烹飪搵食

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

回覆:kt2007 的帖子

沒有問題你menu按12按start 就得!
如唔得部機有問題啦!
部機ok的大家努力呀!

大宅

回覆 NaNaa 的帖子

Home-made』麵包機---我剛剛都拎左部麵包機,可否提供整麵包既食譜, 因我是新手, 不董怎樣整

謝謝

子爵府

回覆:『Home-made』麵包機---有無人用過?

你可試下這個酵母要用5g才足夠!這裡有其他麵包機的link 可入去看!可從中學習下也有一些食譜都合你用!新手一定要看才成功!

子爵府

yanyvonne 發表於 12-1-27 17:08
你可試下這個酵母要用5g才足夠!這裡有其他麵包機的link 可入去看!可從中學習下也有一些食譜都合 ...

我都換咗呢部機, 想問下d 葡萄子係幾時放落去至啱呀?

子爵府

回覆:matoba 的帖子

還有可將水轉成奶好味d!約開機10分鐘時加入!記得先放奶/牛油/鹽/高筋粉/砂糖/酵母再放回麵包機!用meau 1再按淺色再按1.5g再按star

:前面有本書好好大家買來看好有用的

matoba  唔該哂!  發表於 12-1-28 11:11

複式洋房

我係上compass網買的..本來今日唸住開爐..點知...開唔著部機...我想問下你地...拎返黎時係咪咁..我按個個制都響...只係start/stop制唔響...我係咪要拎去維修呢...?? 而家超失落...

子爵府

回覆 smalledith 的帖子

唔會響, 7日內可拿去更換 , 你關了機再開都響?

一開機會唔會響, 還是你唔識用?

你拿了盆出來, 先按MENU 12 按STAR 一下,

吉機焗完, 等部機凍了就用得,

個盆先用手擰惻才拿到出來,

盆用布洗清潔晶水洗, 不要畫花個盆呀 , !

=======================================
D 材料由濕放到乾.
好`似牛奶, EGG, 蜜糖 鹽放最低,
再放奶粉,高筋粉,
再放糖, 酵母. 再按MENU . 再按顏色 ,再按重量
==================================

禁止訪問

子爵府

成功的吐司樣子糸這部機焗出來的

orange11    發表於 12-2-4 18:21

子爵府

大廚勳章

我都想買, 可惜冇貨

男爵府

我跟表1,但係口感似鬆餅多d請問如何改善?係咪用橄欖油既關係呢?

子爵府

回覆 bingzileung 的帖子

唔好用跟機食譜, 唔work , 一定要用磅量的食譜好d, 酵母也是一個好大問題 .

唔好買超市個隻酵母唔得的,看番之前個幾頁有本麵包機的書, 買來看啦,

跟我教的方法, 同用合適的酵母一定成功同好味, 有時間 咆下啦, !

子爵府

新手必備

子爵府

橙色-citysupper 買
廚師糸焙烘店買
酵母一定要放冰箱

男爵府

引用:橙色-citysupper+買 廚師糸焙烘店買 酵母一

原帖由 yanyvonne 於 12-01-29 發表
橙色-citysupper 買
廚師糸焙烘店買
酵母一定要放冰箱
我都拿了機,笫一機可能因烤母原因,麻麻地,後換了烤母如廚士圖這款,但我附近只有細間烘焙店,散買100g要11元。不過最後都成功。但不知大家有否覺得個煽業成日抹極都有黑色嘢跌出來。都有啲驚會否影響到我們健康!

子爵府

回覆:kt2007 的帖子

唔好散買!成包買好d放冰箱有排用,有沒有用洗潔晶水洗下呀?

男爵府

回覆 yanyvonne 的帖子

多謝提醒!用磅的食譜再試試先!

男爵府

回覆:yanyvonne 的帖子

我已洗了多次,仍抹到黑色點點,但就比之前少了,係 啦,真是買成包抵啲,但是是存放在冰格,定普通放菜個格呢!真是謝謝你回答我!

男爵府

冰格

kt2007  Thanks!  發表於 12-1-31 11:21
kt2007  Thanks!  發表於 12-1-31 11:21

男爵府

酵母存放方法:
最好分數小瓶,然後密封放入雪櫃。
一大磚酵母粉,起用過半年。
然後,每次整包時,只用一瓶。用完一樽才開第一樽。

如果,全部酵母粉同放一樽,每次整包,都出出入入雪櫃,酵母粉好易全樽潮左唔用得架!

kt2007  多謝提醒!  發表於 12-2-1 15:33

首頁
23456...13

尾頁

跳至