跳至

首頁

尾頁

大宅

3月份媽媽, 你們是自己揍b還是請工人揍b呢, 唔繼搵婆婆同99揍, 現在我的公司不比我做part time, 因工作需要, 想我做返全職, 人工約萬三,四蚊, 比著你們會請工人還是放棄金錢呢, 老公就叫我揍b, 但我又心大心細, 我又唔知請工人好唔好, 始終bb太細, 可否給我一點意見呢

複式洋房

回覆:meimeimei1208 的帖子

我就係全職湊B婆‼ 每個人情況都唔同,要最主要視乎經濟環境,以及自己覺得工作重要定小孩重要…如果屋企經濟唔駛擔心的話,我都一定會自己湊返,因為我個大仔正因為小時唔係自己湊,佢俯家5歲,但我同仔仔之間相處始終有隔膜,我唔識點同佢溝通,更存在一份內疚感‼ 而佢亦會特登做一些討厭嘅事引我和老公注意,但亦因內疚使我認為欠佢並無打佢。以上就係我最痛心嘅事,請引以為誡‼

子爵府

如果返part-time得三几千, 而冇咗呢几千蚊又唔會影響生計, 我一定唔會做, 慳d都夠用

Mon81, 我係畀我媽湊日抖, 自己湊返夜晚, 咁嘅情況會唔會好少少呢? 因為我同我老公都好唔捨得見唔到個囡, 所以辛苦d都每晚由阿媽度拎返個囡返自己屋企湊

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

3月份媽媽, 你們是自己揍b還是請工人揍b呢

曰頭返工俾婆婆凑,夜晚自己湊返,唔夠$,一定要返工,我都想全職湊.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我都要返工, BB俾工人湊。
有時見工人行到邊,BB 目光都會跟住...會有點妒忌。
不過...SO FAR 工人湊得好好,好錫BB,咁BB都痴我既~
我都好想自己湊...不過,知道一QUIT了呢份工....
第日想再搵就好難了...況且,有擔子,沒辦法啦...
唯有收工 & 放假 多D同BB玩。

Childhood is journey, not a race.

複式洋房

回覆:yikaho 的帖子

Yikaho , 妳夜晚俾返自己湊當然會好好多啦‼ 因我當年係意外有咗大仔,完全無結婚、湊仔及經濟嘅準備,所以我只同我老公搬咗出去住,而仔仔就交由住付近我媽咪湊,一直到依家都係咁…初時盡可能都返去陪佢玩,但慢慢發覺佢心目中只有婆婆,並無我呢個阿媽,好反叛,我心不中味兒…但到生咗B女之後,佢就顯得呷細妹唶,做埋討厭事引人注意,對住大仔,我無從入手~

複式洋房

回覆:yikaho 的帖子

Yikaho , 妳夜晚俾返自己湊當然會好好多啦‼ 因我當年係意外有咗大仔,完全無結婚、湊仔及經濟嘅準備,所以我只同我老公搬咗出去住,而仔仔就交由住付近我媽咪湊,一直到依家都係咁…初時盡可能都返去陪佢玩,但慢慢發覺佢心目中只有婆婆,並無我呢個阿媽,好反叛,我心不中味兒…但到生咗B女之後,佢就顯得呷細妹唶,做埋討厭事引人注意,對住大仔,我無從入手~

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

複式洋房

回覆:3月份媽媽, 你們是自己揍b還是請工人揍b呢

我始終都唔贊同請工人湊,好嘅就係BB痴工人唔癡妳、咁都未算最衰,衰嘅係事能小腳友慢慢會養成“欺善怕惡”嘅性格…又以返我大仔為例,佢成日一發脾氣就會追住工人姐姐嚟打…但如果屋企只有父母佢咪唔會5歲人仔就蝦其他會囉‼

lingobb  我會授權工人姐姐可以話小朋友,如果唔啱就要話!(當然不能打!)  發表於 11-9-8 14:01

複式洋房

我生完就冇返工自己湊,希望可以自己教,又可以一直全埋身喂母乳,所以同bb感情好好,佢都好少扭計成日笑,不過就痴身d,冇請工人,因為有奶奶過黎煮飯&幫手打掃,老公放工就同bb沖涼,放假老公就一早起身大掃除,雖然一個人做野收入係少左,不過都係覺得自己湊最好

大宅

回覆 meimeimei1208 的帖子

真係好睇樓主你個人意願!
我自己返工,有請工人,62 99 一早過黎幫手睇住,食埋晚飯先走!其實經濟能力可以做full time媽咪,不過唔做,係因為
1.自己覺得湊b辛苦過返工,唔係唔enjoy,而係覺得做full time雖然可以自己湊但要打理家務,煮飯洗衣打掃完已經無咩精力陪佢地玩!宜家返到屋企,有人煮埋飯,家頭細務唔駛點操心,返到屋企即同2個小朋友玩!enjoy!
2.覺得返工生活無咁枯燥,可以同同事傾下計,有時發洩下個人情緒,個人會relax d!
3.雖然娘家可以唔駛比家用,但不嬲比開(如果我做full time,會唔比家用娘家),我屋企老人家又係好慳果種,比錢佢地唔會亂駛,如果唔比佢地驚佢地仲慳!
4.始終想趁後生搵多個錢,多一個人搵錢,可以儲多一份,第時retirement唔駛咁愁!

其實小朋友一定會跟工人,始終對住小朋友時間比我地長,我覺得唔係"痴"到實一實就ok!所以我一放工返屋企就會全權照顧兩個小朋友,一來工人可以減輕負擔,二來小朋友唔會只跟工人!

別墅

我教琴的,時間比較自由!自已湊b,有請工人煮飯清潔,間中睇b....bb好跟我,有時只跟我,好enjoy~
自已湊,有番話事權!咩都唔同d

子爵府

引用:我都要返工,+BB俾工人湊。有時見工人行到邊

原帖由 是是但但 於 11-09-07 發表
我都要返工, BB俾工人湊。
有時見工人行到邊,BB 目光都會跟住...會有點妒忌。
不過...SO FAR 工人湊得好好, ...
同你情況幾乎一樣,唯一分別係我個仔所有時間都留係婆婆屋企,由婆婆+工人湊,我一放工、星期六、日會去婆婆屋企湊佢,爭取多啲時間同佢相處,唔返工真係唔掂,精神同經濟上都支持唔到

子爵府

引用:回覆+meimeimei1208+的帖子 真係好睇樓主

原帖由 lingobb 於 11-09-08 發表
回覆 meimeimei1208 的帖子

真係好睇樓主你個人意願!
完全同意,真係好視乎個性同經濟能力,一定要有取捨

大宅

回覆:lingobb 的帖子

agree with lingobb

大宅

請問大家如果我請個中點, 放工返黎睇返實bb, 情況會唔會好d呢, 其實婆婆都係住附近, 但就唔可以日日來睇住中點, 我怕有危險

大宅

dy0905 發表於 11-9-8 15:50
我教琴的,時間比較自由!自已湊b,有請工人煮飯清潔,間中睇b....bb好跟我,有時只跟我,好enjoy~
自已湊,有番話 ...

咁又係, 求人就要睇面色, 咩都唔可以出聲, 加上我同99又唔岩, 佢冇野做, 我都唔會比佢揍

大宅

你意思係自己ft工作,then請鐘點?鐘點每個月要幾$先?鐘點會負責做d嘜野?

大宅

你意思係自己ft工作,then請鐘點?鐘點每個月要幾$先?鐘點會負責做d嘜野?

複式洋房

yikaho 發表於 11-9-7 11:34
如果返part-time得三几千, 而冇咗呢几千蚊又唔會影響生計, 我一定唔會做, 慳d都夠用

Mon81, 我係畀我媽湊 ...

YIKAHO, 咁你每朝咪好早湊返你媽媽屋企? 夜晚湊b返到你自己屋企唔會好夜嗎? 我都諗緊好唔好咁做?
因現放於親戚湊24小時, 但怕bb辛苦

首頁

尾頁

跳至