樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下有關Pre-approve 按揭問題~
Pre-approve 按揭係咩情況可以做?無目標單位,只係叫銀行做pre-approve 得唔得?
可以keep result 幾耐?
駛唔駛收費架?
7成以上, 係咪要問埋hkmc?

謝謝各位~

大宅

回覆 nicking06 的帖子

Hi, 樓主,希望幫到你。

當然你可以俾埋你心水嘅單位就最好.

Pre-approval 唔駛$, keep幾耐就間間bank 唔同.

不過, 根據自己經驗, pre-approval 不能作準, 因為呢一刻你未簽臨約, 銀行都唔知你係咪混吉, 所以就算比到個offer你都"好流".

其實你首先要知道自己可以support 到幾多首期, 同一個月可以供幾$, 噤大約知道可以買幾$嘅樓.

如按多過7成上MC, 要俾保費, 不過可以o係mortgage果度加埋落去.

如真係按多過7成上MC, 最好之前settle晒d loan, 卡數先, 因為MC睇得好緊, 好影響MC批唔批你.

禁止訪問

公爵府

所謂pre-approval其實只不過係比個預算你可以做幾錢按揭,唔會同真正按揭既要求有出入。最後銀行批唔批都要睇返你真正買樓時既經濟狀況。

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

TangSai 發表於 11-11-11 00:40
回覆 nicking06 的帖子

Hi, 樓主,希望幫到你。

多謝回覆~好幫到我呀~
不過我未搵樓住, 只係想知多少少info
但非常之多謝你既回覆, 好詳盡~
亦都多謝其他人既回覆~
其實我自己都計過數架啦~不過我未買過樓,亦無咩親人買樓,所以唔知詳情
我都知HKMC睇得緊, 而且睇得耐~而E家D樓咁貴, 真係未必拎到7成><

大宅

nicking06 發表於 11-11-14 01:30
多謝回覆~好幫到我呀~
不過我未搵樓住, 只係想知多少少info
但非常之多謝你既回覆, 好詳盡~

唔好客氣, 我第一次買樓都係做9成, 而且當時又係嘜都唔識, 唯有自己做多d準備, 周圍搵多資料.

首頁

尾頁

跳至