少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 BK_EDITOR 的帖子

我大仔一出世未夠一個月已同佢daddy分開,到2歲佢daddy有時先湊佢去玩,佢嗰時好抗拒同佢daddy出街,又唔跟佢,佢daddy而家個老婆黎湊佢又唔去,到而家差唔多7歲,有時亦都唔係咁想跟佢daddy去街,呢幾年我不斷解釋俾佢知,本來2個人錫你,而家變左4個人,(即係我,我而家個老公,佢daddy,佢daddy而家個老婆),我同佢daddy係火星撞地球,佢亦俾好小生活費我,但佢daddy唔係唔錫佢,我唔想佢冇左父愛,所以呢幾年都落左唔小心機去話俾佢知,雖然我同你daddy分開,但唔代表佢唔錫你,你唔係佢個仔,而家差唔多7歲,有時佢都會同我講,想去daddy度,我都開心o既,佢開始接受佢daddy,咁多年心機冇白費,

其實我想講佢每次去佢daddy度,我睇得出佢好唔捨得我,忍住淚水去,但佢都會令我開心,去佢daddy度,亦睇得出佢係鼓起好大勇氣去,因為佢真係好唔捨得我,佢每次去完返黎,我都會講,同daddy出街係咪好好玩呀,等佢知道我都係開心i既,呢份勇氣,值得我欣賞

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

囡囡今年升上小二,也是一開課比英文系老師响每簡選出來,參加校際朗誦節比賽
對囡囡嚟講是第一次Solo Verse Speaking,心情好緊張,要背誦一誦短既英文詩
但英文老師打電話揾我,X太太XX學生對門牙幾時穿落,,,,,我答開學前!!!!
老師擔心11月尾比賽d大門牙生出來未????
囡囡毎星期對老師背誦練習,但d用詞技考、聲音大小、音準問題
令囡囡好大壓,夜晚仲會喊,講5去比賽!!!我知到出左問題,,,,,,
囡囡既情緖“撐5倒”大哭,對我講班有同學取笑我,“無牙妹”出場比賽一定“書”
我聽完點解“書”,走音………
我會走音ga,5緊要,篇詩背得好,做好自己、走音洗嘜怕………
今年5得出年再比賽過,但今年背得好老師會揾番你
差不多11月尾老師每日一電我,叫我同囡囡練習
老師好緊張,但我無聽老師話
只日日同囡囡玩
等囡囡輕輕鬆鬆面對比賽,
比賽當日囡囡無壓力底下完成朗誦比賽,無擔心音準,我只對囡囡講加油,同平日背讀一樣,你一定“得”
最終評語好好仲攞84分

在這比賽事件比囡囡學懂不要怕而去逃避,只要做我自己,煩事都能,都要努力面對!!
對我來說小二小朋友能開開心心學習,我作家長比佢哋系支持、鼔勵、同讚賞,5系給壓力,同扶擔
給囡囡開開心心成長生活!!!!

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我對我三個寶貝是用引導思考教想 , 由於我自己係全職mama , 好多時間會對住佢地 , 亦因為咁我吾會下下幫佢地完成係佢地能力範圍可以做刑既事 .

例如 :
1) 三個小朋友係餐後都係自己收拾碗筷 , 令佢地明白自己係有責任既 , 自己事應該自己做 .

2) 大小姐比較有脾氣 , 成日蝦二小姐 , 有一日大小姐食淨一塊麵包 , 明知二小姐想食都放番入櫃 , 等二小姐攞吾到 , 我一直睇住冇出聲 , 大小姐食完麵包要飲水 , 我倒一杯水 , 放左係櫃上面就同佢講 :
我: 家姐 ,你攞吾攞到呀 ?
大小姐 : 太高喇 , 攞吾到 .
我: 咁你頭先食完塊麵包放係櫃入面 , 阿妹又攞吾攞到呀 .
大小姐 : 攞吾到
我: 你攞吾到既野媽咪會幫你 , 你可吾可好似媽咪咁照顧弟妹丫?
大小姐: 可以 , 對吾住 , 阿妹

要比佢地身同感受先會知道自己既行為係會傷害到其他人

3)身教 , 我吾食零食汽水所以佢地到依家從來未食過任何零食汽水

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

雖然我既細仔己升上小二,成績總不太理想,經常上課不專心,甚至連表達能力方面都強差人意...佢想講既野成日都要左諗右諗先講得出,即使講出嚟,大多都唔能夠被人理解佢想講咩,當我估唔中佢想講咩時,佢就發脾氣,話人唔明佢講咩...
爸爸見佢成日發脾氣,又唔知佢想點,於是乎就諗到用接龍既方式,同佢以遊戲既方式加強對生字既認識,藉以改善佢表達既能力。而細仔亦樂在其中,仲一玩就玩唔停,要講到夠為止﹗
依家佢唔但止鍾意學生字,仲好鍾意運用新學到既野係咁講個不停,有時用錯咗仲會搞出個大笑話,令我地成家人都笑個不停,常常充滿歡樂﹗

みんなで一緒に笑う

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我小朋友對認生字,不論是英文or 中文
都一樣.,睇完讀完都好快唔記得
之後用左一0的方法.將0的英文生字收係家中的每一各落
講完由小朋友搵出黎
好似捉迷藏禁,小朋友見幾次就好快認得

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

阿仔好懶, 有時又欠缺信心. 遇著唔識既事會話:"我唔識做"來迴避.
媽媽會鼓勵佢話"你識既!", 令佢多D嘗試, 做到既話, 又會讚佢叻叻,
做唔到會同佢一齊做. 而家阿仔改善左好多.

珊瑚宮

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

當接到升中派位通知書, 得悉被派往第一志願的中學, 女兒和我心情的興奮是可想而知。

經過一年的中一生涯, 女兒的成績卻只維持在中游甚至更後的位置。 相比起小學時期, 確實有很大差別。 女兒雖然口裏沒說, 但作為媽媽的我, 又怎會感受不到她的挫敗感呢。 我看在眼裏, 心中也感到不是味兒。 我能夠做的就是對她多加鼓勵, 給予安慰, 跟她一起分析原因和提出意見給她參考。 經過一番重新整理及改善後, 雖然成績也沒有如何地突飛猛進, 但總算穩定下來, 一點一點的進步中。 女兒重拾自信之餘, 我也感到欣慰。

女兒, 希望妳會繼續努力, 不必害怕失敗和挫折, 向着目標進發, 實現妳的理想, 活出豐盛、精釆的人生。

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

岩岩食LUNCH既時候發生左呢件事...

我囡囡而家就來23個月, 佢係自己筆飯食既, 岩岩我放左佢係HIGHCHAIR入去拎埋碟菜出來, 未行到入廚房就聽到呯一聲, 原來係囡囡撥左我個碗落地下, 我即時好緊張著拖鞋, 衝埋佢度問佢有冇事, 因為我見個碗跌到好碎怕彈到佢, 唔知係咪我太緊張嚇親佢, 佢即刻大喊左出來... 我囡囡平時係好少好少喊個D BB來, 連跌到都唔會喊既... 佢呢個行為反而嚇親我...

咁我就不停安慰佢話: 冇事啦, 我知道你唔小心, 媽媽都冇鬧你, 唔好喊啦...

跟住佢竟然撲埋來我度攬住我, 講: 媽媽腳腳痛, 有冇?

我即刻想同佢一齊喊, 原來佢係驚整親我, 我即刻同佢講媽媽冇事..

佢之後錫番我同主動講:SORRY 媽媽

呢次係佢咁大個以來第一次主動講SORRY...

好感動, 因為平時我都教佢如果整到人要同人講SORRY, 例如佢係PLAYGROUP唔小心撞到人都係要我叫佢佢先會講SORRY... 但今次佢竟然會自己講, 囡囡大個女了

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小朋友總會走走跳跳, 經常跌倒地上, 做父母的通常會有保護自己仔女的心態, 立刻上前又攬又錫, 又呵又氹咁, 但是我們不會這樣的, 只會鼓勵小朋友自己立即起番身, 拍拍手, 拍拍膝頭咁, 稍後我們才會檢查一下有沒有傷口 ~~

要一開始給他們一個正面訊息, 縱然以後會有跌倒, 挫敗的時候, 都要自己勇敢, 不怕困難去面對, 父母永遠會在旁支持鼓勵你們的 ~~

興幸地, 我們一對仔女在我們的護蔭下, 都有一定的自理能力, 又能獨立面對每件事情, 遇到有困難時, 都能找我們一起商量去尋求解決方法 ~~

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

今年阿仔小三, 對自己考試既成績有要求, 亦可能因為我既緊張而給了佢一些壓力, 佢瞓覺既時候都諗住明天既考試, 我一直鼓勵佢, "求學不是求分數!", 令佢明白到只要用功就可以了, 之後佢同我都明顯減壓了, 成績亦很令我們滿意

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

2010年7月,對我黎講,改變左好多,因為我寶貝女出世了,依家生活多了好多趣事,但又勞氣了好多.寶貝女依家16個月大,小小人仔要求多多,仲要同我講數,都唔知好笑定好嬲了....哈哈....

回想起岩岩出世既小人仔,飲奶好慢,飲成1個半鐘,都係飲得60ML,好辛苦先餵完奶,咳2下,就嘔晒出黎,果時真係好唔開心,仲激到喊,轉眼間,小人仔依家16個月大了,食粥仔,食飯仔了.時間過得真係怏....但意味著,我又要差唔多要進入更擔心既時期,就係出年要返幼稚園,遲D要入小學了....好多好多野要擔心...真係養兒99長憂100....媽媽們,一齊加油

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

亞仔今年兩歲半, 閒時都會教吓佢英文, 最攪笑係攪唔清UMBRELLA同BANANA, 成日話自己食UMBRELLA, 最後經過我每天努力之後, 佢終於都知道UMBRELLA係雨傘而唔係BANANA香蕉. 始終小朋友比較小, 作為父母真係要比萬二分既耐性去教導. 希望所有既媽媽同我一樣比多D時間同耐性, 一同與小朋友學習成長, 加油!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我要分享既係亞囝考取乒乓球銅章既事, 亞囝係一個自信心較弱既小朋友, 好多時都怕失敗而情願逃避, 但今次我不斷去鼓勵他, 要他只要盡力, 多練習, 不要去想是否能夠考取, 結果真的成功了!!!!

雖然對於很多黎來講, 銅章只是小兒科, 只是一個初階, 但對於亞囝, 他是經過不斷努力而成功, 呢件事真係令我和亞囝都感到無比的開心, 興奮.........

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

現在好多父母都想自己仔女入名校,讀書最叻,聰明過人,但不是每一個都是有讀書天份,最重要是在讀書、遊戲時間上有適當分配,不好太過偏某一方和唔好給他太大壓力,在他做功課溫書時不好有其他野騷擾他,初時比他嘗試做如果他不懂不好鬧他要從旁教導他陪他,因以前都經歷過讀書功課都幾大壓力。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我個女係唔識游水既, 初初都想放棄, 因為佢話太攰, 好辛苦, 我都見到佢都好攰, 但我叫佢比心機, 你係得既, 初初都游幾堂都喊架, 之後, 慢慢克服左心理, 之後, 仲話好中意游水添, 我覺得佢叻左, 仲無幾耐學識自由式, 背泳添, 我同佢講, 都話你得架喇, 我同佢都會心微笑, 真係好窩心 ^^
http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb69.gif[/img]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

阿女去年係網球比賽輸了 , 那次失敗後 , 阿女好吾開心 ! 後來我同阿女講 ,我們就是要從失敗中學習 跌倒中站起來 ... 原理很簡單 ,但不代表學起來也很簡單, 也不代表靠一句話就可以學起來, 要經過好多次失敗磨練先會成功架 !!!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

有次帶阿仔去公園玩,玩玩下遇到個小霸王,小霸王自私甘唔俾其他小朋友玩「捐山窿」,阿仔好有耐性甘同他講好幾次︰「唔該你俾我們玩啦!」我眼見一齊,覺得他自己可以應付、可以處理,我離遠企埋一邊看,但隔左好一段時間,小霸王都不為所動,阿仔最終放棄。
到我們走時,我同他講︰你好叻,雖然最後冇得玩,但你只會用說話方式勸告「小霸王」,冇發過半點脾氣,做得好好。
(個刻感覺他好大個仔,亦相信他將來處事手法)

大宅

叻叻勳章 親子達人勳章

My son has moved into primary school, as an only child and grown up with the friends around him, it was very difficult for him to adjust, both emotionally and mentally. He has always been very self centered as an only child and likes to play in the fantasy worlds that he has created around the cartoons he watches. One day one of the teachers has called me to tell me that my son had kicked someone at school and wants me to follow up on it as he would not talk to the teachers about what had happened.
So when he returned home I waited till he was settled then we had a long chat it was cause the other boy was trying to fight him and say bad things about "his world". After listening to him, I slowly explain that the other boy just wanted to play with him and didn't know much about "his world" and should explain to the other boy that fighting is not a good game to play. After out chat, me and my son drew a card to say he is sorry for kicking cause it was not a nice thing to do. Now the boy and my son are the best friends in class and they share ideas and games together all the time.

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BK_EDITOR 發表於 11-12-5 09:27
子女在成長階段中往往會遇到不同的挫折,作為父母的你,有沒有多培養子女有勇氣去犯錯、去思考和改正錯誤, ...

亞囝由歲半開始學介片介到足兩歲半多, 期間時時都瀨尿話好驚, 初初佢好怕我會鬧佢, 就算瀨咗淨係大叫又cry, 我透過上BK吸收所有mum mum議見, 多番幾次鼓勵同教導一試再試, 也跟daddy一起學, 亞囝終於敢講vivi, 出街時亞囝仲唔要著片片添........, 依家好叻教婊弟一同vivi, 話比佢聽唔駛驚婊哥同姨媽响到不用怕wor !! 我要比十個 like 比 my son la ~

首頁

尾頁

跳至