婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

話說上星期打風嗰日,我對仔女不用上幼稚園,咁我上午要返工,因為請咗下午假同個大女睇醫生,咁我下午三點返到屋企,一打開度門見佢兩個坐定定呆望電視,我問工人姐姐佢地幾時開始睇,佢話十一點睇到而家,即係足足四小時
我平日吩咐姐姐,如果學校假期,我會叫佢唔好開電視,陪下佢地玩,家務可以做小啲
但係個肥婆奶奶,佢叫我個工人做乜做七,佢自己為咗可以舒服坐响sofa,於是就電視長開
我見到好興啦,我話有冇離普啲呀奶奶,細路仔咁睇電視,對眼仔唔好o架
佢竟然黑起塊死人面鬧返我,話睇咗幾耐啫,一陣之嘛,仲話細路仔唔睇電視係唔得o架
嘩,我嗰刻好想除鞋飛過去痴線的

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

五行欠打.

別墅

畀面勳章

其實小朋友看下電視我又可以接受~~

但4小時又真是長左D!!!

yi_arashi  ME2  發表於 11-10-14 22:54

水晶宮

畀面勳章

回覆:Monique2007 的帖子

她想了很久才想到這個辦法

男爵府

好在我屋企個電視唔多開架姐, 淨係新聞時間同股市時間..遲d亞b出左世, 我直頭唔比開添呀

別墅

回覆:99為咗另我對仔女坐定定...佢諗出一個好方法,真係唔該哂佢

睇咁耐?!

大宅

我諗佢都係跌落地嗱返"jar"沙啫....

雖然比我都會嬲,因為佢個D好明顯係歪理

yi_arashi  AGREE  發表於 11-10-14 22:55

大宅

我6299 都係咁架,
仲要抱到鬼咁前睇

水晶宮

回覆:99為咗另我對仔女坐定定...佢諗出一個好方法,真係唔該哂佢

又係耐咗D嘅

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算啦, 幾廿歲, 個個湊孫都係得呢1001招
唔想佢開的話, 整個時間掣, 等佢就算個人上到黎都無得開, 佢又唔會打黎問你點unlock, 解決!

大宅

弄個密碼式開關
等她開不到來睇

大宅

.

大宅

睇唔係唔好 不過時間太長對眼都唔好

大宅

我6299仲癲,我地一食晚飯,就將張bb車對正個電視,仲要係超近,(阿女兩三個月開始,每次,我地返佢度食飯都係咁)起初冇為意係特登,以為咁啱有人同阿女玩完冇推番好,之後先知6299毎次都係咁,話比d光佢睇下啦!推佢埋一邊做咩鬼野呀?我c6起初,唔覚佢媽有問題冇出聲,之前我話電視好多幅影架!仲咁近。從此次次c6都唔比佢地咁做!個62仲白痴,次次都話番我地:「咁細個唔怕既,大個先唔好啫!」究竟係咩道理呀???我忍唔住,佢連續講幾次!!就答佢,就係細個先怕呀!隻眼都未發育好!佢一定唔中意我咁講,因為佢成日扮識野。我姑9個女宜家

yi_arashi    發表於 11-10-14 22:56

大宅

我姑9個女宜家都係次次咁睇!真係好慘,又係得幾個月,但姑9點會覺9962咁做有問題呀!所以我冇理,唔好攪我阿女就得喇!

yi_arashi    發表於 11-10-14 22:56

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

連我亞媽都覺得咁樣對雙眼唔好,乜你6299白癡抵能兼腦殘呀!
連呢d常識都唔知,叫佢番幼稚園等先生教佢地啦!
同佢地講都晒氣,行動教個囡最實際!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

子爵府

睇電視無壞ga,但是一定要大人陪同一齊分享囖!時間同距離都好重要
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

別墅

我對囝女一話返爺爺到就開心到不得了,因為6299屋企長開電視,佢地就肆無忌憚咁睇,我就睇到火都來,但又唔可以同老人家講,始終呢個都係佢地既習慣。咁我唯有同我個囝講,一星期的電視時數是6小時,如果佢係爺爺到睇晒,咁返屋企就冇得睇。

之後一次上去食飯,囝囝竟然走去同爺爺話要關電視,玩祺。爺爺見係個孫要求,唯有照做。

yi_arashi    發表於 11-10-14 22:58

伯爵府

陪月勳章

回覆 Monique2007 的帖子

連睇4個鐘~真係火都嚟

首頁

尾頁

跳至