婆媳關係

跳至

首頁
12345...46

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ketin 發表於 11-10-31 16:46
回覆 ketin 的帖子

我打算先带最小的出去住,等条件好些了,再把大的接出去。也就是说,我现在的经济状况 ...

你C6點諗,跟你一齊搬出去掉低2個大既比99照顧? 99肯架啦? 你有無問過架? 家用又點比?

大宅

距系成日甘安藯我罗,不过有时就算系99唔啱,C6都唔会去话99。
命里有時終須有,命里無時莫強求。

大宅

我打算先带最小的出去住,等条件好些了,再把大的接出去。也就是说,我现在的经济状况 ...
你只带一个出去住?甘另外两个小朋友点算呀?留比99凑?距甘大年纪喇又要帮手凑B又要做家务事顶唔顶得顺呀?
命里有時終須有,命里無時莫強求。

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

芝芝妈 發表於 11-10-31 17:03
距系成日甘安藯我罗,不过有时就算系99唔啱,C6都唔会去话99。

識安慰已經好好喇! 唔通真係想個後生指住個老既嚟鬧咩!

芝芝妈  所以做人都要換位思考既,嬲一陣就算架喇,畢竟一家人嘛。  發表於 11-10-31 17:17

大宅

樓主,搬了出外並不代表問題會較少,試想下,你住套房,租金連食都要幾千,你更加無時間出去找工作,連生活費都要張羅.

而且你只帶最少的搬出去,其餘的兩個兒女會怎樣看你這個媽媽? 你忍心做得出? 要和小朋友建立信心可以好難,但傷害只需要一刻,三思!

不如,樓主你繼續忍讓多一會,你先找份計時薪的工作,好讓你可以合資格申請公屋,從你的薪金中抽起一些錢給奶奶做家用和作幫忙湊小朋友的一點心意. 我覺得你和奶奶問題不算大. 如其自己和最少的搬出去,好大機會破壞了大家建立的關係,不如你出外打工賺多些錢回家,好讓大家日子都好過一些. 香港大部份爸爸媽媽都是公婆兩份打工,把家用留給長輩或請外傭湊小朋友的.

另外,你要考慮的還有一點,是你老公有沒有盡子女的責任和做人爸爸的責任,跟據你所述,你們的關係好像不太好. 如你和老公的關係根本不好,你更可以選擇把所有兒女帶在身回鄉生活,待日子兒子長大才考慮回港生活,我相信這比你們一家分開住好.

EVA222  返時薪工收入有限,我是此位99,寧願家嫂返深圳,幫佢湊3個豆丁,咪攪.  發表於 11-10-31 17:36

翡翠宮

芝芝妈 發表於 11-10-31 17:06
你只带一个出去住?甘另外两个小朋友点算呀?留比99凑?距甘大年纪喇又要帮手凑B又要做家务事顶唔顶得顺呀 ...

佢都無係99角度諗過,他日佢都係人99,唔知會點呢!

yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 20:15

子爵府

環保接龍勳章

引用:回覆+ketin+的帖子 我打算先带最小的出去

原帖由 ketin 於 11-10-31 發表

咁你老公呢?唔一齊搬出去住嗎?

yi_arashi  我都想知  發表於 11-11-1 20:15

大宅

alicemic 發表於 11-10-31 17:17
佢都無係99角度諗過,他日佢都係人99,唔知會點呢!

其實樓主都幾自私架喎!...剩底2個交俾奶奶..自己走左去清靜?

人話平時話唔洗奶奶煮飯就唔俾錢..咁燈油火,租,電,水都係錢卦...
(既然你同奶奶都計得咁盡,人地點會同你關係好呀?)

你同老公冇溝通..咁結婚生仔又為d咩呢?...

大宅

支持你搬出去住著先,
我無聽到你同你佬公的關係好吾好,我想你地吾太多溝通,
所以其實你係這個家住都係為左三個仔女,同其他人小接觸,所以你行左一步出去住先,最好近d小朋返學的地方,有時方便你自己可以見到他們多d,

其實你可以找社工傾下,看下社工可吾可以幫到你!

翡翠宮

Vanilla.T 發表於 11-10-31 17:23

呢個係一個

水晶宮

你湊細既又好,大既又好,都重要靠99同你湊一個,你更加要對你99好,如
果唔係,你99都冇責任和義務幫你湊(重要可能冇家用添),你可能會話佢係
你個孫喎,但係好多新抱就覺得俾99抱下都唔得囉。所以99養大個仔係佢
既責任,但佢無必要幫你湊孫㗎。

yi_arashi  AGREE  發表於 11-11-1 20:17

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

唔好意思, 樓主, 你話擔心搬出去住, 怕令小朋友生活質素唔好???

咁你一家5口 + 6299 一共7個人, 住2人公屋單位,

你覺得呢個生活環境適合3個小朋友成長嗎???

要搬出去住既話, 就好好同老公相量下, 唔好留低任何一個俾6299湊,

2個大b已經2歲幾, 可以入全日班的幼稚園,

而你日頭暫負責湊細b,

咁樣對你來講, 可以輕鬆小小.

不管你來自何方, 在什麼環境生存, 都要靠自己努力, 唔係靠6299的,

加油吧!!!!!!!!!!

yi_arashi    發表於 11-11-1 20:18

大宅

你不如計下條數先啦....你租屋...你無4-5千都吾洗諗囉...除左住"湯"房...中要每個月平均水電煤都一千啦...當你一個月同個仔火食3000, ...你無8千一個月都吾好諗囉....你吾好以為搬出去食咁簡單...

你中要放底2個仔比99湊, 咁你點都要比返d火食你99 for湊bb架....你生完中叫佢2老幫你養幫你湊...咁你呢個做阿媽既吾洗要都得....你咁做好不付責任囉...

生仔既錢要你同老公屋企人一人一半...咁因為你吾係hk人係hk生仔係貴架啦...你咁吾想咪返大陸生咪慳返佢4萬蚊囉, 生完再申請來hk都係1-2年就搞到來hk....呢d係你同你老公既問題囉....吾係6299, 你地2個生兒育女係好事, 但將個重擔放係6299到真係有d過份....佢地住得公屋, 你都識講佢地係無乜錢, 咁你同你老公就好應該諗掂佢...

我覺得你自己帶一個小朋友搬出係好錯既事...你要諗下, 你搬左出去, 你同6299既關係會更差, 你否想過你老公感受....中要2個小朋友就咁放係6299到比佢地湊自己吾理而自己又走出去住............你好自私呀....6299, 同小朋友都無姑架....

yi_arashi  X2  發表於 11-11-1 20:19
pomanlife  agree  發表於 11-10-31 17:50

大宅

樓主是否很年輕?想法似乎有點天真,我都明白妳湊小朋友湊得很幸苦(twins + one little kid),我諗都暈啦!妳唯一辦法係同夫家和好,合作湊大d小朋友,如經濟許可比d家用lah,我相信d家用一切都会用於妳和小朋友身上嘅,一切從"心"同"新"開始lah.未來,我相信妳仲有好多嘢要99幫手(如接送上学....),到時開口都易d嘛!一念天堂,一念地獄,自己諗吓,計劃吓啦!

piggiejai  Absolutely agree!!  發表於 11-10-31 22:08

男爵府

樓主,首先,有問題D字唔駛咁大,呢度D姊妹未至於個個都老花

另外,唔好框死自己係大陸人,奶奶係香港人。

好了,答案來了,而家最大問題係你老公!你講到佢淨係返工,放工,佢有冇為頭家、為佢父母、為你四母子付出過?佢有責任幫你同你奶奶反映意見。

你CUT你奶奶家用,SORRY,我覺得係你唔啱,就算你唔晌到煮飯,水電煤你仍然要比﹝尤其你有三個小朋友﹞。你唔比,你老公又唔知有冇比,咁即係你奶奶幫你比?

另外,搭住係唔可以有咁多要求,不過如果樓主你要搬,請你先同你老公商量,佢唔可以樣樣都不聞不問愛理不理,你係佢老婆,果D係佢仔女,你哋應該共同進退,而唔係你自己同阿B﹝一個B又好,三個B都好﹞搬出去!你話要同小B兩個搬出去,我真係唔認同!一個唔齊整嘅家算係家咩?

仲有,上面都有姊妹講,搬出去開支真係好大,香港地租間300呎屋仔﹝唔係公屋﹞都要三四千以上,仲要唔知邊D區!搬咗出去仲要自己比番水電煤,家務要自己做,老公放工仲要幫佢打點,又要湊住3個B,你真係應付到?

樓主,我唔係叫你忍,而係叫你老公如奶奶傾吓,或者你負責煮飯﹝煮埋奶奶果份﹞,日日問佢食乜先煮,咪唔會有咁多拗撬囉!小朋友可以好聲氣請奶奶幫手睇,一人分擔一D,你唔行出第一步,死佬又唔行,又點解決到問題?

yi_arashi    發表於 11-11-1 20:22
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好奇怪會唔清楚老公有冇比家用99?你地係2夫妻,你對佢唔了解就同佢生幾個?你亦明知咁細地方唔適宜住咁多人點解唔同老公另外申請公屋?只要你要求唔高偏遠新界區應該都唔會等好耐,多左成4個人水電煤支出都好大,問清楚你老公究竟有冇比埋你4仔姆家用,如果佢冇比或者比得好少你99要倒貼咁你唔怪得人啦,搬出去住有媽咪講過每月大概洗費支出,仲未計你要比租樓按金上期佣金同水電煤按金,果度都要萬幾銀啦,你之前一個月先比2千人仔,萬幾銀夠你比成年啦,假若最後你真係想搬不如搬返深圳帶埋3個仔女一齊,唔好將自己o既責任掉低比人,生得出就要負責任,深圳亦有好o既學校,你行出第一步丟下孩子傷了孩子的心,之後再做修補肯定會比現在一口氣照顧3個孩子還要困難萬倍。

bbtammy    發表於 11-11-8 16:06
yi_arashi    發表於 11-11-1 20:23
siuwan_ee  讚好  發表於 11-11-1 14:16
典解茅lala又要禾千名

男爵府

回覆:内地媳妇和香港婆婆

有一個方法,你99一定以後對你好。
比你搬出去住的錢佢,即八干大元。

真的,你又一定好!

yi_arashi    發表於 11-11-1 20:24

禁止訪問

翡翠宮

ketin 發表於 11-10-31 20:39
感谢这么多朋友的回复,我总结了一下,在此统一做个的解释

关于 内地媳妇和香港媳妇区别,内地媳妇嫁过来香港 ...

首先,唔好成日標籤自己係內地新抱先得架! 唔係個個香港新抱都有外家依靠,大把外家唔係香港係晒外國,都一樣無依靠! 再講,當日你嫁嚟香港已經知道日後條路係得你一個,有乜好怨先? 有人迫你結婚咩? 唔嫁香港男人洗死呀? 再講,嫁香港男人唔一定要跟埋嚟香港,你可以繼續係大陸過你既生活,我堂家姐嫁比香港男人廿幾年,自己係廣州教書,而家個仔係國內讀大學,咪又係咁,2公婆依然好恩愛,佢老公仲諗住第日退休返上去長住! 由頭到尾都係你自己無諗清楚無計劃,而家有咩不滿都要自己承擔架啦!

你話同龄人都在谈假期 旅行 lv和养生的时候,我牺牲了全部的自由,消耗着健康,即使生完孩子还不够一星期,开刀的刀口还在流血的情况下,都要起身弯着腰照顾三个小朋友,呢啲咁既說話都講得出,你都好無責任啫! 條路係你自己揀,邊個叫你咁後生無經濟基礎下就結婚生仔先? 結婚又唔避孕唔通又係99既錯? 99無責任照顧你幫你湊仔,呢個係你2公婆既責任,你生得佢哋出嚟就要照顧佢一世,而家係度埋怨,無自由無健康? 信佛信到你咁既?

2個大B已經返學,已經輕鬆好多,與其係度怪99不如怪你自己嫁錯郎!

Vanilla.T  係咪以為香港真係咁爽先?依家後悔?  發表於 11-11-4 10:40
franki0911  100% AGREE!!!  發表於 11-11-2 17:03
yi_arashi  argee  發表於 11-11-1 20:29
evahui619  同意x100  發表於 11-11-1 16:00
stesuk  agree, 講左我正想講既野  發表於 11-11-1 14:18
jasmine_hang  完全同意!! 嫁得咁辛苦,仲乜要嫁HK男人呢?!  發表於 11-11-1 11:38
pomanlife  argee  發表於 11-11-1 09:46
sibylyau  講得好岩喎....樓主係好無責任不顧后果, 而家係到"原"  發表於 11-11-1 00:00
peggy  agree  發表於 11-10-31 22:57
piggiejai  超級同意!  發表於 11-10-31 22:18

首頁
12345...46

尾頁

跳至