自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如只有証明住滿7年就可以? 係唔係一定要父/母有証明係澳門人至得?

大宅

回覆:有冇人攞左澳門身分證?

你自己係咪係澳門出世先?如果係,你就一要過去申請一份叫"居留證明書",約要2個月時間,出左後,就可以申請身份証。我依家都搞緊。

海棉BABY  我都係澳門出世,,但我兩歲就同父母黎左香港,,,唔知我有冇得申請呢??  發表於 11-11-26 22:11

子爵府

係HK出世, 係澳門住左十幾年

大宅

你一係上網查下,

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆 dongnut 的帖子

住左十幾年???

係細個定大個先...

如果細個, 有係澳門學校讀書, 只要記得學校名, 地址同入讀年期, 可以叫政府查, 連CLOSE左既學校都可以查, 跟住都係要申請居留證明, 出左就可以拎澳門ID

如果大個, 即是係澳門做野, 你要搵返間公司證明, 但有可能唔當永久居民, 因為工作居留唔算數架..(你可以去問入境處, 好似要連續半年都無出境先可以計數, 中途有一日返左HK OR 大陸都唔得)

最好就係問身份證明局, BUT唔係問點拎澳門ID, 係問點申請居留證明..

dongnut  TKS  發表於 11-11-25 12:31

子爵府

我都好想有澳門身份証

jacko0112  我都想呀~  發表於 11-11-27 19:48
leung188  我都好想有澳門身份證  發表於 11-11-25 19:36
小軒軒  想有同可以有係兩回事呢....HEHE  發表於 11-11-25 11:13

珍珠宮

好媽媽勳章

靠工作居留, 從而獲得澳門永久身份證現在好難架, 因為而家好多申請都唔批.

初時我以為連續7年在澳門有人聘用, 住滿7年就得, 但最近我老公有同事不獲續證, 之前連續住左5年都無用, 就算你在澳門仍然有人請, 從事緊專材的工作, 但移民局一樣唔幫你續證, 只發你藍咭, 讓你到澳門工作, 但不能儲年期.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:如只有証明住滿7年就可以?+係唔係一定要父/

原帖由 dongnut 於 11-11-25 發表
如只有証明住滿7年就可以? 係唔係一定要父/母有証明係澳門人至得?
我乃乃

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

我奶奶系澳門居民, 因為佢有証明曾經系澳門居住了超過7年, 咁佢可以申請左我老公做埋澳門居民, 而我同個女, 就要去澳門居住7年才可申請, 所以放棄了。

子爵府

其實我上網睇過, 又SENT E-MAIL問過身分證明局, 佢只係比番個WEB-SITE我睇, 我昨日又再問過, 未覆, 不過上來八下問下有冇人申請過想知多D.

我係澳門讀書至14YRS, 即有証明居住14YRS, 唔知只係咁証明得唔得呢?

珍珠宮

讀左十四年, 夠晒數啦

最緊要記得邊個學校, 最好有成績表 OR 手冊, BUT澳門好有系統, 間學校摺左都有入學記錄

子爵府

我巳叫學校攪証明, "小軒軒" 即係唔需要父/母係澳門人証明都得? 你咁清楚嘅?

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

珍珠宮

回覆 dongnut 的帖子

我老豆 & 叔伯都淨係澳門讀過書, 唔係澳門出世 & 做野, 所以你話讀左十四年書, 一定夠證明啦

祝你成功

dongnut  SORRY, 問左了, 唔該  發表於 11-12-6 15:32
dongnut  我現有學校証明, 巳足夠?  發表於 11-12-6 15:01
dongnut  請問交FORM時有冇比父母ID,及結婚証明?  發表於 11-12-6 15:01
dongnut  TKS  發表於 11-11-25 14:33

男爵府

畀面勳章

我講番我的CASE比你參考下, 睇下幫唔幫到你...
我本身係澳門出世, 爸爸媽媽唔係, 係係大6結婚後過澳門定居之後生咗我地幾兄弟姐妹, 所以係澳門居住超過7年以上, 有當時的臨時身份證...因爸工作關係, 到我3YRS時全家移居香港定居, 我係70後...
响前兩年我爸媽想申請番澳門身份證, 但開頭被拒, 話無足夠資料證明佢地响澳門居住超過7年幾上, 後來要寫信上訴, 同埋攞番哂當時我哥家姐佢地學校D資料比身分證明局睇先得...都搞咗幾耐, 因為當時亞哥家姐讀間學校已CLOSED, 所以要搵現時仍營運緊的學校幫手搵番D前朝歷史+好彩地我哥家姐D手冊, 成績表仲係度, 所以最終都申請到居留權, THEN做埋永久身分證。

至於我, 因為有澳門出世

男爵府

畀面勳章

至於我, 因為係澳門醫院出世, 有出世紙, 有葡萄牙PASSPORT, 認別證等, 所以一申請就搞掂, 當我攞咗居留權時, 順便幫我仔申請埋居留權+身份證, 又OK喎, 仲要係永久居民身份證TIM, 但係我仔係香港出世, 申請前未到過澳門O架
而家諗住同我C6申請埋睇下得唔得....

別墅

loklokchuma 發表於 11-11-25 15:06
至於我, 因為係澳門醫院出世, 有出世紙, 有葡萄牙PASSPORT, 認別證等, 所以一申請就搞掂, 當我攞咗居留權時 ...

那麼你的case,
即是不需靠你的父母關係, 主要憑自己的澳門出世紙而搞掂?
需否在澳門有物業/居留地址, 以作通訊??
另外, 需否在澳門要有銀行戶口等等..
是否一樣要申請一份叫"居留證明書"拿2個月先?
(Sorry, 太多問題...因為我的case和你差不多, 但父母巳不在,
一直想搞, 但又不知從何入手)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

decision 發表於 11-11-25 15:46
那麼你的case,
即是不需靠你的父母關係, 主要憑自己的澳門出世紙而搞掂?
需否在澳門有物業/居留地址, 以 ...

就算係澳門出世,都要父或母是澳門居民才可得到居留權,否則便和香港一樣,大陸父母的子女在香港出生都可以取得居留.

loklokchuma  不需要, 我申請到我父母都未有澳門居留權  發表於 11-11-25 18:50

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至