論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

開呢個post, 其實我想請問大家係唔係我要求高or姐姐有題??

背景:
-姐姐主要請嚟照顧62&做清潔, 嚟咗幾個月.
-其餘家務我會分擔, 包括自己買送, 煮飯, 洗衫, 同照顧2個小朋友
-其中一個小朋友仲未返學, 我買送or行開一陣都會自己帶埋

我琴日叫佢抹窗, 佢竟然由上午9點到下午6點都未完成, 只係抹廚廁+廳+2 rooms, 唔係大隻窗.
第一次佢話抹完, 原來淨係抹咗我房果隻
第二次佢話抹完, 淨係抹咗廳果隻
第三次佢話抹完, 淨係抹咗仔房果隻
之後我落街買送, 提佢好趁我落去時搞埋廚廁個窗, 結果返到嚟......

其實我都驚佢有咩問題, 所以咁樣, 我已經同佢傾下睇下有咩問題先, 再同佢講窗嘅問題, 問仍係咪係度做得好辛苦? 佢話佢冇問題, 係度好開心, 咁我就問佢點解抹窗成8-9hours都未完成呢?? 佢知我話佢, 但佢冇答我.
最後我問多佢一次完成未, 佢話yes, 咁我叫佢睇下d 窗, 未摸淨睇, 都見到好dirty, 我即刻摸俾佢睇, 我隻手係黑色, 我問佢呢d咩嚟, 佢係度ee哦哦, 我話咁即係未抹得乾淨, 根住又話唔識 (我諗佢係話唔夠高), 我去雜物房指住條梯問你唔識用梯咩??

其實我一直認為姐姐工作量唔算多, 但佢好似好多嘢都唔上心,
例如, 我講完又唔記得, 我叫佢唔記得就寫低. 但寫完又係唔睇, 之後又同我講唔知/ 唔識, 我問佢本簿去咗邊? 點解唔睇返??佢都係懵懵下咁

近日我叫佢做嘢話聽唔明我講咩? 佢嚟咗幾個月, 佢之前都識聽, 點解會突然唔識??? 連我d仔搵佢, 都唔睬佢哋, 要我出聲先應.

仲有好多精彩嘢, 不過唔打住.

我同c6講, 佢又係叫我忍, 話你請得佢就要預咗, 我話你覺得佢咁冇問題, 咁好嘅, 你咪叫62同姐姐返99度住lor! 唔使我睇住tim, 佢又唔出聲, 又話等佢諗下.

係長咗d, 但請大家幫幫手, thanks.

侯爵府

BK Milk勳章

你姐姐好簡單 無心 吞pop dum波鐘 !

很簡單就看出 你是否有家規與工作表?

來幾個月就夠膽甘 以後好麻煩 ! 距地好精架! 一講做野就廣東話唔好

一講吃喝玩樂電話卡 就廣東話翻譯員上身 咩都講的到!

你沒有小朋友係距手 可以嚴厲要求距 同距講 如果距再沒有改進

你也不須要留她 ! 她是否有香港經驗?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

出warning比佢, 警告佢, 如果佢無心做, 可以resign, 唔好浪費大家時間

男爵府

回覆:8個鍾未抹完窗係我要求高?

我果個都係咁:;pppp:咁佢做曬未就yesyesyes,到指比佢睇話佢未做又扮曬野,監監介介咁完全唔知佢講咩!

子爵府

BK Milk勳章

家規---我冇特別俾佢一份家規, 但有講明有咩唔可以做, 如講電話, so far 佢咁耐都冇係我面前講電話

timetable---有俾過, 但d weekly work 唔覺有做, 所以我至要開聲叫佢做, 如抹窗

暫時冇人質係佢手, 我係ftm, 但遲d搵part-time就會有, 都有擔心, 我問佢一個人可唔可以照顧好公公+2kids, 佢話可以, 但我完全睇唔出佢有咁嘅能力.

象牙宮

周日 maid 要休半天, 要分2次休哦....... no problem, 2pm 回來
2pm - 7pm
1. 清潔 vacum cleaner 袋
2. 取下窗簾 入washing machine 洗.
3 刷擦 a/c cover & 網.
4. 抹飯桌; 柜頂 (家有大柜) , 抹涼衫架.
5. 熨衫 7 pcs (床單, 毛巾 3pcs)

6. 窗口 : 龐, 睡, 書房 (8對) - 我衫是平晒窗框. (窗框非抹不可的)
窗簾正好洗好, 馬上挂上去.

抹窗 工具 : wet towel & newspaper.
she said, we always use glass liquid,
i said : i found new good & eco : wet towel + newspaper, now we change. we always improve to be BEST.

7. 洗廁所 (洗面盆, 坐廁, 企缶浴室, 浴室鏡柜頂上, 水齜頸, 窗口) 用大刷子+ 潔二亮 刷擦
she said, we always use liquid+百潔布 lol,
i said : 用刷子擦月亮光. 由上至下, 由左至右. 好 shining. 我好有滿意感

8 洗廚房
抽氣扇 折下 用刷擦 + 洗精--> 油漬全沒有了... 正
(灶, 桌, ) 用刷擦
microwave, frizer, rice cooker 頂 & 一層一層 抹. 潔二亮 + 濕布 抹 再過水. (我幫抹)
窗口 里外 用大刷子 + 潔二亮 刷擦油漬, 再用紙來抹玻璃... 亮至丁一声.
廚房上/下柜 層板 抹了一下 & 整理 調味品, 大的向后排.

9 掃地 & 拖地
洗掃地桶, 及掃地. (我的掃地每晚都要洗) 什么都須干淨,

未 7pm 做好了. 我說你煮飯, 你取一只蛋, 炒蛋做食送, 我吃 8宝弼當飯.

用刷子, 特干淨, 將來洗豌碟用刷子好了.

DH不白做, 我有付出金錢.
非免費也. 時間怎么用 我來plan.
如叫工人自由做, 什么都不出來. 也只會浪費時間.

wellcome anyone good proposal /ideas.

提供更好的方法 才會使我更進步.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 carolizaton 的帖子

拒甘係答你可以 但距既狀況似游魂多D 亦有可能你既態度唔夠堅定同太林善 如果唔係應該唔會來幾個月

就會D野拖長來做 其實應該你見到有咩野唔岩要即刻出聲 要求她做到你既標準為止 唔可以自己收收埋埋

一來姐姐唔知自己做錯 二來你自己會好辛苦 我淰你要將家規 時間表好好整理下 將她的缺點寫下

告訴她要改進 坐下和她好好傾下 你看她態度是否有心和誠意 如果過多幾個月都係甘 甘你知點做囉!

子爵府

BK Milk勳章

回覆 jloklok 的帖子

仲有, 琴日臨話完佢時, 我問佢以後使唔使再做好D, 佢答我"唔使",我即刻嬲到唔想再同佢講嘢!!!

TO jloklok: 佢話明白我講咩GA!

jloklok  距明你講咩野?確定?  發表於 11-12-6 13:17

男爵府

回覆:carolizaton 的帖子

她的態度好似我之前個工人印印,她永遠不會跟時間表做,每次問她有冇做,一定理直氣壯答我"做咗啦",之後我去查,事實係冇做。我再問她不但不回答仲黑面。
我的同事朋友叫我同佢傾吓,她就說"太太你不喜歡我就炒我啦,我可以找新老板"。
其後我再定時間表亦會每晚查看有冇做,冇做就做完先去休息。
再過一個月,我又同佢傾吓問佢點解都做不好,佢突然同我講佢要炒我,不用傾,仲要即日走。
她在我家做了差不多七個月,差一個月就還完錢。她都不理會即走。
在我家只要照顧我女兒2 yrs old,仲有坐校車返上午班。沒有車,老人家,狗。
公主在港似玩玩和旅遊。

大宅

我係你我會示範一次比佢睇,再叫佢在我面前做一次,跟唔到repeat,咁之後都做唔到,一定係超唔掂啦.

因為有一些姐姐,佢鄉下係草屋,無抹窗concept.

子爵府

BK Milk勳章

回覆 smitty 的帖子

其實, 我之前已教&示範過, 叫佢mark 落簿度, 唔識可以睇返, 仲教佢用newspaper 抹, 佢唔係第一次抹ga la, 我都有問佢係咪唔想係度做, 佢話唔係, 真係俾佢吹脹

jloklok  講就講唔係 話晒係你渡鬥份糧鬥得幾耐算幾耐呀  發表於 11-12-7 13:07

男爵府

我忘記了,她在我家差不多七個月,我已經做了至少六次怎樣清潔。係全面的。她就站在一邊看我怎樣做。結果都是扮不會做。想死。

大宅

回覆 carolizaton 的帖子

一定係有問題啦... 你有無BRIEF一次她點抹窗, 用咩來抹?? 定係你ASSUME她識抹窗??

我想SHARE一下, 尼個吾只係姐姐先會出現的問題. 我試過用2個本地鐘點工人, 2個都有再培訓證書. 她們用左4個鐘... 1個只係吸左一間房既塵, 1個係吾知做過甚麼家務 (完全吾覺有做過)!!

我2次都吾係現場, 但有執漏師傅在... 師傅REPORT說, 她們在聽MP3.... 完全無做野...

SO, 尼D係關個人事, 吾可以講一定係因為她係BUN.

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 11-12-6 13:14
周日 maid 要休半天, 要分2次休哦....... no problem, 2pm 回來
2pm - 7pm
1. 清潔 vacum cleaner 袋

2pm - 7pm

請問咩叫分2次休呀?

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

禁止訪問

回覆:carolizaton 的帖子

首頁

尾頁

跳至