少年成長

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 畀面勳章

2歲多既大仔最中意砌LEGO,不過初初識砌成日會因為搭太高而倒下,佢會用想喊既聲講"哎呀",表現得好忟.
於是,我陪佢玩既時候故意扮砌唔到/砌得唔好跌左,跟住若無其事咁話:唔緊要喇,媽媽再來過!
做左幾次之後,佢真係學習左,砌唔到都冇發脾氣
另外,我個仔好百厭,成日跌親,不過如果唔係好嚴重我都唔會衝埋去,都係淡淡然同佢講:快D起身拍下對手啦
所以佢跌倒都會好快自己起身
我覺得要學習面對失敗/挫折,第一步係要接受佢:)

禁止訪問

環保接龍勳章

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 BK_EDITOR 的帖子
删咗

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友學騎單車...
他見到小朋友跌倒, 亦聽過人說: 跌倒會痛, 會流血受傷...
他懷著少許擔心的心情, 第一次往屋企附近學習騎單車...
面對他的不安, 我和爸爸當日, 不提起小朋友擔心的事情, 就像平時一樣, 我騎著自己的單車, 先讓小朋友看著我愉快地騎著單車, 然後小朋友看得高興, 亦很想自己也試一試...這時, 爸爸待在他的身邊, 一方面協助他, 另一方面, 也不停地讚美小朋友, 待他的自信心不斷加強, 放胆地去嘗試, 籍以讓小朋友感受騎單車的樂趣...
最後, 小朋友第一次去騎單車, 便輕鬆地學會了...
到了第二次再次前往騎單車, 小朋友終於跌下車來, 但爸爸只是走上前, 拍一拍小朋友的膝頭, 看見小朋友沒有大礙, 便說了一聲: OK, 沒有事, 再上車玩過...加油呀!!
小朋友獲得鼓勵後, 便自然地再試一試...直至現在, 他一聽見可以去騎單車, 便會後快速地準備好, 然後乖乖等著我們帶他出門了

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

係阿B未夠歲半時.......
佢每次出街都想自行穿鞋子,
但可能佢未有意識分左右關係,經常會掉亂黎穿,
當佢因掉轉左而應覺到唔舒服時,總會走來搵我地,
如果呢D情況發生係你地身上,你地會點做呢?

我地選擇問阿B:係唔係腳仔唔舒服呢?點解會咁嘅?
阿B就會指住對鞋.....
咁我地就會先除下佢地鞋仔,再解釋話佢知左腳嘅鞋係點,右腳又會點....
到佢著岩對鞋時就會覺得舒服哂啦!

呢個問題係發生幾次之後,
期間呢幾次嘅做法都係一樣.......
有一次,阿B穿完之後又走來搵我地,都係指住對鞋仔,
我地以為佢可能又穿錯左,
唔緊要啦!再解過啦!
點知........
原來佢 1 take過穿岩左喎.......
見到佢滿心歡喜個樣
我地不禁真係要讚佢叻!叻!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

主題回覆

自囡囡二歲半後,我要求佢自己著襪著鞋,初初佢一定著唔到架,我系佢身邊不停幫佢加油,萬事都要試佐先知自己做唔做到,媽咪信你一定得架,囡囡試過幾次後終於自行著到,囡囡開心到尖叫添。

囡囡亦試過無問過嫲嫲就拎嫲嫲私人物品玩,玩完仲唔擺返好,俾嫲嫲話佢,囡囡竟然唔認佢拎既,我即時同囡囡講,系自己做過既事就要認,無論大人Or小朋友都唔可以講大話架,做人要誠實架(其實我諗佢未必明白我講咩架)。囡囡自此後竟然做過咩小壞事都會認頭,唔會再否認

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呀囡做事缺乏自信心,記得她在幼稚園期間老師選舉她參加故事比賽,佢無乜信心,我在佢身邊鼓勵佢,只要自己盡力,講好故事有無獎唔係問題,後來經過老師的幫忙,佢係哪次比賽中獲得亞軍,大家都好開心.
家有寳貝囡晴晴

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

删咗

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回

仔仔3歲生日,買了一架滑板車, 我們講解了玩滑板車時的注意安全守則。
這天仔仔要求到公園玩滑板車, 落到街, 我們需要過幾條馬路才去到。
我好言相勸他:過馬路時不好踏滑板車。會有危險的。
他不聽從, 他堅持要踏滑板車, 我亦放手讓他踏滑板車,
不過,
他在馬路半途中,不小心地連人帶車跌倒,
我急忙地將他抱起, 並手拿著滑板車怱怱地走向行人路邊,
他哭著, 我心裡明白他受驚了,
我一邊抱緊他並一邊安慰他:下次我們要手拿著滑板車過馬路

果然, 從錯誤中學習, 勝過我千句萬句的提醒
自此, 不用我說, 他手拿著滑板車過馬路,
而且, 在公園踏滑板車時, 亦懂得注意安全守則
轉彎會減慢速度
見到有人行過會停車
甚至他看見別人從滑板車趺倒, 他會扶小朋友起身

這些仔仔的得著, 我看在眼裡, 心裡充滿感恩

大宅

畀面勳章

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

boxi宜家7個月大,身型就如一歲!
天氣開始轉凉,bb都唔再鐘意係地面爬行…
前日,我見boxi自己捉住張茶磯企咗起身,我好驚距會跌親,話都冇甘快…bb已經跌倒!
喊得好凄凉啊,當時我心痛死啦!我拉住boxi坐起,
我同boxi講:boxi大個仔啦,已經可以企得穩,以後跌親唔可以再喊,要自己坐起來,再企過!
我唔知道距明唔明我講咩,但我好開心,
我見到boxi企唔係好耐,自己放咗手搞到又跌…
我開心既係boxi冇喊,
自己識得起身。

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我3歲半的仔仔在1個月前開始了攀石班,在上堂前, 我已經預先替他做好心理輔導,
告訴他攀石是怎麼一回事,
而且更帶他到實地觀看,
讓他知道他將會面對怎樣的挑戰。

第一堂, 第一次試上石的時候,
仔仔表現得很好,
沒有懼怕,
大概還未懂得害怕吧,
只是知道要往上怕,
沒有意識到當中會滑下,
更沒有意識到高高在上時會面對到的恐懼..
所以經過上石的不斷滑下後,受到挫敗感的他,
已經叫著"媽媽, 我不想再爬爬了!"

第二堂, 仔仔已經不願去上堂,不斷用藉口(肚仔痛, 要睡覺等)來逃避,
我只好抱著他去到課室, 更在旁鼓勵及安慰,
讓他知道媽媽一直在旁陪伴,
為他帶來安全感。
雖然第二堂整堂他都沒有信心上石,
但仍讓仔仔在旁坐著, 讓他感受其他同學上石後的滿足感。
而且更不斷為他打氣,
令他重拾信心。
落堂前, 我更拍了以下的照片給他每天反覆觀看,消除內心的恐懼。

結果, 第3堂的時候,
仔仔真的不再怕面對石牆了!
再加上我把他最後的車仔帶到課堂,
讓導師把他帶到最頂的石上,
果然令仔仔有目標地再次上石了!
最後仔仔更能取回車仔,
滿足地達到定下的目標呢!

總的來說, 孩子面對任何困難,
身為父母的我們,
一定要逆地而處,
想想孩子的感受,
不要只著重如何處罰孩子,
而是要多試不同能幫助孩子走出困局的方法。
加油!

執仔之手 與仔偕老

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

細仔一向都好乖巧又聽話, 但係佢4歲時還唔願意在厠所去大解, 真係令我頭都大埋,他拎願每天用尿片解決, 試過多次佢都會在馬桶上喊住叫不願意, 我要工作真係想跟都跟唔到, 單單用口鼓勵都等同廢話....

有一次工人要放大假, 我放咗10多日大假全心照顧家庭, 我就決心親自幫細仔解決呢個問題, 我落實去做, 每天佢都要大便的時候, 我都陪住佢, 一同坐係廁所內, 一邊拖住佢手, 一邊不停鼓勵佢, 試過2次佢都話解決唔到, 話無就逃跑了, 但佢無再喊已經係好的第一步, 到第3天佢終於忍唔住在厠所解決咗, 雖然只係得一粒, 但佢都好開心, 我立刻讚佢送貼子比佢, 雖然個10多天要陪佢坐係厠所, 聞佢那些臭臭, 但最後都成功咗!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

阿女K2時學校派咗佢去兩場朗誦比賽,第一場意外地幾好成績,第二場練得更好,佢自己期望好高,但唔好彩撞正小組內有幾個超高水平的,結果輸得好慘。評判還要叫齊所有小朋友出去影大合照,嗰一刻我覺得阿女真係差D喊。
我地努力解釋佢知其實佢係進歩咗,係唔好彩,不過比賽總會有贏有輸,最緊要有盡力…

三日後,我地以為佢已經唔記得,點知佢忽然靜雞雞話:「爹爹呀,如果下次再有比賽而老師唔幫我報 (佢學校會西走唔掂嗰D),你記得幫我報名,我覺得我得架!」

大半年後,K3的校際朗誦節,佢幫學校攞咗個A!

故事還未完… (哈哈唔,我知,你話緊我長氣)

我地幫佢報咗間高水平小學,有D擔心如果入咗,唔知會讀成點。
爸:女呀,如果第日小學您六年都攞唔到A,會唔會唔開心?
女:唔會!我再努力D囉!
爸:如果再努力D都無A呢?
阿女瞪大眼望實爹爹:你知我之前係點架!唔得未再努力囉,我一向都係咁喎!
贏係開心,不過間中輸吓其實都可以學到嘢架!

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

孩子升上了中學後, 再不能維持全級三甲的名次,見他接過成績單後落落寡歡,明白他的難受。兩母子走了去壽司店, 就像他小學時,每次派到好成績的獎勵,他有點錯愕, 以為媽媽會告誡他, 卻帶他來了壽司店。

我只是輕輕的拍拍他, 說: 這是你盡力的成果,別介懷名次是否在三甲, 你會發覺中學的讀書方法是不同, 會發覺同學當中, 一山還有一山高, 最緊要的是,你盡力, 一次比一次改善,記著: 勝不驕, 敗不餒。

孩子笑了, 他吃了一碟碟心愛的壽司。以後的測驗, 考試, 縱使與三甲無緣,但他一次較一次進步。

我與他,繼續互相尊重。
我選擇了快樂!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 親子達人勳章

亞女今年升小一,學鋼琴都學左2年,學琴miss叫亞女參加上個月舉行既鋼琴表演,全部都係小朋友黎既,miss有一個月時間俾佢練習,不過啱啱撞正亞女考試,佢自己都覺得唔夠時間練習,去到表演果日佢見到有d小朋友重細個佢,佢就緊張起黎,到佢上台表演時整體都ok,係有幾次慢左少少,佢陣完琴落黎就話彈得唔好好唔開心,我同亞女講,第一次表演已經好好啦~彈得唔錯,而且你都好努力練琴,佢聽到即刻開心返晒!!

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

不經不覺, 囝囝已經三年級, 回想起初上小學時, 每件事都會很擔心, 怕他不習慣由幼稚園升上小學轉變太大, 怕他由陌生環境懂不懂保護自己, 學習會不會跟不上.... 連一些雞毛小事都很操心, 在校午餐夠不夠吃? 自己坐校車時會不會忘記下車? 書包太重上樓梯時會不會辛苦.....真的一萬個不放心!!
現在想起, 我估大家小一媽媽一定體會到! 但轉眼已經第三個學期了, 看見囝囝每天都在成長, 他已經由當初小一新丁, 慢慢成為稱職的小學生, 見仔獨立起來, 我之前所擔心的現在都很放心了, 真的很感恩在校老師們的教導, 令他開心快樂地過校園生活!
囝囝繼續努力! 媽媽陪伴你一起成長!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我生完啊囡彼就做咗FTM都年多了,啊仔知道我唔使返工日日都陪佢不知幾開心,不過佢都周不時蝦啊妹,而我都責罵佢多咗,佢有少少唔開心,但好在佢唔係好記仇,好快就會忘記,我唔想比啊哥覺得我錫啊妹多d,好多時都only帶佢去旅行去玩......最近,想佢自律d,整咗個儲星計劃,儲夠星星30粒就送佢一本"嘩!我懂了"儲夠星星50粒就送佢"兒童的科學"實驗版,佢好喜歡呢2本書的,為了得到它們真的自律了很多啊~從而希望佢知道一分耕耘一分收穫

首頁
23456...8

尾頁

跳至