網購天地

跳至

首頁

尾頁

民房

1. 實際集運件: <按此>或打開這地址
  2. https://picasaweb.google.com/108583863962700248301/DropBox?authkey=Gv1sRgCJOQ1v-c2N-IyAE&pli=1&gsessionid=KJadbMhRdNmUYZqRVMpRVA#5666908803305323538
複製代碼

昨日又收到"禮物" , 這次有9單, 集埋一齊咁大件都係百幾蚊, 裡面其中最大最重既件有床墊和茶几, 還有甚他大大小小的件.

想慳錢, 睇我之前既教學同回應啦:

睇過咁多集運post, 奇怪竟然無人提"天下女人网"

1) 首先去依到:
http://txnrw.taobao.com/?search=y&scid=244350879&scname=z%2BO427yv1Ms%3D&checkedRange=true&queryType=cat&spm=1100058104452.00000001106754289.000000063334484414.6

2) 加下面依個"收貨地圵", "收件人+(你的旺旺id)", 電話

廣東省中山市沙溪星寶一路星都苑12棟302室

聯繫人:賴福珠(轉您的旺旺ID)

手機:18938715948

郵編:528400

3) 淘寶去, 將你買既野通通發去上面個地址

4) 買到咁上下, 開始去 "巳買到的寶貝" , 逐家店睇番佢地發貨情況,

記低 "速遞公司" , "運單號", "物件 x 數量"

好似咁 example:

1) 中通速递 运单号码: 618173762097. ( 連衣裙 x 2)
2) 圆通速递 运单号码: 6116278609. (耳環 x 2 錶 x1)
3) 申通E物流 运单号码: 368582814346 (高跟鞋x1)
4) 圆通速递 运单号码: 2410488976 ( 帽 x 2)
5) 天天快递 运单号码: 00001114416952 ( 麻布 x 2 棉布 x 1)

5) 到咁上下咪張 (4) 依個 list, copy & paste, 發旺旺比”天下女人网”, 請客服收齊以上5單就可以安排發貨

6) 入去佢店, 是旦拍一個 "運費"項目, 等客服收齊你個5單, 磅好就可以修改你拍好既運費

7) 比錢, 然後等"收禮物"囉

8) 收到就確認收貨, 自動自覺, 紀錄良好, 店家對你有信心, 都會跟你order跟得貼心啲

==============================================================
下面係我係另一位會員分享集運詳細經驗既回應, 貼埋係到, 比新手明白用集運最常遇到既情況, 同當中會面對既風險, 需要留意既事項多一點:

樓主提到既幾家我都試過, 我仲好記得 開頭我都有用過 天生一對09, 甚麼京港快遞, 愛美服飾, 起初客人不算多的時候, 還不錯, 後來做開了, 人客多了, 態度來個180度的大轉變, 尤其是愛美服飾這一家真的一絶!!!!!

簡單黎講, 集運的意思就係將不同淘寶店買到既野, 全部統一發到一個"中介(即集運)"的地圵裡集合, 待一定數量或時限就請 把每家店的 "運單號, 物品種類, 數量" 等相關資料一次記錄下來, 然後盡可能一次過發給 "中介" 告知 "中介" 你有以下xxx運單, 賣家巳經發到佢地址, 請佢確認收齊後後 連同變幾單一次過寄過黎香港比我地.

由賣家發貨開始, 支付寶系統到咁上下時間就會自動幫你確認收到貨, 然後真正過數比賣家; 所以你盡量要係系統自動過數比賣家之前 通知" 中介" 幫你確認一下收到件貨未, 有邊幾單收齊, 可以合併磅重 然後通知你運費係幾多, 你拍下 "相應運費" 後, 中介就會發貨比你

但問題就黎啦, 如果間集運既店家負責任, 細心同快手, 好快覆到你, 你就可以安心等"收禮物" "拆禮物" "驗貨" ;

但如果個集運唔負責任, 撞著d開始客多, 件多, 做開左既集運, 態度可能會變成愛理不理, 你問佢十句, 佢唔答你不特止, 仲要鬧你, 話你對佢地要求多多, 唔知佢地規舉咁; 依個時候你只能"聽天由命", 只能祈求你d貨唔會比佢收左話無收, 拆左無緊幾件, 甚至可能某人, 某客服貪念起, 反正岩用就收起左, 然後怨枉你買野個家店無發野比你,或根本無收過你比佢個個運單號, 但系統又表示收左, ( 咁有可能真係國內快遞問題, 自行轉左另一間快遞公司發件) 總之一切睇你彩數!!! 當中上面我提到個間 愛美服飾 簡直係當中既表表姐, 同黑店!!

佢收費係便呀開頭, 但後來人多, 我巳經好乖咁 將d運單號, 資料"儲埋" 用notepad打好晒 先一次過發比佢, 佢一係扮隱身, 一直無回音, 一係要等到唔好彩比你見到佢"上線現型", 好聲好氣問佢收唔收到你個 運單list, 佢先話比你聽收唔到或態度超級唔耐煩, 好冷漠 ,答d唔答d, 跟住又話忙...因為貨係佢手, 唯有忍!!!等到你忍唔住隔左半日, 一日, 兩日再試下問聲佢收唔收到你個 "運單list" 啦, 態度強硬番少少, 今次間店個"所謂客服" 會突然變番"老闆" , 你正想好心話聲佢聽, 佢請個客服態度唔得, 小心佢偷懶或同佢"倒米"; 佢又即時變臉, 話唔覺有問題, 其他客都無問題 得我先有問題, 就即係 我"最有問題", 總之一買國人作風, 嘜都唔關佢事, 只有收錢先關佢事! 甚至直接話比你聽, 佢多我一個(客)唔多, 少我一個(客)唔少, 反正佢唔憂做, 大把客, 叫我唔好用佢地集運服務添...

最後我都總算係我心死前, 收到這家"愛美服飾" 既集運 , 佢有照發比我巳經好 "仁慈", 但足足要我等左成個月, 仲要有幾件巳經外盒濕到穿左, 有d貨無左!!!!!

經此一役, 我發誓我以後都唔會用依家店, 我寧願比貴運費直接寄黎香港, 都唔用佢.....但分開寄, 條數真係好甘 ><, 我開始試其他集運店, 試左天生一對09, 服務係有交帶d, 但相對黎講"貴" , 再試其他, 好多都話就話 今發明至, 係到左香港呀, 不過佢唔知用邊家"雜嘜速遞公司" 要自己上網查運單, 睇下去左 香港邊個倉, 再係辦工時間內打去 "求" 佢地快d發貨上門....到上左門, 又話發住宅要額外收多你30蚊附加費......唉...

正當我開始灰心同絶望既時候, 好好彩比我遇到 "天下女人网" 依間集運, 一用就用左差唔多一年, 每次都可以好安心,後來同店家那邊熟絡左, 我未拍運費, 佢都先發貨比我, (可能我係好客, 我都好負責任, 唔會走佢數, 所以佢先可以特別安排比我未確實拍下運費, 巳經發左貨比我先, 不過大前題係你都要學做一個有交帶既客仔) 真係做到 "今發明至" , 係如星期五下午四點前落單, 佢星六朝早都送到比我, 簡直一流!!咁耐以黎 係試過一次 星五發, 星一先到, 原因係海關檢查嚴左 又或佢收到你單貨, pack好再寄巳經係星五既夜晚

本來我無寫blog既習慣, 無諗過將咁好既資料分享, (我都有自私驚佢多客左之後就會變差), 但係我見佢越做越旺, 都無差過, 我相信店家好識分配人手同埋有足夠網絡去安排貨運;

人仔升值, 淘點既兌換率又越黎越貴, 1000無左最少4舊幾, 一家好既集運可以幫你慳到錢之餘, 讓你可以繼續安心淘寶, 所以寫左依遍集運心德 ( 我有個不日唔用電腦既媽咪朋友, 我講解完佢到識用, 你都係時候學下啦)

天下女人网
http://txnrw.taobao.com/?search= ... 00000063334484414.6

大宅

thanks for sharing

子爵府

其實(4) 依個 list,只需要“运单号码”便可以了,毋須例明郵件內 的"物件 x 數量",而且佢地一睇單號頭幾個數字就知係邊間快遞公司的了。
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

別墅

其實咁耐以來我都冇同集運講我果件係咩貨

象牙宮

回覆 gining 的帖子

樓主 thx for sharing... 熱心及好心人!
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我終於明白乜野係 "集運". 多謝 !
但有疑問, 你買件貨時都要比運費到集運地點, 然後再比集運費到香港, 兩者比較, 直接運到香港, 約平幾成 ? 請再指教 !

珍珠宮

回覆 gining 的帖子

可以講下運費點計?佢地用邊間速遞公司?
這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

好媽媽勳章

請問是否一定要開旺旺ID?

ipodbaby_123  用旺旺方便溝通,好似MSN咁.......  發表於 11-11-24 11:09

大宅

好媽媽勳章

回覆 beautymummy 的帖子

例:
SHOP A : 单笔订单满188元,免运费 (不免邮地区:香港)
SHOP B : 訂了2-3件貨, 快递費10元(大陸寄大陸)
SHOP C: 免运费(大陸寄大陸)
SHOP D : 3kg 仍是10 快递費(大陸寄大陸)
-----------------------------------------
集運費到香港
集運將4間SHOP所有items 一次過寄俾您

-----------------------------------------
直接運到香港
4次 X ($35以上 +30住宅附加費)

首頁

尾頁

跳至