少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

子女在成長階段中往往會遇到不同的挫折,作為父母的你,有沒有多培養子女有勇氣去犯錯、去思考和改正錯誤,從中令他們獲取自信心和增強抗逆力?

國王誠邀國民在此分享鼓勵子女從困難及失敗中站起來,重拾信心的心得:

-由即日至2012年1月8日,在本主題內以回覆方式發表一篇關於你如何鼓勵子女從失敗中站起來的文章

-文章字數不限,歡迎圖文並茂

每位在此分享文章的國民經審定後都會獲得精緻的「親子達人」勳章一枚,顯示於個人資料及討論區回應的個人頭像下方,而「每星期」被選為最佳分享的2位國民更可得到國民生產力100分!大家請多多支持!

首週最佳分享會員:happymama11rose-mag

第二週最佳分享會員:jocat102pigpig

第三週最佳分享會員:moon_moonMANFUN2010

第四週最佳分享會員:redelmo小千

第五週最佳分享會員:tigerbbvv力奇大叔

溫馨提示:分享內容應圍繞父母在事件過程中如何鼓勵孩子從困難及失敗經驗中站起來,而並非如何懲罰或指責他們改正錯誤的經歷。

細則及條款:

- 參加者必須為親子王國會員;
- 文章必須於本主題內以回覆*形式發表;
- 文章並無任何格式規限,但必須清楚敍述事件及只限參加者自身的經歷;
- 一律懷疑是複製或盜用他人作品,將會被移除及取消參加資格;
- 所有分享以外的回覆將會被移除而不會另作通知;
- 嚴重違規者,親子王國保留追究權利;
- 歡迎參加者踴躍分享多次自身經歷,惟勳章只會頒發一次;
- 親子達人勳章將會於活動舉行期內,逢星期一 4:00pm前頒發,同日 4:00pm後發表的文章,經審定後,將會在下星期一 4:00pm前由管理員頒發勳章(如遇公眾假期,頒發勳章操作將會順延至翌日執行);
- 是次活動不設勝負,但牽涉主觀意念,因此將由親子王國管理員審理;
- 親子達人活動日期為2011年12月5日至2012年1月8日,每星期推出一次,每個星期的週一開始,週日截止。以首週活動日期為例,即2011年12月5日(星期一)至2011年12月11日(星期日)。
- 親子達人勳章將會於活動舉行期內,經審定後逢星期一 4:00pm前由管理員頒發勳章(如遇公眾假期,頒發勳章操作將會順延至翌日執行),即第一輪頒發日期為2011年12月12日,第二輪頒發日期為2011年12月19日,如此類推。
- 而每星期被選為最佳分享的會員名單將會於勳章頒發後該星期五,於本主題1#內公布,第一輪名單將於2011年12月16日公布,第二輪名單於2011年12月23日公布,如此類推。
- 被選為最佳分享的會員將會於名單公布當日 4:00pm前,獲得由管理員派發的國民生產力100分(如遇公眾假期,派發國民生產力 100分操作將會順延至翌日執行)。
- 是次活動純粹會員遊戲及分享,請以平常心面對;
- 如會員對上述遊戲有任何存疑,請以私人訊息向版主叉燒媽及babyislove查詢;
- 為免引起不必要的爭議,親子王國保留最終決定權。

*回覆方式包括「主題回覆」、「快速主題回覆」、「回覆1#」及「引用1#」。

wing  我之前留咗篇文章,不過無CLICK回覆,咁係咪要再POST多次??  發表於 11-12-8 23:18

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 BK_EDITOR 的帖子

嘻嘻,啱啱見到呢個POST,即刻令我諗起呢件事....相信好多父母假日都會一家大小去飲茶,亦會有咁既經歷,
到達酒樓後侍應都會放上一壺熱騰騰既茶壺,
小朋友出於好奇心態之下,總是喜歡乜都摸下,
於是作為父母既,
通常都會以保護小朋友既心態把茶壺放到小朋友難以觸摸既位置,以免他們被燙傷,
但我卻唔會刻意做呢個動作,只是口頭上告訴他茶壺好熱,不要碰,
自然,我的小朋友亦會出於好奇心態之下,伸手摸下呢個熱騰騰既茶壺,
當然,被燙後他也出於自然反應地縮手並且放聲大哭,
我便告訴他,我已勸戒過你,父母都是為你好才勸戒你的,
自此他便沒有再亂碰桌上既東西了....

相信很多家長都會有此經歷,但我總覺得你愈是叫他們不要做的事,他們卻會出於好奇心態之下,愈要做,
所以我認為讓他們犯錯後才施予正確既教導是可以事半功倍的!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

2010 年, 媽媽為了要 4 歲的孩子去一所好學校, 帶了孩子去考了 Kindergarten 入學試 (美國的學校一般都是由 Kindergarten 至 8th grade, 而好學校是需要考入學試). 孩子是有一點小聰明, 但亦是一個不太愛思考/懶散的小孩. 2011 年 4 月, 成績終於公報了. 孩子亦如爸爸所料 -- 考不上!

孩子應該沒有因為進不了好學校而不開心, 反而覺得不可以跟哥哥讀同一所學校而有點失落. 但媽媽一直會分析給孩子, 可以跟鄰居的孩子讀家裡附近的學校不是很好嗎? 亦鼓勵孩子一定要多寫字多看書增加知識, 或許明年便可以再考進哥哥的學校當 first grader. 之後媽媽都會再花多一點時間給孩子讀讀故事. 大概到了開學前的三個星期, 孩子終於以後備生身份進了哥哥的學校.

從開學到現在, 孩子每天都很努力做家課, 閒時亦會多看課外書. 剛剛的 11 月, 學校發放成績表了. 孩子的兩位老師分別給了孩子最高的評價, 說孩子是一個標準模範生. 雖然只是一個 Kindergartener, 但閱讀理解亦已達到一個初小小孩的程度.

yee2008  你要按回覆先得架!  發表於 11-12-6 10:06

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

Herbert自小比較譫小而且缺乏自信, 直至步入歲半都還未學懂雙腳跳起, 
常給別人取笑, 回到校園時當每個同學都已能敏捷地跳躍, 而他需然已
歇盡所能也未能跳起,同學們常取笑他和不太願意和他玩了,但他
並沒有因此而氣累, 每次無論爸媽或親友們鼓勵他練習時,
需然親友每次都帶著友善的取笑, 他都用心地練習,
終在某一天的晚上, 無意中發現他能成功了,
他能鼓起勇氣,從失敗中站起來, 重拾自信,大家都十分欣喜。
並免勵他人生中會遇到不小挫折,跌倒了不要緊, 最重要
懂得站起來。

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

阿囡既性格有點內向, 總希望給予最好的一面我地睇. 有時遇到困難時, 都唔敢去表達, 所以我地設立咗一個 "囡囡勇敢指數" 既計分紙, 每次能夠勇敢地去表達自己意願時, 都俾在俾分 (寫上勇敢事蹟), 這個方法她很受落. 當然, 我地之前都會同佢練習, 才跟別人表達一些事情.

另外, 亦會俾 "堅強糖" <= 其實只係幻想出來的東西, 但我們稱 "它" 為堅強糖! 食咗, 會有堅強的意志!! 可能大家會覺得, 真的一粒糖可能來得實際, 但我的意思, 是想告訴她, 無論有沒有一粒實質的糖, "媽媽的堅強糖" 永遠都會在她身邊, 支持及鼓勵她!!

yee2008  你要按回覆先得架!  發表於 11-12-6 10:07

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

女兒由暑假至今學了十多堂的芭蕾舞, 上月學校選人參賽, 囡囡是唯一的後補”, 她很傷心, 因為其他同學都入選了 ! 她拿著那張訓練時間表, 一見到我便摟著我, 我察覺有異問她何事, 她便低低啜泣說做了後補”, 我都很難過因不知如何安慰她. 於是想起候斌” ~ 3屆殘奧跳高冠軍, 點火儀式後補正選的故事鼓勵她.

上星期老師打電話來, 說因為她的技巧未純熟, 故不必再為此加課練習了. 我聽了真有些難過 ! 心想該如何向女兒說呢 ?

檢查功課的時候, 發現原來手冊已寫了. 於是問女兒手冊寫了什麼, 此時她又雙眼一紅摟著我, 我問她喜歡跳舞嗎 ?”, 她點頭, 我說喜歡就好了, 這趟未能入選, 我們再努力. 天父知道你將有一個鋼琴比賽, 想你專心練習呢 !”

這兩次的傷感女兒都很快可以撫平, 只要作為家長的我不要激動, 就是最好的鎮定劑和鼓勵.

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

小女早前學校要佢背一篇外國科學家既文章,
內容真係好深..全部都係英文科技名詞、術語....
佢睇完內容都眼濕濕,又長又難...
背左幾日都背唔掂,
我好言相勸叫佢放鬆d,唔好比自己咁大壓力,
點知佢嫌我嘮叨之餘.仲情緒失控喊左出黎!
我即時攬住佢,叫佢盡情喊,
等佢情緒好番d,我就慢慢分析比佢聽,
"你首先將篇文章翻譯成中文,
知道內容既意思,
再一句一句慢慢記慢慢背,
不是更容易嗎?
千萬唔好比自己咁大壓力,
唔駛驚唔駛緊張,
只係一篇文章而已,
點可能會難倒你呢??"
其實我既方法唔係最work最好,
而係因為我懂得體諒佢、明白佢既處境...
當然最後佢都背得掂啦!

溝通同諒解好緊要,各位家長加油!!~

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

今年5月, 仔仔踏入2歲, 亦面對佢人生既一大挑戰, 提早入讀全日制既幼兒班, 放手俾佢入學, 早日適應學校既生活.

好多長輩/父母都覺得咁細返全日班, 要佢全力照顧自己係一件殘忍既事, 又怕佢自己係學校乜都唔識, 食唔飽, 食得慢. 最令我地尷尬既, 係奶奶去仔仔學校話老師唔餵佢食飯, 搞到佢食唔飽, 令我地真係好唔好意思.

自從仔仔入讀左幼兒班後, 發覺他長大了不少, 係屋企需要用尿片, 返學十幾日, 就可以戒掉尿片, 午睡片亦戒左, 啱啱戒片嗰段時間, 仔仔需要大小異便, 都需要我地協助幫忙, 到依家, 佢急尿既時候, 可以自己除褲去廁所搞掂, 雖然仲需要幫佢沖水&洗手, 但已經進步左不小.

啱啱返學嗰段時間當然會食唔飽, 每日放學後都要食蛋糕, 牛奶等等. 返左幾個月學之後, 仔仔同我講, 係學校食野要食返d, 唔好望住其他人食, 食完之後要舉手同老師講, 我再要添xx, 食得快, 老師會獎貼總, 食得慢, 嬸嬸會收野, 收左無得食.

記得仔仔入學時, 只可以講少量叠字, eg. 車車, 波波, 媽媽等, 識講既野唔多, 返左學之後, 識講既已經唔係叠字, 係完整句子, 同埋懂得去思考提問問題, 係自理方面, 識自己小便, 食飯, 識自己除襪著襪著鞋等等. 知識方面, 佢識唱好多兒歌, 識比高矮, 識26個字母, 識左數字, 形狀等等.

小朋友真係要放出去先會長大, 唔好怕佢唔識照顧自己, 其實佢地可以從中吸取到經驗, 去令自己進步.

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我又有小小的分享~~

話說仔仔既大小肌肉發展落後其他小朋友,3歲幾都未識踏三輪車。

老師說他很想跟其他同學一樣,在大肌肉堂時踏三輪車,奈何三輪車只有幾架,時間到,他要讓其他小朋友踏三輪車。

他有一天回家,吃過飯就坐在床上把弄小玩具車,都不到廳中玩其他玩具,到我回家時,抱住他,他才慢慢說出在校時其他小朋友都可以踏郁三輪車,唯獨他做不到,話未說完,他已嚎哭起來,跟住更把肚裡的晚飯嘔到我身上!!

我一直抱住他,說不要緊,一齊換過乾淨衣服,洗過臉。

工人叫我先吃飯,我說一會再吃。

我一直擁着仔仔,跟他說﹕每個人都受天主祝福的,天主都給予每個小朋友不同的專長,你而家仲未識踏郁三輪車,再過一陣就會學識。你都識唱好多音,你d同學仔都未識,唔駛唔開心噃,媽咪同你係屋企都可以練習踏三輪車ga

由那晚開始,我同我先生每晚都分別同仔仔係屋企坐在地上,4隻腳板練習左右腳兩邊協調,跟住再係星期六/日同佢去平台練習踏三輪車。

我們不斷鼓勵他,就算車了沒有丁點兒郁動,也說﹕做得很好呵,進步了,很叻

仔仔由三輪車動不了,面上只見到焦急同想哭的樣子,口嚷着要放棄,要我們推他,到可以自己踏出第一步,面上的笑容同自信,實在令人興奮。

當中過程,看似簡單,如果孩子各方面的發展一直都正常的父母,不會明白我當時作為媽媽心裡替他焦急,他何時才可領悟到左右腳兩邊協調呢….

不過縱使我的心急同氣餒都比仔仔多千萬倍,但我都不能表露出來,免加重他的壓力,不竟踏三輪車對他來說,是一個遊戲。

在我們大人眼中,他可以領悟大肌協調才是便利日後生活要學懂的技巧。

更重要的是,要令他有自信。

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

很多人對子女的考試如臨大敵,有些在職家長什至請假,陪子女溫書。

我也不例外,很緊張囝囝的考試,只是年假有限,不能請假陪讀,加上囝囝只有P.2,不懂得重視默書和考試,平時溫習也很被動,所以考試前的星期日,我花很多時間和他溫習,但他卻對我發很大脾氣,不肯溫習。於是那次考試我決定不再和他溫習。

結果,囝囝考試時當然很多也不識做,而且被班主任說他考得很差,所以很不開心大哭起來。我將情況向班主任說明,請她先安慰一下囝囝,自己再向囝囝分析這次失敗的原因,令他明白溫習和考試的重要,最重要的是我要他明白,我不是要他一定要有100分,但我要他盡自己努力去做好每一件事。從此,他開始重視默書和考試,會主動通知我何時默書,還會要求我替他溫習。

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

很多人對子女的考試如臨大敵,有些在職家長什至請假,陪子女溫書。

我也不例外,很緊張囝囝的考試,只是年假有限,不能請假陪讀,加上囝囝只有P.2,不懂得重視默書和考試,平時溫習也很被動,所以考試前的星期日,我花很多時間和他溫習,但他卻對我發很大脾氣,不肯溫習。於是那次考試我決定不再和他溫習。

結果,囝囝考試時當然很多也不識做,而且被班主任說他考得很差,所以很不開心大哭起來。我將情況向班主任說明,請她先安慰一下囝囝,自己再向囝囝分析這次失敗的原因,令他明白溫習和考試的重要,最重要的是我要他明白,我不是要他一定要有100分,但我要他盡自己努力去做好每一件事。從此,他開始重視默書和考試,會主動通知我何時默書,還會要求我替他溫習。

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章

真的小朋友往往會遇到不同的挫折,我作為父母,我通常用的方法是要我女女從失敗中得到深刻的體會,日後更能驚剔自己.
例如有次同女女外出買佢心愛的書本,我給她一百元袋好.到店時,她發覺不見了(因為她沒好好保管好自己的財物,因而不見)我沒再給她,當日亦買不成.我亦沒吵她,只說一句:自己的事,自己負責,好好檢討(笑)
自此之後,她好重視自己的東西.上心很多.我喜歡她經歷失敗,才會更成功.

Oceanus  agree  發表於 11-12-8 11:35

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

記得啊囡二歲幾學介片時, 時時都瀨尿, 初初佢好怕我會鬧佢, 就算瀨0左都唔敢出聲, 攪到PATPAT紅晒, 經過幾次鼓勵同教導, 啊囡終於敢講自己瀨0左, 而每次我都笑笑口同佢講, BB好叻架啦, 瀨0左識講, 唔洗怕, 媽媽幫你抺好, 換好佢, 不過如果下次你瀨之前出聲, 媽媽會覺得你更叻, 係大個囡, 唔係BB黎架啦, 我囡經過幾次瀨尿後, 好快就識自己去厠所啦~~

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

相信好多父母都因為仔囡寫字唔靚而擦左要求小朋友重新寫過。

其實係好傷佢D自信心。做為父母要明白有的小朋友手部肌肉未必個個發展得好,有時對佢D來講係好吃力。

K1只劃線和塗鴉,K2開始練習寫一些簡單字,我囡囡做寫得到,但比較心急,成日諗住寫完交差就OK,初初試過擦佢功課,佢好唔中意,跟住變成我係敵人角色,下下做對,我就試下用外一種方法,係整版里面一齊搵出最靚果個字,首先讚賞果個字,接住佢會好開心(就容易接受意見),再指出比較差幾個字叫佢自己比較下,再問佢可唔可以改返同最靚果個一樣,大多數佢都樂意將唔靚變成靚。

當然我個人覺得如果小朋友成版都寫得唔好,可能手部肌肉發展未夠好,唔好强逼佢一定要先靚,反而要訓練左先,但如困係某幾個字寫得特別差可以用鼓勵方法‧

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

小女剛進入幼稚園階段,每天上學對她來說,是多麼興奮!

近期學校推行閱讀故事書風氣,每月也會在學校中帶數本故事書回家。

剛巧星期天下午,我們又有新一批的故事書。

女兒很高興拿來,當她翻開書本之際,"嘶"的一聲,

書本被弄破了。她細細聲說:""是老師整爛喎!是老師整爛喎!""

我立即向她說:""平時學校教我們的祈禱說:行為誠實,說話講真。妳記得嗎?

她支吾以對,我和丈夫再向她解釋做錯事,要承應錯誤。

最後,她承應了自己撕破書本後;我們教女兒將撕破的地方貼上膠紙,教導她要愛惜書本。

另外,我們與她向老師承認錯誤。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

記得呀女仲係2歲幾, 3歲零時, 有次呀女同表妹一齊玩, 表妹拎走咗佢把遮, 咁表妹個媽咪諗住制止佢, 我示意佢由得兩個小朋友解決。呀女:表妹, 把遮遮我既, 俾番我啦! 表妹: 唔制! 呀女: 把遮寫住我名架, 俾返我啦! 表妹: 唔好! 跟住呀女同表妹爭持咗一陣, 呀女望望下我, 覺得唔好意思, 爆咗句: 表妹, 我朵花花靚唔靚呀?(指住個頭夾)估唔到佢細細個, 識搵落台階

tyc128  醒目女  發表於 11-12-9 00:18
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囝囝學了中阮剛剛一個月的時間。初初學時,由於人仔細細,連琴也扶不起,所以他很有挫敗感。我唯有用盡方法,例如用櫈仔抬高雙腳,用貼紙提示位置,加上努力練習及對他讚許加鼓勵。現在感到他有了進步,也有興趣繼續去學習,他的滿足感也大了很多呢!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

貴小子自小聰明,為人機靈,天生比較樂觀,
相反我自幼行為比較遲鈍,
好多時每做一件事都可以闖禍的,
我自小給人叫~~闖禍胚,
但我從小就無被我敗打敗過,
我一向覺得失敗會令我有得著既。

所以自貴小子懂事以來,
我都告誡他做人做事千萬不可怕失敗,
相反失敗後你會有所得著,
起碼你唔會再犯相同錯誤,
雖然我是一個在職媽媽,
但,大部份時間貴小子都跟我長大,
佢眼見我好多時都會遇到失意失敗時,
就由佢來鼓勵我。

上年我要考一個重要既試,
我以一分之差我失敗了,要重考,
當時我都幾沮喪的,
但貴小子話:媽咪,你今次考過一次就有經驗,知道試題大約考d咩範圍,咁你下次咪再溫熟d你唔識既,咁你咪會合格囉,呢樣嘢係你成日講既.....
當時真係滿心感動,
要由個仔開解。

又有一件事,
發生於上月的,
貴小子聯同其他4名同學參加學校之機械人設計大賽,
主要帶出環保訊息,
想當然佢地輸給高年班同學,
佢地團隊中有兩位小朋友當場哭了,
貴小子便對他們話:我地輸咗係合理,因為我地真係唔夠人好,
但係都有好處喎,因為我地知道咗設計機械人係要令佢識行識走的,下年我地再嚟過,到我地會勝過高年班時,仲會轟動d~~
呢段對白給學校錄影了並放給我們家長看,
老師話貴小子好似永遠都唔怕輸咁,
仲話貴小子識得從輸既當中學習佢既不足....

我寫出嚟唔係話比大家知我仔有幾叻,
相反我作為媽媽真係出名無用的,
但我唔怕輸亦唔怕瘀,
唔識既我會出聲問,
我仔見到我咁亦會跟住做,
所以......我覺得與其不段向小朋友說道理,
不如做比佢睇,
其實家長都要認識點樣從失敗中改過,
咁樣小朋友先會跟住做的。

chucimama  能培养出積極樂觀的性格,仲識得鼓励别人,實在非常欣赏  發表於 11-12-10 12:29

首頁
12345...8

尾頁

跳至