跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

收到信下個月去interview N1呀, 大家對這間幼稚園有咩意見呀??
謝謝!!

心急人上

大宅

我都收到, 佢話即時取錄就要當天交留位費咁急, 我另外仲報咗方譚遠良都未有通知interview添. 想等吓都唔得 . (剛打咗去問保良局佢地話要11月中下旬至會有面試)

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

係啦, 少少時間都唔俾人考慮呀!! 我都報咗保良局呀!!

男爵府

我覺得安得兒好易入考,都唔知算唔算係考,我上年遲左同亞仔找n班,安得兒俾我考,但要後備囉,佢只係俾個小朋友玩下,校長老師見下我,問左我幾句,但今年未有位,但就打黎問我會唔會俾仔仔讀k,話如果讀,就十一月去交留位費,唔需要再interview,我真係覺得佢地收生真係好簡單!

禁止發言

男爵府

回覆:honghong918 的帖子

即係話安得兒你唔會去嗎?留位費貴嗎?我唔識吖!因我個係細仔,怕無書讀,所以打算俾佢

禁止發言

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

如果係細B..保良局同聖文嘉N班多數冇行....我小B係08年9月...3間都有去過..前兩間都係收大B多....保良局連INTERVIEW都冇機會....而聖文嘉...我B當時得15個月...佢咁細個可以IN得D咩野.....IN完只是一埸SHOW....當然唔收同日我去了安得兒及譚方遠良交表及參觀.....後來安得兒有得IN....佢開頭比PM我...我話要FULLDAY...佢地叫我交留位費....我話冇帶CASH...佢叫我後補....我女係度讀了一年N班....D老C都好好....講環境3間最差係聖文嘉...男女廁唔分同埋個環境好細...而聽人講譚方遠良(該校冇校長推薦信用作小學叩門用..(唔知係未真)
點都好留位去到家長及小朋友覺得好未比LAW
覺得MAMA未話冇CASH LA
一定要自己去實地睇下.....好唔好自己FEEL....下...

大宅

如果係細b就報安得兒啦! 細b好少choice! 我個女0910, 舊年打去保良局同聖文嘉都冇得in, 佢地話9月前出生in先, 有位剩先in細b! 安得兒就肯in我個女, 重即刻收左am, 而家佢番左幾日學, so far so good啦!

男爵府

回覆 adaho43 的帖子

你就好啦!我個仔都係09年10,但因為我上年遲左搵學校(10月),所有學校都full晒,係安得兒願意in,但到依加都未有位,我個仔暫時要去圓玄讀,但我住麗城果邊,返學好遠

禁止發言

大宅

我又唔覺得安得兒呃錢, 我囡囡依家讀緊n班, 我問過老師如果直升k1 係咪要依家要交留位, 因為學校已開始收出年k1新生. 如果呃錢依家就收留位費啦.

老師話舊生唔使比依家比留位費, 出年五, 六月填表就ok. 所以我依家搵近屋企o既幼稚園, 唔收囡囡就讀番安得兒, 依家唔使徬徨同side 錢.

禁止發言

男爵府

我仔仔上年in某幼兒園,都係即日交錢,我又覺得無問題喔!仲係交全數添

複式洋房

好多幼稚園都係interview完就收錢, 我唔覺好大問題, 只係間學校未必係家長既1st choice, 所以即時要比留位費就會有呃錢既感覺囉...
我仔係07年12月細仔, 依家係安得兒讀緊k2, 當年同佢搵學校做插班間間都無位, 最後只等到安得兒有位, 初時諗住讀住n班先, 但估唔到佢讀得好開心, 仲好鍾意返學, 老師嬸嬸都好好人, 所以就讀到依家......

SAGO  個到D嬸嬸好有愛心....又勤力....  發表於 11-10-27 17:00

大宅

引用:+本帖最後由+ah-mon+於+11-10-14+10:59+編

原帖由 ah-mon 於 11-10-14 發表

我都收到, 佢話即時取錄就要當天交留位費咁急, 我另外仲報咗 ...
其實冇咁熱門幼兒園係咁架。我囡依家讀咁嘅嗰間(全日校)都係,遞表冇幾日,就來電話約見,講明即見即收。因我都報咗好多間,幾早報架,但都冇消息,我囡17/9嘅,咪由佢讀住呢間先囉,N1最好近屋企,小朋友唔使太早起身又唔使舟車勞頓,我囡可以瞓到8點先起身,8:30出門口大嘅8:40到校食早餐,佢夜晚依家9:45到瞓。依家返得幾好,老師同校長都好親切,返咗冇幾日有幾間又打來話有位俾到我囡(保良局,聖基道,YWCA),不過都抗拒哂囉。

別墅

hc1018 發表於 11-10-22 14:50
回覆 adaho43 的帖子

你就好啦!我個仔都係09年10,但因為我上年遲左搵學校(10月),所有學校都full晒,係安得 ...

我個仔都係09年10月細B呀,佢13個月既時候IN 安得兒,行都未識行,只係做後備生,直至上個月(九月)先打黎話有人退學有空缺,本身有慧中收左,最後都係退左慧中讀安得兒,一來學費平,二來又近D,小朋友冇咁辛苦,三來K1有學卷。
我個仔都係返左兩個星期學,聽老師講有3個位,都係搵左月頭夠2歲既小朋友,你個仔係咪十月尾出生呀?

ACTUALLY,安得兒係一個細B既好選擇,N班荃灣好少,入左N1,當係學多D野,返PLAYGROUP都唔止呢個價錢,而且下年K1又可考其他更好既,考唔到其他好學校又可以留在安得兒有學卷,幾百蚊學費,再下年再考出名K1做超大B,哈哈,呢個係我個諗法。

講開即IN即收錢呢個問題,當我個仲係13個月時去IN,佢電話度有叫我帶定留位費,但最後都係冇收到我留位費,因為係要等到開學後有位先會CALL BACK你黎直接交學費。所以細B要有心理準備,安得兒都唔會俾你留位先。當然大B就實要你交錢先啦。呵呵~

另外,我IN慧中時,都係即IN即交留位費架,我諗非熱門幼稚園都要保障收生,此乃正常做法,但今年出生率又高左,當然有得交,就交住安心D囉~
原來,有唔少安得兒家長係度,不如大家PM留個FB,我地可以開個群組聯絡下,又可以傾下學校野。

大宅

佢地既留位費(上年我女IN N1就俾$660)係會新學期九月學費扣番架.. 而且學校同你HOLD住個位要俾錢其實好正常架喎...
同埋就算佢地既入學面試係容易又代表咩呢? =間學校唔好咩.. 所以點解甘介意呢.. 我反而好APPRECIATE老師好跟進小朋友既進度!!!

IPEYT  我最欣賞學校做評估做得好密, 可以更了解小朋友既進度...  發表於 11-10-28 15:36
IPEYT  完全同意呀, d學校搞到interview好似做show咁, 根本就係比d家長睇.....  發表於 11-10-28 15:34
媽媽最愛看見你的笑面~~

複式洋房

我個女係1/6出世,明天9:15去in啦,我就係聽到好多人都讚佢老師好好,所以好希望入到,跟住10:30要去in迦楠,都唔知趕唔趕得切,如果安得兒收我全日我就安樂晒啦,祝我好運啦~~~

大宅

N班冇晒上午班, 只有下午班, 都照俾了留位費.

首頁

尾頁

跳至