夫婦情感

跳至

首頁
12345...14

尾頁

民房

大家好,我第一次上來,請大家指教!
我同老公結婚十幾年,有一個十歲既女,個女一直都比左姑奶照顧,我老公經常失業,養家的重責就係我身上,我學歷不高只能從事勞動的工作,一天工作十多個小時,才能維持家計,今年4月中開始,我老公開始精神弱待我,我每晚零晨1至2點先收工,返去訓左教,零晨3~4點我老公就會叫我起身,要我掃地拖地,頭幾日我都依佢,但係實在太累了,我唔理佢,佢就拉我起身拖我出廳罵我,要我即刻清潔個窗,我唔做,佢就不斷罵,話人地d老婆收工都要做家務,你睇下間屋幾唔乾淨....每日都係咁,有一晚佢罵我,我真係唔知娶你返做咩,你又冇姿色,又冇學識,又唔溫柔,我真係前世唔收,娶到你,我忍唔到了....我拾左幾件衫就去左朋友度住.
過左幾日,我無意係個facebook睇到個女話,ya!我做左姐姐啦,我打電話比個女,問邊個生左bb?,起初我仲以為係大伯生左bb,但個話係一個唔識既姨姨,爸爸話姨姨幫我地生左個細佬...這時我呆了...呆了....我即刻去facebook搵,搵到我老公同一個叫Yuki Lau既女人一齊抱住個bb,個女人仲係我屋企拍照留念,個女人仲話我地個仔叫劉軒霖,我而家生完返屋企啦,各位開心廣場Piazz HUT既同事不用擔心喔^^......佢地明知我有個女同老公既FACEBOOK....咁樣係咪話比我聽架?係咪特登話我知呢?

我好嬲,我即刻返屋企,我老公開左門,但唔開閘,佢話你走左就唔好返來啦,我問佢係咪同人生左個仔,佢話係又點呀,你已經係前妻,我話我地都未離婚,亦未分居,你都對得我住...我辛辛苦苦養起頭家,你就出去同人生仔,佢話離開左屋企就係分左居,你快d走,間屋我有份架,佢話你咪去報警囉.

我真係去報警,警察來到佢先肯開門,我見到屋內有BB床,有46"平面大電視,之前電視壞左我都冇錢買..我走左就會46"平面大電視...我個心真係好似刀割咁...佢把我既東西全部掉晒,只剩下個yuki lau d野,女警同我講,太太,算啦..lee個男人唔洗恨,我地唔建議你再返這間屋,不如我地安排你去住其他地方先,沙展都話你再留底都冇意思,bb床都有囉......我喊到收唔到聲....

我為左頭家付出左十幾年青春,我出糧全部都係家用,我自己一點錢也沒儲過,用晒係個家,突然間我乜都冇晒,我冇左個家,我冇晒d錢,我冇左個老公.....................................
我真係唔知點算....我份工辭左...因為我返唔到工,我不停喊..停唔到..我本身係孤兒,,又冇屋企人....姑娘安排左我住慈善團體提供既暫時居所.....我條路可以點.....我可以仲有生路行嗎?

大宅

嘩...我只想講,你一定要告佢通姦!有曬證據!去搵法援問下

carly.c  yes, 告佢 !  發表於 11-10-21 15:54
sakurayan  告佢通姦..呢D咁賤的人渣..你同佢未離婚.佢又同人生埋仔..鐵證如山..告佢  發表於 11-10-20 15:59
bongbongpatty  告佢通姦  發表於 11-10-9 22:11
evafung  同意,去告佢,你 c6太過份  發表於 11-10-6 13:11

翡翠宮

嘩.........你老公係人唔係呀

真係令人髮指呀

正一狗男女,自己有第2個仲要咁樣精神虐待你,佢個陣時根本已經想趕你走,所以用呢個方法逼你自己走~~~

唔好怪我講野毒,呢對狗男人做埋D咁折墮的野,小心修尾個兩年:;pppp:

別墅

回覆:我老公出面同人生仔

我同意去告你老公通姦,他也咁絕,你也不用客氣,起碼搶返間屋先!去法援可以幫到你!

朱寶媽媽  agree  發表於 11-11-10 09:09
angelic  AGREE  發表於 11-10-11 23:51
dbc  agree!!!  發表於 11-10-11 23:40
sheunmama  agree  發表於 11-10-10 01:00
bongbongpatty  AGREE~  發表於 11-10-9 22:12
margo_ming  AGREE~~~~  發表於 11-10-9 01:27
Hi-Fi  agreed  x 2  發表於 11-10-5 23:04
cissie  agree!  發表於 11-10-5 18:04

大宅

你話間屋係你的, 是否指間屋你有名?你有冇證明你負責供樓/交租? 你個女現在那裡? 有冇社工可以幫忙?
如此突然的事實你一定難以接受, 但是你要明白, 事實是他已不再值得你傷心, 何不為自己的前路打算 例如 處理住屋, 工作.....命運在你手, 怎會沒生路呢?
她的老公都沒有同個女人結婚, 何來重婚? 那BB 只可以是私生, 沒有犯法的.

朱寶媽媽  不是重婚,是通姦,老公冇咗,起碼要拎返間屋,之後再打算,  發表於 11-11-10 09:14
bongbongpatty  通姦..可幫助離婚拎反間屋.......  發表於 11-10-9 22:13
大猫猫与OTT  同意,樓主一定要想辦法保障自己!  發表於 11-10-6 16:22

男爵府

事情發展至如此, 必須先有住處, 也要有工作,女兒可跟她父親?
你要處理實際的難題, 離婚的事, (重婚可告吧), 但日後還是各
走各, 不要再想他是否回頭了, 反正你從來都是照顧別人, 你可以
輕鬆一點, 先照顧自己生活, 再慢慢想下一步吧
Do not count your days down!

子爵府

你個女點呀?呢個男人唔使恨啦?仲好啦,你前世債由第二個女賤女人幫你填,你自由啦!

ctyying  無錯,你還晒啦,  發表於 11-11-5 22:42

男爵府

睇到你我覺得很心酸,巳付出的無法收回,你亦不必去計算,我深信有因果及報應,你現時要好好休息,我相信社署/政府機構會幫你渡過難關,你還有個囡囡,好好的和她重從新過生活,我相信你將來會更好。衷心祝福你,雨天過後,一定會有彩虹出現。

蓁媽  AGREE  發表於 11-10-6 14:31
這是不可能的,其實"凡事都能"...................

民房

我明日會去法援申請,但係朋友話個女我應該爭唔到,因為唔係我湊大,係我老公個家姐,而且我姑奶一向都唔鐘意我,成日同我個女講我壞話,一次個女唔小心講左姑媽話你係衰人,媽媽點解你要做衰人呀,我好冇耐,唔知點答個女,只係話你長大就知架啦,,,而家我乜都冇....個官係唔會比個女我,就算我有佢通姦証明,但個女比左佢...到頭來我仲驚你問我拎膽養費...因為一直都係我比錢個衰佬...

ctyying  個女更大個,法官會問你女女選擇跟邊個架掛  發表於 11-11-5 22:45
MLOVEL  你要堅強吖.雖然辛苦但總會有路行嘅.我有朋友同你差不多....  發表於 11-10-5 22:48

男爵府

對這個男人不要留戀,他實在太過份
46"LCD電視都不會是他買,是那個女人買。
他可以這樣迫妳走,日後一樣會迫那個女人走。
妳有照顧自己的能力,不要灰心,好好過日子

如果層樓係買,而他沒有收入,妳証明到是妳供樓,跟社工傾,一定要拿回屬於妳的。

男爵府

陪月勳章

嘩...好鄧妳既身世可憐,無諗過香港真係有人咁慘...咁你仲有無親戚朋友可以投靠??你點識老公架,點解佢會咁衰...我都唔知講咩好,妳快d去揾社工幫啦,要堅強d...
禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

呢D男人, 唔洗同佢客氣, 告佢通姦! 有咩拎盡佢!

mingchan325  同意, 正賤男!!!!  發表於 11-11-9 10:12

民房

間屋只係公屋..佢係戶主,但有我同個女名,間屋裝修費係我比錢架,佢都冇念過一點的夫妻情義,有時我諗.你搵個18歲我都死得甘心,我係facebook見到個女人仲大過我...我做錯d咩,我一直克守婦道,搵錢養家,就係因為我生唔到仔就咁對我????????

ching070707  公屋,重意話為:無佢地兩個名,唔可以係度住,,,  發表於 11-11-10 11:05
ctyying  交租證明,你個名戶口過數等等,你搵社工,大d搵議員介紹法援比你  發表於 11-11-5 22:49

複式洋房

引用:我明日會去法援申請,但係朋友話個女我應該

原帖由 淚水 於 11-10-05 發表
我明日會去法援申請,但係朋友話個女我應該爭唔到,因為唔係我湊大,係我老公個家姐,而且我姑奶一向都唔鐘意我 ...
點解姑奶話妳係衰人?
妳不解釋?

子爵府

leungot 發表於 11-10-5 16:48
嘩...我只想講,你一定要告佢通姦!有曬證據!去搵法援問下

支持!還要爭取女兒撫養權!
在此時你不能哭.........要振作!
大不了就申請綜援.......................

複式洋房

引用:間屋只係公屋..佢係戶主,但有我同個女名,間

原帖由 淚水 於 11-10-05 發表
間屋只係公屋..佢係戶主,但有我同個女名,間屋裝修費係我比錢架,佢都冇念過一點的夫妻情義,有時我諗.你搵個1 ...
哦~~ 咁算啦,申請另一間公屋
從新開始,咁即男人早分早著

大宅

離開佢你得到解脫,你仲有個女,小朋友應該明..

HLDMaMa  E+最慘就係佢個女細,而又係佢姑奶幫佢湊,佢姑奶唔鐘意佢㗎  發表於 11-10-5 19:45

男爵府

回覆 淚水 的帖子

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

民房

回覆 emiliarabbit 的帖子

我係一個孤兒,幾歲果時..父母就死了,我係兒童之家大,18歲出來做野,19歲就識當時大我20年既老公,無耐有左個女,佢話會照顧我一世,我從來未有過一個家,從來都冇人關心我,突然一個男人話給我一個家,我就同佢結婚,我冇親戚,有都係佢既親戚,朋友也不能幫我太多,我也不想累朋友.
我知我命運不好,但我從來唔認命,認為有雙手我就可以生存,但.......這次太突然....我受唔到...我而家唔敢開facebook,我怕舍女人再post其他野上去...我好辛苦....
而家有社工跟我....姑娘昨日問我有冇諗過死......我點頭....因為我真係乜都冇呀

angelic  多d搵人傾訴, 我相信你因為冇哂精神寄託所以迷失, 加油!!呢度好多人支持你  發表於 11-10-11 23:57
margo_ming  好明白...背景都係一個幾影響人既因數...不過..你好叻ga啦....唔好放棄自己..  發表於 11-10-9 01:31
北極熊仔  死?你對得住你父母咩?每個父母都期望仔女學會堅強開朗面對生活.never give up  發表於 11-10-8 23:42
KarenC  睇到呢度我好想喊,樓主,其實妳好堅強好叻,依家最緊要係努力面對將來!  發表於 11-10-6 23:38
yokie_beagle  樓主,你要加油呀;你身世好可憐,呢個男人唔值你為佢死;搵番個錫你既人好過  發表於 11-10-5 21:31

珍珠宮

樓主~收拾心情,從新開始,唔值得為呢個賤男人喊,冇左佢你可能生活得更快樂

首頁
12345...14

尾頁

跳至