烹飪搵食

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

yanyvonne 發表於 12-1-29 20:20
新手必備

我跟你話已買咗這本書和廚師頭酵母, 咁係咪照跟本書入面所寫的材料重量就得?

子爵府

回覆:matoba 的帖子

基本上系如做375g粉的食譜用5g快速酵母系最理想!水可轉做奶!有時食譜牛油較多!375g粉我通常用25g牛油已足夠!再試下啦

matoba  唔該哂 !  發表於 12-2-1 15:29

禁止訪問

禁止訪問

回覆:orange11 的帖子

禁止訪問

禁止訪問

引用:回覆+beautichan+的帖子 唔該嗮!你有沒有

男爵府

回覆 yanyvonne 的帖子

我都買左呢本書喇,效果好好多,Thank you so much!

子爵府

回覆:bingzileung 的帖子

好靚仔!但高度欠小小!你今次用幾g酵母

大宅

引用:你可試下這個酵母要用5g才足夠!這裡有其他

原帖由 yanyvonne 於 12-01-27 發表
你可試下這個酵母要用5g才足夠!這裡有其他麵包機的link 可入去看!可從中學習下也有一些食譜都合 ...
跟呢個食譜終於做到軟綿綿同唔硬皮,謝謝!

男爵府

這個跟書用4.5g,第3次整用5g及用牛奶代替水就做到街買既質感同味道,好開心啊!
但係第四次整書中磅蛋糕的食譜,用部機既mode 10 (cake)就失敗了,發唔起

yanyvonne,請問你有冇用過呢部
機整蛋糕呢?

男爵府

回覆 queenmiffy 的帖子

好成功啊
請問幾時加提子乾,部機會唔會提示?定係記時間落?Thanks!

大宅

我之前睇人講,要第二次攪拌先落,太早落怕會打爛

bingzileung  Thanks!下一轉試:D  發表於 12-2-3 14:37

子爵府

回覆:bingzileung 的帖子

我唔系用這機我系用k仔bm366不過我細佬用這機是我教他用部機才解答到你們
麵包機做cake 糸唔好食我用我幫機都失敗所以我都糸like 用焗爐焗cake 好d !
唔cake 你部機還有其他功能!例如可做中式包麵團&整麵

bingzileung  多謝解答:loveliness:  發表於 12-2-3 14:35

男爵府

hi yanyvonne,
我想問下,如果我想整有料的包,我是用home-made的機,是否放材料入機選攪麵團制,等機完成哂成個過程取出麵團包料入去,跟住放在雪櫃第二天先焗得嗎?可否分享成過程應怎樣嗎?因我真是新手之中的新手,謝謝你!

子爵府

回覆 kt2007 的帖子

http://blog.yahoo.com/_HTLLLES5W4TYXQY6P5FW6XWYBM/articles/169291/category/KENWOOD+BM366

有興趣入我BLOG 有教,

你們部機系用程式 8 ,. 打粉同發酵第1次. 完成後氧麵團出來。 

如你想第2日整.
你將麵團用保鮮盒包好. 放入最低個格,

等第2朝早拿出. 等15分鐘 . 再做形.
放溫暖地方 . 我會先將一杯水在微波爐加熱1 分鐘, 個爐就溫暖 , 再將整好的麵包, 用錫墊抵.

用碟放埋入微波爐 旁邊加一杯熱水. 等45-60分鐘 . ! ( 記得 30分鐘更換一次熱水)

就成張鍚紙小心放盆上, 因包包發好是漲大2部, 但一不小心, [溜了氣] 個包唔漲又要發過. (我都試過)

再掃上全蛋液 .

再預熱焗爐 180 度 10 分鐘 , 放入包包焗 12-15分鐘 . (個個焗爐爐溫唔同你要試呀. )如焗完太濃下次就用170 度就OK。 

我有介紹一本整有餡包的書給大家, 幾好, 有埋圖。 ! 新手必備買番本呀 。 

不過我通常早一日整早上才食, 食時丁30 秒會方便 D 。 ! 

bingzileung  你個blog好正多謝分享!  發表於 12-2-4 10:29
kt2007  謝謝!  發表於 12-2-3 15:12

子爵府

回覆:『Home-made』麵包機---有無人用過?

子爵府

回覆:『Home-made』麵包機---有無人用過?

子爵府

yanyvonne 發表於 12-2-3 15:08

想請問一下, 當麵包焗完之後, 你地容唔容易攞個麵包出黎, 我就好難攞, 我已經用筷子在邊沿介開, 令麵包唔會"痴"住, 但我發覺個攪麵粉個轉葉"痴"得好實, done 唔到個麵包出黎, 結果我係要等到個包冇咁熱, 再伸隻手入去"蚊"個包出黎, 搞到個包爛哂, 咁個攪麵粉個轉葉仍然"痴"住係部機度, 我要用水浸一浸, 等"痴"住個轉葉嘅麵包淋咗, 咁至擰到個轉葉出黎, 唔知你地會唔會有咁嘅情況出現呢?

子爵府

回覆:matoba 的帖子

我會一出爐搖個包出來!等個盆凍了再加水浸軟曬d包再用毛巾同洗潔晶冼呀不要用百潔布呀會整花個盆

matoba  明白了, 唔該哂 !  發表於 12-2-4 10:10
orange11    發表於 12-2-3 22:46

男爵府

回覆 matoba 的帖子

用隔熱手套揪個盆出來,搖幾下就可以倒出來了,放涼後才係麵包底拉個葉出來,我無用跟機個勾,唔係好拉到個葉,用手

matoba  明白了, 唔該哂 !  發表於 12-2-4 10:10

首頁
34567...13

尾頁

跳至