跳至

首頁

尾頁

大宅

有無jm餵緊人奶?不如一齊交流下!你地個b而家食幾多/幾耐?隔幾耐食?
泵媽又泵倒幾多?

我全埋身人奶,仔仔隔兩個半三個鐘食一次,每次食一邊,食二十幾分鐘。
不過近幾日好似好多風,扭身扭勢又勁喊

+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

複式洋房

我阿B都係食一邊, 每次食20-30分鐘, 隔個幾兩個鐘又肚餓, 所以我一日會補2-3餐奶粉比佢...如果我PUMP出黎就有4安...

大宅

回覆:人奶媽~

我個仔一時時,有時食1邊就夠,有時面兩邊,通常食半小時至九個字,如果泵出來,左邊通常得1安幾,右邊就有2-3安,非常唔平均

大宅

佢一般3.5至4個鐘餐

男爵府

我亞b都係一時時,有時食15分鐘,有時1邊夠食,有時又要食2邊,3~4個鐘食一次,不過都好唔定... 我全埋身的... 試過揸出黎,左邊得1安,右邊有2.5安... 少奶媽...
想問吓你地,如果食左一邊仲有谷,你地會唔會泵出黎呀??

大宅

我泵只有半安

大宅

引用:佢一般3.5至4個鐘餐

原帖由 sukip 於 11-10-21 發表
佢一般3.5至4個鐘餐
我都想阿仔可以隔咁耐先食啊!!

大宅

回覆:szesze821 的帖子

因為要儲奶,就快返工
所以我會泵出來,有時係一邊埋身食少那邊,一邊泵另一邊慳番d時間

大宅

回覆:n___n 的帖子

都可能慢慢訓練的,但要好忍心,例如你想佢3個鐘一次,當佢2.5小時便喊時,你可能要抱佢,同佢講要多15分鐘先食,慢慢推遲!不過真的要狠心點,通常佢在喊左5分鐘已想俾佢快點食

大宅

引用:都可能慢慢訓練的,但要好忍心,例如你想佢

原帖由 sukip 於 11-10-22 發表
都可能慢慢訓練的,但要好忍心,例如你想佢3個鐘一次,當佢2.5小時便喊時,你可能要抱佢,同佢講要多15分鐘 ...
請問你係咪由佢一出世就開始訓練?

大宅

回覆:n___n 的帖子

唔係呀,滿左月之後先

大宅

呢幾日bb到左猛長期,兩個鐘食一次,食幾個字就訓著,之後又喊要食,真係好crazy!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+sukip+於+11-10-22+發表都可

原帖由 n___n 於 11-10-22 發表
請問你係咪由佢一出世就開始訓練?
係要訓練架,我雖然唔係人奶,食奶粉,頭一個月3個鐘食一次4安,一日8次,好累!滿月後加半安,每次拖遲少少比佢食,岩岩呢個星期終於可以4個鐘食一次,一日6餐,舒服好多!慢慢訓練呀!

男爵府

好媽媽勳章

我係全泵架... 阿妹一日食六餐, 一餐食四安半, SET左隔三個半鐘一餐, 都跟到. 我一日泵四次, 平均一餐九至十安, 一日約38-40安, 可以做儲奶.

大宅

回覆:Horace_b 的帖子

你點樣可以一次泵咁多既?有咩方法?

別墅

我都係埋身喂架, 但b女每次都係食10分鐘左右, 每次食一邊, 大約2-3個鐘食一次.....我想你哋個bb食到咁耐, bb係咪不停啜架....我成日都好驚bb食咁少時間會食得唔夠

男爵府

好媽媽勳章

sukip 發表於 11-10-25 15:50
你點樣可以一次泵咁多既?有咩方法?

岩岩有個媽媽都SEND PM問我, COPY番個答案大家一齊研究下啦﹕

我都係今胎先咁OK咋....上一胎都係半人奶, 我覺得係上奶上得唔好, 一開始唔識餵, 之後就上唔番. 所以今胎我同個陪月講我想佢幫到我餵人奶. 咁佢真係整左好多湯水同代茶俾我, 同埋要我一日三餐都食飯. 而我自己就開頭一星期埋身餵, 第八日開始已經可以全人奶, 之後我就無再埋身, 做泵媽. 我一日大約泵五次(最近先改為四次), 每次泵半個鐘, 一次就可以泵到大約10安. 如果你有得3, 4安, 你都會見到泵果陣有奶柱飛出黎, 唔係一滴滴架啦, 咁呢D咪係奶陣囉... 我要泵半個鐘唔係泵極都有奶架, 係10分鐘後左右就好似無, 咁你要繼續泵, 泵下泵下又會有奶柱再出, 呢個咪係引奶陣囉. 久而久之你身體會知道原來要造多D奶, 咁奶量就會慢慢升架喇.

希望大家都成功!!

複式洋房

多謝分享
我都想可以俾佢食多點人奶,總係感覺健康點,不過就快要返工,唔知可否堅持到同夠唔夠奶

男爵府

好媽媽勳章

Lovekayleigh 發表於 11-10-26 01:18
多謝分享
我都想可以俾佢食多點人奶,總係感覺健康點,不過就快要返工,唔知可否堅持到同夠唔夠奶 ...

堅唔堅持睇你自己喇... 我當年生完哥哥果陣, 都堅持返工後LUNCH泵一次, 就算我出去做野, 都會開口同人講我要泵奶 (要借房) 同借用人地雪櫃, 黎緊我都係呢D生涯架喇...

至於夠唔夠, 盡左力就算喇, 唔好太大壓力. 阿哥哥果陣半人奶, 而家都一樣係健康BB, 我都PROUD OF自己餵左一年架, 都盡晒力...只不過係今次妹妹好彩D, 可以只係食媽媽奶囉...

大宅

回覆 sukip 的帖子

我個b 之前都好好地3個鐘一次.. 2個星期前又係冇lala 食食下訓到隻豬咁.. 一邊食得5-10分鐘就訓.. 真係想用針吉醒佢.. >.< 攪到我一日餵幾十次真係好crazy......

佢而家先26日人仔.. 幾時會好d 呀..

首頁

尾頁

跳至