自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我想問我係咪要宣誓我係澳門岀世,我要去澳門申請先可以。

大宅

請問如果有澳門身份証(但亦非在澳門出生),子女可以申請澳門身份証嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:Lhin的帖子

咁你有無澳門出世紙?有就唔洗宣誓啦,最緊要你有證明文件證明你係澳門出世或曾在當地居住連續7年先得,無的話相信比較難申請到

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 loklokchuma 的帖子

我有澳門出生証明, 仲有讀幼兒園資料,

我係咪直接過澳門既移民局申請

男爵府

畀面勳章

唔係移民局,係身份證明局,你可選擇郵寄或親身或托人幫你交申請表

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:kartimmi的帖子

你有澳門居留証明書+永久居民身份證就可以幫子女申請

侯爵府

2024年龍年勳章

謝謝你的幫忙 & 回覆, 我明天再問吓朋友, 睇吓他們答唔答到我, 如果唔係, 可能我又要麻煩你,

大宅

其實係我c6, 佢有永久身份証only,冇係澳門住過,咁即係仔仔冇得申請Lu~~

小軒軒  如果你C9係第一代申請(即是唔係靠父母關係拎到身份證), 你仔仔就可以申請  發表於 11-11-28 13:21

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:kartimmi的帖子

唔係噃,你C6有永久居民身份証都可以幫你囝囝申請嘞喎,因為佢係澳門永久居民嘛,即已經有居留權,我都係咁同我囝申請!總之父或母是但一個有永久居民身份証就得啦

小軒軒  澳門最多係兩代人可以申請, 要睇返情況架..  發表於 11-11-28 13:23

男爵府

畀面勳章

唔洗客氣,我都係知幾多答幾多啫,希望幫到你啦

大宅

BK Milk勳章

我都係澳門出世,,但我兩歲黎左香港,,,唔知我有冇得申請呢??THank you

小軒軒  要睇下係咩證明你係澳門出世, 如果係出世紙, 就可以申請身份證  發表於 11-11-28 13:26

水晶宮

我都响澳門出世,但我只有醫院發出既出生証明,而我BB果時就黎左香港,唔知可唔可以申請,THANKS~~~

小軒軒  如果只係醫院既證明, 無拎出世紙, 都係要申請居留證明先可以申請身份證  發表於 11-11-28 13:27

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽咪係正宗澳門人,我同細佬好細個時佢已經幫我地申請左澳門id同葡國護照
當然o個個年代申請係易好多啦~
到我女08年出世,我都拿拿聲幫佢申請埋澳門id,仲係永久既
如果我而家先生bb既話,分分鐘都唔知申唔申請到

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kartimmi 發表於 11-11-27 01:45

其實係我c6, 佢有永久身份証only,冇係澳門住過,咁即係仔仔冇得申請Lu~~ ...

可以呀~我都冇係澳門住過,我個女都申請到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實大家的情況都不樣,為何不直接打電話過澳門的身份證明局問呢,又可以上它的網頁看.裏面有不同的CASE.不過最清楚直接問職員,佢會講埋你需要交的資料和文件.

男爵府

loklokchuma,

那請問你的認別證是何時取得的(第一次),會否跟"cutiepig213"所說要回歸前已續期2次以上呢” 因這樣計算便應要在1984年已取得首張認別證, 因我與你的情況差不多, thanks!

大宅

引用:我都好想有澳門身份証 +

原帖由 Q10 於 11-11-25 發表
我都好想有澳門身份証
我都想呀!

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:Ritalo的帖子

係呀,差不多時間攞啦,因為想當年响香港做兒童証時香港入境處唔比我入英藉,要我入番葡藉呀,所以咪返澳門搞passport+認别證囉!,不過澳門回歸後過咗期我都無續期到而家lu!
我申請澳門身份證時葡萄牙passport同認别證都係過咗期㗎,但都申請到

男爵府

但我就88年才去取認別證, 只續期過一次, 現在都等緊批居權證, 都未知得唔得! 而你爸,媽是否用你哥哥及姊姊的讀書證明, 但都要七年連續的證明呢? 因我媽媽有澳門身份證號碼給他們查, 但查完後話她的証件其中有些年份沒有續期, 所以被拒, 不發居權證給她. 但我的哥哥及姊姊因八歲後才來香港, 所以他們反而可取回身份證! 但我就6歲便到香港, 所以只有我沒有身份證了!

男爵府

畀面勳章

回覆 Ritalo 的帖子

無錯呀, 我爸媽都要靠我哥家姐果D讀書証明先得, 開頭因為有D證明攞唔齊去申請, 跟住就REJECT咗佢地申請, 後期不斷寫信去上訴, 好彩地, 我媽仲KEEP住當時的身份證副本(好似你媽媽咁, 佢又係黎香港時比入境處沒收咗), 住址的電費單(勁!)等等都被佢話唔夠足以證明佢連續居住咗7年, 當時真係火都O黎埋,(我哥家姐果D係讀到小學畢業O架) 咪再寫信上訴同佢講, 後來D職員都好好, 見我媽咁有誠意, (走咗去身份證局好多次) 咪教我媽點搵資料, 咁我地咪再去搵番我哥家姐O既成績表同手冊(有我爸媽簽名), 亦都好彩我哥家姐當時讀果間學校(好似係聖母利瑪竇小學)肯幫我地搵番D RECORD,(其實舊校係CLOSED, 但新校又肯搵又比佢搵到部份RECORD喎) 所以先得, 最終都搞咗成半年先申請到呀!

首頁

尾頁

跳至