自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:decision 的帖子

我早兩日特登過去行左一次去問資料,我係澳門出世,有出世紙,認別證,papamana無澳門身份証。我過到佢問我要點做,佢話如果我張認別證係回歸前有續期2次以上,就可以申請"居留証明書",但係有又約期交表申請,因為佢地有查資料,我星期二去都要約到12月16日先可以交表申請,好彩可以揾人伐交表啫。我諗你揾日帶齊所有文件去問下點做仲好,你點都有過去約期交申請表。

男爵府

畀面勳章

decision 發表於 11-11-25 15:46
那麼你的case,
即是不需靠你的父母關係, 主要憑自己的澳門出世紙而搞掂?
需否在澳門有物業/居留地址, 以 ...
係呀, 我是沒有靠父母關係而申請到, 因為我地申請到居留權我父母都未confirm申請到居留權.
另外, 我地澳門無物業(但有親戚响澳門住), 無銀行戶口, 通訊地址都係用番香港o既通訊地址, 我呢幾次派$張支票同埋有關信件澳門果邊都係寄掛號到我香港家...(其實你開銀行戶口都要有身份證先開得o架o麻)

居留證明書-->係要申請咗呢個先可以申請身份證o架, 你資料齊全而佢又接受你申請o既話一般2個月內都批o架o勒, 到你去攞張居留證明書時, 即時去攞籌申請埋身份證喎, 到一個地方o黎o架咋, 身份證辦證快d, 約一個月到就攞到o架la...

dongnut  重想問今年派錢幾時DEAD LINE?  發表於 11-11-26 11:59
dongnut  1)請問你申請居留權時係寄FORM過去?2)知道有得攞就預約先親自去3)即日申請ID  發表於 11-11-26 11:57

男爵府

畀面勳章

leung188 發表於 11-11-25 16:22
我阿姨和細舅父係58年和61年在澳門出世, 不過他們在流產所出生, 所以沒有出世紙, 係六幾年時全家移居香港, ...

你阿姨和細舅父o既case同我父母差不多, 我哥同家姐以前讀果間學校已closed, 但好彩而家營辦果間同以前果間有聯系, 所以佢都可以寫到封證明信比我父母做supporting囉...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁我係身分證明局網頁上睇到呢樣,可以申請居澳權.

1在澳門特別行政區成立以前或以後在澳門出生的中國公民,且在其出生時其父親或母親在澳門合法居住,或已取得澳門居留權;(申請所需文件)

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

l重想問今年派錢幾時DEAD LINE? 發表於 半小時前
dongnut 1)請問你申請居留權時係寄FORM過去?2)知道有得攞就預約先親自去3)即日申請ID 發表於 半小時前

1) 你可以郵寄, 但我建議都係親自去好D, 因為如果有咩文件唔齊可以即時知, 即時去準備番.
2) 如果你confirm申請到佢會郵寄封信比你, 信裏有個日期話你知幾時有得攞, 好似係有得攞計1年內, 居留權証明書要親自去攞, 一上到去身份證局到個counter比封信佢睇, 跟住佢會比2個籌你, 一個係攞居留証明書, 一個係攞申請身份證O既, 無得網上預約, 因為預約只FOR有身份證NO.的人, 電話預約就唔知得唔得(好似都係唔得)
3)今年派錢O既DEADLINE應該同往年一樣, 即係如果出年派, 就係今年12月31日或之前成功攞到身份證. SO, 你如果而家先申請就趕唔到出年攞果$7000.

提提你, 如果你結咗緍, 你要預備埋你c6o既hkid copy (copy上唔好寫任何字樣, 例如copy等字, 呢個動作留番比果度d staff做啦, 費事做多錯多) 同埋你地o既結婚證明書copy

dongnut  TKS  發表於 11-11-28 11:53
sukkiu  補充可電話預約,揀日期同時間.佢會俾個號碼你,到時上去講號碼.  發表於 11-11-26 14:01

翡翠宮

畀面勳章

回覆:有冇人攞左澳門身分證?

我都想有澳門身份證

伯爵府

loklokchuma 發表於 11-11-26 13:00
謝謝你的information,因為有信叫我去攞居留証明書,我將會12月中領取這個文件及辦理申請身份證手續。我想問,信件上寫 "普通15工作天,費用$90MOP",是否意思是15工作天後可以取到身份證? 還有,我要換葡幣,但係這裡很多銀行都冇。如果我想係澳門換,可以在那裡換呢?賭場可以嗎?

大宅

而家人人都想食2家茶禮

但係對岸d政策越黎越緊

好難申請

反而拎澳門證 申港證會易好多

男爵府

畀面勳章

回覆 pandaforever 的帖子

15個工作天即係大約三個星期後, 因為佢地係五天工作O麻, 如果中間有紅假期就順延囉...
其實响封信到應該有寫個日期, 叫你係呢個日期之後先可以去攞居留證明書, 你可以同一日申請埋張身份證, 所以我之前都有講係要攞兩張籌就係咁解! 而呢個15個工作天, 無錯, 就係指可以攞正式身份證0既時間, 費用係MOP90, 你可以係碼頭兌換澳門幣都得, 我都係咁兌咋, 位置大概洗手間附近, (無記錯係响餐廳O既另一面咁上下啦)有一間銀行0架(即係好似以前香港MTR入面恒生BANK咁O既), 都幾易搵到O架

男爵府

畀面勳章

pandaforever 發表於 11-11-26 14:14
謝謝你的information,因為有信叫我去攞居留証明書,我將會12月中領取這個文件及辦理申請身份證手續。我想 ...
提提你, 如果你時間許何而又想攞到出年派果MOP7000, 你最好就趕係12月31日前攞到張身份證...過咗無得派O架...仲有, 你申請身份證時, 職員會問你攞通訊地址, 你可以報香港通訊地址0架, 咁往後所有信件會直接寄去你香港到, 如果係派錢時出果張支票仲係用掛號寄比你O架...

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:loklokchuma+發表於+11-11-26+13:00+

原帖由 pandaforever 於 11-11-26 發表
謝謝你的information,因為有信叫我去攞居留証明書,我將會12月中領取這個文件及辦理申請身份證手續。我想 ...
你都去澳門啦!咪去澳門銀行換囉!

伯爵府

loklokchuma 發表於 11-11-26 20:45
提提你, 如果你時間許何而又想攞到出年派果MOP7000, 你最好就趕係12月31日前攞到張身份證...過咗無得派O架. ...

謝謝你的提醒哦,尤其係關於攞兩張籌 。其實封信寫我可以10月後可以攞,但我要等到12月中先有時間。 請問如果我預一個上午的時間可以辦到嗎?

其實我計過普通15個工作天我係攞唔到張身份證,但封信寫可以"加快十個工作天"(另加MOP$150)或"特別加快3個工作天"(另加MOP$250)。

我當然想特別加快3個工作天,但我又check過澳門身份證局網頁,它說如果要特別加快,"需出示證明(如機票等)以提出申請"。請問知不知道是什麼一回事?一定要提供證明先可以申請特別加快嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆 pandaforever 的帖子

如果唔多人的話, 一個上午可以搞掂, 其實攞居留証明書好快攞到, 係辦身份證果度耐少少啫, 因為又要影相, 又要打手指模度高等, 但你最好早D排隊去攞籌就穏陣D, 即係一開門就去攞...(唯有搭早班船去囉)
另加快證呢個問題我就唔清楚, 抱歉幫唔到你, 一係你到時問番counter d c/s會清楚D.

pandaforever   thanks  發表於 11-11-27 00:12

侯爵府

2024年龍年勳章

唔好意思!我想問吓:我係澳門出世,六歲來香港讀書,父母無澳門居留權。是否唔可以申請澳門身分證?

男爵府

畀面勳章

回覆 Lhin 的帖子

如果你有齊出世紙等證明文件都可以申請到O既, 你可以睇之前我所講自己O既CASE參考下

Lhin  其實我有上澳門政府既網站睇,他們要住滿七年  發表於 11-11-27 00:32

男爵府

畀面勳章

回覆 loklokchuma 的帖子

我都無住滿7年啦, 我3YRS就來香港, 都申請到

Lhin  請問你幾時申請,我記得上年我打電話去澳門政府部門問,他們話我未夠七年  發表於 11-11-27 00:39

男爵府

畀面勳章

我前年申請完幫我囝申請, 佢香港出世, 之前未去過澳門, 今年7YRS, 上年都申請到, 仲要係永久居民身份証

Lhin  可否pm資料俾我,我可以係邊度問?唔好意思!謝謝你的幫忙!  發表於 11-11-27 00:51

男爵府

畀面勳章

澳門身份證明局: http://www.dsi.gov.mo/index_cn.jsp?language=cn
所有申請居留權, 身份證都係呢度辦理

首頁

尾頁

跳至