嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

亞女15個月,近日要食藥水,已逐少逐少俾,但佢一飲就噴返出黎,大家有咩方法餵藥水??

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

用針筒, 小小咁俾佢
oh...係15個月...用spoon俾, 我個仔一口飲2.5ML, 我會俾個仔攞住支藥水

侯爵府

佢識野,入左口佢噴返出黎.

大宅

畀面勳章

回覆:請教餵BB食藥水問題

用針筒鍡,將支針筒放到入過佢d牙(自然反應佢會咬著支針筒),每吱一下都唔好抆番支針筒出來,直至餵晒針筒入面既藥為止。因為你支針筒令到佢個口合唔埋,咁佢就唔可以做吐呢個動作,所以只有吞。最好就抱住佢將佢個身體向後傾近半訓狀態,近你身體果隻手放喺你腋下(好似攬住你咁),而佢外面果隻手就用你放喺佢背脊果隻手捉住,佢就會動彈不得反抗唔到。狠心d,你要佢食藥水都係為佢好,總好過佢食完吐番晒出來,食咗等如冇食/唔夠份量。我個仔而家21個月大都仲係用緊呢個方法餵佢,佢自己肯食就故言之好,但事實唔係咁,所以就唯有用呢個方法確保佢食到足夠既份量。加油啦!

別墅

回覆:請教餵BB食藥水問題

C下俾寶寶自己楂住枝藥水,叫佢自己shake,跟手用spoon也好,抽筒也好,同佢講病病要睇e生,e生話食左藥會好,唔會再唔舒服,我女女一歲多就開始用呢個方法,而家兩歲幾,病過約三幾次,已可自動波食藥,雖則唔係個個小朋友都制,但試下啦,記住要有耐心,預左d藥水會滴到衫仔,但你諗深一層,訓練到佢食藥時唔反抗喎

複式洋房

睇電視! 哈哈~~~ 雖然好似唔係幾好, 不過我幾個朋友都用呢個方法.
總之搵D佢有興趣既野俾佢拎住/睇住, 分散注意.

首頁

尾頁

跳至