2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

今朝去左QE做產前檢查,醫生用鴨咀夾check ,有少少痛,剛番到屋企去廁所有啡,護墊都有,係咪正常?好驚bb有事

男爵府

sleepyan 發表於 11-9-26 15:33
今朝去左QE做產前檢查,醫生用鴨咀夾check ,有少少痛,剛番到屋企去廁所有啡,護墊都有,係咪正常?好驚bb ...

你個case咁似mcdullgirl之前的經歷o既 :

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4161948&extra=page%3D11%26orderby%3Dlastpost

男爵府

其實咩情況下要用鴨咀夾ga? 好驚呀!
2nd baby, Dec. 2014

男爵府

其實鴨咀夾係check咩?!

2nd baby, Dec. 2014

子爵府

回覆:產前檢查後流啡

我之前去pmh產檢refuse婦科check up.....就係驚甘樣

樓主你多d休息!

別墅

我頭先打左去醫院問,姑娘叫我即刻入院,我依家打緊的去

別墅

引用:Quote:sleepyan+發表於+11-9-26+15:33+今朝

原帖由 田田媽 於 11-09-26 發表
你個case咁似mcdullgirl之前的經歷o既 :

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=416 ...
你搵得咁快嘅?

別墅

引用:其實鴨咀夾係check咩?!

原帖由 抱抱娃娃 於 11-09-26 發表
其實鴨咀夾係check咩?!
我都唔知,不過醫生話我子宮頸有粒息肉,但應係良性,可整走or留低都得,應唔會影響bb!可能就係check 呢d掛!

男爵府

畀面勳章

sleepyan 發表於 11-9-26 16:10
我都唔知,不過醫生話我子宮頸有粒息肉,但應係良性,可整走or留低都得,應唔會影響bb!可能就係check 呢d ...

唔好驚啦~ 可能佢地只是碰到你粒息肉, 而攪到有 d 流啡/流血~
又可能幫你檢查的醫生, 唔夠熟手, 可能整到有 d 血水出來~
我上次俾佢地用完陰超及鴨咀, 都有流血呀~
只要休息返 1, 2 天, 會冇事o架~
只要佢地俾你睇到 bb 正常及有心跳, 你可以安心 d 啦~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好咁擔心住,我去私家用鴨嘴鉗check完,佢都同我講有機會少許整損陰道位置,全有見紅機會,但是唔會影響個胎,希望你只係皮外傷快啲無事啦~!

但求順利  

別墅

好驚啊...我上一胎都無做過鴨咀鉗檢查, 但今胎第一次產檢時姑娘都約左個期比我呀,話17wks返去放鉗做檢查....死啦係咪就係呢個.
我好驚做婦檢架....我五月時已經做左婦檢柏氏抹片, 係咪可以打返去醫院話唔做架?

田田媽  我上年11月都做過婦檢,都唔想比政府check呀  發表於 11-9-28 13:32

大宅

我上次產檢果朝有少少血絲, 醫生都用鴨咀鉗同我睇, 佢話見唔到血
好彩我之後無事, 我生過的朋友都話用鴨咀鉗check唔好

別墅

頭先入左院,醫生又用鴨咀夾,我問可唔可以唔用,佢話唔用check唔到咩事,我好驚咁比佢check,好緊張,好難放鬆,醫生又問我拎唔拎走粒息肉,但我好驚;最後醫生都冇幫我整,佢話息肉冇流血,如拎走又會流血我又會擔心,我今次應該係作小產,不過血好少,好平常,我亦都可以選擇出院;咁我梗係拿拿聲換衫走人,醫生寫左1星期假比我休息!

別墅

回覆:sleepyan 的帖子

你要訓床,休息多d呀!

男爵府

畀面勳章

sleepyan 發表於 11-9-26 19:41
頭先入左院,醫生又用鴨咀夾,我問可唔可以唔用,佢話唔用check唔到咩事,我好驚咁比佢check,好緊張,好難 ...
多點休息啦~
上左病房的醫生是比去免費的普通產檢醫生會好些o架~
不過, 有左, 都係唔好俾佢地用咁多次鴨咀夾去檢查啦~ Take care~

別墅

今次之後,點都唔會再比佢地用鴨咀夾呀

大宅

上次第一次去健康院做檢查都係, 好在之前聽聞可以refuse用鴨嘴鋏做呢個checking, 所以我都冇做呀

同埋之前0係私家度已經check左, 唔想再做多次

別墅

candycyw530 發表於 11-9-26 17:47
好驚啊...我上一胎都無做過鴨咀鉗檢查, 但今胎第一次產檢時姑娘都約左個期比我呀,話17wks返去放鉗做檢查... ...

可以拒絕唔做鴨咀鉗檢查架,只要簽張同意書就可以唔做了!

別墅

引用:Quote:candycyw530+發表於+11-9-26+17:47+

原帖由 KellyKeung 於 11-09-28 發表
可以拒絕唔做鴨咀鉗檢查架,只要簽張同意書就可以唔做了!
咁果日咪無野check?等我打去問下如果唔用鉗仲駛唔駛返去....

大宅

係咪一定要用鴨咀鉗架?
好似好得人驚咁。。。。。。
我10月12號就去做第一次產驗

首頁

尾頁

跳至