烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mimibooo 發表於 11-12-11 12:41
申請左.簽埋同換埋
提一提大家.令都幾大部GA.同都重重地GA

請問你攞倒張卡, 然後簽滿咗績分之後等咗幾內至收到換領信呀?

子爵府

yanyvonne 發表於 12-1-27 17:08
你可試下這個酵母要用5g才足夠!這裡有其他麵包機的link 可入去看!可從中學習下也有一些食譜都合 ...

我都換咗呢部機, 想問下d 葡萄子係幾時放落去至啱呀?

子爵府

yanyvonne 發表於 12-1-29 20:20
新手必備

我跟你話已買咗這本書和廚師頭酵母, 咁係咪照跟本書入面所寫的材料重量就得?

子爵府

yanyvonne 發表於 12-2-3 15:08

想請問一下, 當麵包焗完之後, 你地容唔容易攞個麵包出黎, 我就好難攞, 我已經用筷子在邊沿介開, 令麵包唔會"痴"住, 但我發覺個攪麵粉個轉葉"痴"得好實, done 唔到個麵包出黎, 結果我係要等到個包冇咁熱, 再伸隻手入去"蚊"個包出黎, 搞到個包爛哂, 咁個攪麵粉個轉葉仍然"痴"住係部機度, 我要用水浸一浸, 等"痴"住個轉葉嘅麵包淋咗, 咁至擰到個轉葉出黎, 唔知你地會唔會有咁嘅情況出現呢?

子爵府

pinkybee 發表於 12-4-11 21:25
回覆 mingcheng 的帖子

好黑仔呀,咁辛苦做苦力去取機,點解部機插左電源都無反應?

你插咗電制之後, 果個紅色制, 然後會"beep"一聲, 個電路版會着咗, d 字係 Timer 3:00, 你部機有冇呢d 反應 ?

子爵府

pinkybee 發表於 12-4-11 21:38
回覆 matoba 的帖子

我按左幾十次個紅色制都係無反應呀....

咁個電路板有冇字show出黎呀 ?

子爵府

pinkybee 發表於 12-4-12 08:38
係啦, 打定電話就穩陣d

一返到屋企見到部機咁大,有d 唔想要佢既衝動,我見其他牌子就算淘寶都無大部

雖然我部機冇事, 但我而家都心思思想買過部 p仔

子爵府

pinkstore 發表於 12-4-13 09:20
左下呢個有乜用?

我果部都係咁多膠, 我冇整走佢, 照用都冇事, 個膠杯係比你跟佢本食譜量麵粉, 個膠spoon 係量酵母, 個鐵鈎係比你焗完麵包之後鈎返個打麵粉果舊嘢出黎

子爵府

pinkstore 發表於 12-4-13 23:11
點用個鐵鈎'鈎'個打麵粉碟出o黎,等我一陣開爐研究下先

當部機完成哂打麵粉同焗嘅程序之後, 咁個打麵粉葉係仲係個焗好嘅麵包入面, 咁你攞咗個麵包出黎之後, 你在麵包的底部揾返個麵粉葉'嘅位置, 然後用果枝鐵鈎由麵粉葉中間個"lone"插入去再拉出黎, 不過我就冇用個鈎, 我係等個麵包凍咗d之後就咁用手攞個麵粉葉出黎

子爵府

pinkstore 發表於 12-4-14 15:23
我d配件得 #118 個post,我搵唔到塊
我大確明啦,Thank你呀,咁個包咪有個 lone 囉?唔 ...

吓!你係指你剩係得#181果3樣配件,你冇個"葉", 如果冇個"葉"係打唔麵粉做唔倒麵包個喎, 而落粉前係唔使用油朗個兜

子爵府

littlekkl 發表於 12-4-14 23:59
我部機用左幾個月,發覺內膽層coating有少少花及甩(收貨時內膽好靚),我已經好小心,唔會用硬既野刮內膽, ...

我都係用咗幾個月, 個內膽層coating都有少少花, 我都係已經好小心用, 我諗都係有牌子果d 會好d, 遲d 如果呢部機唔再用得嘅話, 我都會買返部有牌子嘅, 目前心目中嘅係p 仔

子爵府

susana 發表於 12-4-27 08:31
回覆 littlekkl 的帖子

要拎出黎做型嘅話, 唔好用function 1, 用function 8, f8係只幫你打麵粉, 須時1:30hr, 之後部機會停, 你便可拿麵團出黎做型, 等再發酵完就可以放在焗爐焗

子爵府

QQTT 發表於 12-9-16 09:50
有jm話唔好用跟機食譜但而家已經睇唔到之前嘅食譜,有冇人好心再post成功食譜。我用basic1跟機食譜,完全失 ...

我用泰國高筋粉250g, 糖15g, salt 3g, 酵母3g, 橄欖油10g, 水120g, 記住酵母唔可以掂倒糖、salt、橄欖油同水, 我用basic 8, 停機後攞舊麵粉出黎, 用手輕輕將佢擫平排氣, 然後再將佢捲成長條形, 個長度係個麵包機個兜嘅長度, 放返入麵包兜果度, 個搞麵粉葉唔使放返入麵包兜, 再將個麵包兜擺返入麵包機入面, close個蓋, 唔使按任何制, 等個半鐘, 然後basic12, basic 12係需時1個鐘, 但你焗45分鐘就自己去熄機, 立刻攞個麵包出黎, 凍咗之後可以切, 之所以唔焗1個鐘係因為個麵包皮會好硬

PWIP  Tks!  Let me try it out after taking the bread maker!  發表於 12-9-20 10:19

首頁

尾頁

跳至