同佢地上堂佢又話無,反而有d擔心唔知佢上堂係點架呢? 會唔會一樣咁細心咁錫小朋友呢? 希望睇多幾日,對佢印象會改觀啦!

複式洋房

回覆:powergirl911 的帖子

Hi sandy, powergirl911,

係喎,呀仔今日好開心攞住d餅返黎,我諗佢地cook咗嫁啦?!

Powergirl911, 我諗都可以返學既,學校咁介備,佢地重擔心過你啦我呀仔到而家都一路有番,唔駛咁擔心既.

Sandy, 我要返工嫁,不過而家放大假可以送下呀仔返學,我開學呀仔係咁喊,唔知認唔認得你地呢

別墅

Hi javy,Powergirl911,

第一日返學都係由婆婆帶,因為我個仔已經返過半個學期,佢係08年12月細仔,佢第一個星期返學都係冇人陪佢自己上堂,所以佢一同婆婆分開跟老師入課室時實喊,但老師話佢入到課室就冇喊,唔知你哋對依個小朋友有冇印象呢?

Powergirl911,唔駛咁擔心,放心俾個女返學同啲小朋友一齊玩喇!

大宅

回覆 sandychg 的帖子

格仔餅唔係乜COOKING LAB整既咩? 我見裡邊有唔知乜醬同芝士架喎

大宅

回覆 powergirl911 的帖子

其實我都比我個仔放左兩日, 岩岩呢個周一至返學, 我都好驚呀, 尤其係我仲有個NB 係屋企喎

別墅

Javy,你係唔係坐近門口,上半埸你陪仔仔,下半埸就老公接力?sandy,我記得第一日有個男仔全程冇人陪坐係我附近,我諗係婆婆同工人同佢返但冇入課室,唔知係唔係佢呢,不過佢個日好可憐!

別墅

回覆:小小肥豬 的帖子

係咪老d 個果?

別墅

引用:係咪老d+個果? +

原帖由 COCO925 於 11-09-01 發表
係咪老d 個果?
(pandonna)

別墅

回覆 ChrisAlfred 的帖子

我冇見過實物,只係婆婆放學時話我知,見到個食物盒有餅仔,冇留意到餅入面有嘢掛.
你個小朋友都係讀N3班呀?

ChrisAlfred  N2 呀, 我而家全職, 日日湊佢放學, 所以見到餅入邊有PEI 餡囉  發表於 11-9-1 09:36

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

老實說, 我覺得 Ms Pandonna 係k班時唔係主力教那個老師, 所以你地有知情權, 我覺得可以問多d喎!

係啊, 佢好似唔係好多笑容, 但人都算nice架!! 我昨晚問個我的寶貝, 有無ms pandonna, 佢話無, 但有new teacher, 所以我想 Ms Pandonna 都應該會長時間轉過去 n班了,

係啊, sunkids其實本地老師同普通話老師都算穩定, 而Ms Dianna 同 k1的英文老師都教左一段時間了, 兩個都好好架!!! 大家放心吧!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 ChrisAlfred 的帖子

chrisalfred,

都明白啊! 有nb係會擔心一點!!! 不過, 看來依家穩定了一點, 加油啊!

別墅

回覆:我想問讀小朋友讀sunkids 媽咪意見

各位媽媽,其實我一直都想俾啲意見俾學校參考一下,响我正式發信給學校前,都希望响呢度收集下各位媽媽既意見,而本人既意見如下:

1)由返學第一天起,我已覺得學校對於人流管制方面應加以改善。如每朝返學,大人小朋友都塞在那又長又窄的通道,有的在換鞋,有的進,有的出。如果要感染,其實這裡就是第一個高危地方!
2)換鞋後,小朋友在玻璃門前排隊等度體溫及檢查手口,好多時候都見條隊不成形,有傭人會帶小朋友擠在前面。其實這位置空間不大,空氣又不流通,小朋友換了鞋後如發現體溫過高便要打道回府,其實這裡就是第二個容易傳播細菌既地方

就以上兩點,我認為學校可以安排家長及學生在後門先排隊,在入學校前先安排量體溫及檢查手口,冇問題才讓家長及學生內進。後門有上蓋,而且空氣較流通。同時,讓學生一個一個地進入便不會人流太多,使通道不太擠擁。已送子女回校的家長從正門離開,便可免除又出又入的麻煩。

以上是我小小意見,歡迎討論!雖然在bk可能只是收集了一少撮家長的意見,但我相信大家都想子女學校學習之餘,還可以身心健康地成長,所以我們應在適當時向學校反映一些有建設性的意見,家校合作對大家都有益

別墅

回覆 powergirl911 的帖子

我諗都係佢喇,佢第一個星期返學時都會同婆婆講唔好走一齊入課室,喊晒口好可憐咁,到第三日係要拖婆婆入課室,入到去好開心叫婆婆坐係佢隔離,仲自己擺好個書包,當佢見到婆婆走佢就即喊.佢嗰個星期一入到學校就話唔入課室要走,佢之前返學都唔係咁,好快已經適應,我諗佢係見到個個小朋友返學都有家長夠,點解佢冇得自己一個,所以好唔開心.到之後冇家長陪時,佢冇喊正常番自己行入課室仲同婆婆bye bye,佢見到同學仔喊仲識叫人唔好喊tim.

首頁
23456...10

尾頁

跳至