烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:salau 的帖子

D 痰係咩色?

公爵府

我用普通蜂蜜/ 百花蜜咋

公爵府

我用普通蜂蜜/ 百花蜜咋

男爵府

D痰咳唔出, 唔知咩色

大宅

回覆 salau 的帖子

我之前都想買鱷魚肉燉川貝,但個sales話咳未好,唔好食鱷魚肉,因鱷魚肉補會惹痰.

ishimura  鱷魚肉只有未病時先好食呀!  發表於 11-12-14 23:38

男爵府

吓, 唔係嘛?! 咁就慘啦, 仲諗住繼續試tim, 好彩gigiwwl 你講我知喳, 唔該晒! 咁我又要放棄呢嘢啦, 仲有咩辦法呀, 真係救命呀!!

伯爵府

畀面勳章

食療止咳

有無分寒咳或熱咳傢?

日本の平安を祈ります

男爵府

viviencwc , 你呢兩個方法有冇化痰作用ga, 我個仔主要係咳唔到痰出來呀, 猴"早"散又唔work, 唉!

公爵府

回覆 salau 的帖子

salau, 有個朋友給我的由一歲到大人都食得的去痰方法 (她說都是在台灣媽媽網抄來用的):
鴨咀梨去皮+珍貝母(搗碎)+銀耳+紅棗打成蓉, 之後蒸10-15分鐘, 便食得, 一連食幾日,
(去藥材舖買一人份量, 鴨咀梨一個)
可以嘔出痰, 又有可能自然混了食物入肚排出, 你試下呀~

大宅

橙嗰個食療我就試過咗,好掂架。

大宅

回覆 viviencwc 的帖子

多謝你分享呀,好有用,會叫屋企人,朋友試下先

公爵府

呢度有好多止咳化痰的秋冬湯呀, 研究下呀~
http://www.hkha.org.hk/cmp/cmp07.html

秋冬保健食療 甲:保健湯水(一)蘋果雪耳生魚湯
功 效:清胃腸積熱,除痰咳,潤膚。
適應証:消化不良,習慣性便秘等。
作料:蘋果四個(去心切片) 雪耳一兩(先浸開) 南杏八錢 北杏一錢 生魚約十二兩(洗淨)
製法:適量清水,煲約三小時,調味飲用。 (二)無花果百合潤肺湯
功 效:清肺生津,潤髮膚,改善便秘。
適應証:肺燥咽乾,髮膚乾暗,大便乾結等。
材料:無花果五枚 百合五錢 南杏五錢 北杏一錢 淨瘦肉三兩(先出水)
製法:適量清水,煲約二小時,調味飲用。
(三)雙雪懷山湯
功 效:清熱潤肺,止咳化痰。
適應証:唇乾舌燥,口腔炎,扁桃腺炎等。
材料:雪梨一個(去心切片)雪耳五錢(先浸開)懷山五錢北杏十粒 冰糖適量
製法:清水五碗,沸後用慢火煎至一碗,再放下冰糖拌勻飲用。
四)羅漢果柿餅肉湯
功 效:清熱潤肺,止咳化痰。
適應証:秋燥傷風,咽喉乾涸等。
材料:羅漢果1/4個 柿餅三個 豬肉約十二兩(先出水)陳皮一錢生薑二片
製法:適量清水,煲約三小時,調味飲用。
(五)清燥潤肺陳腎湯
功 效:清熱潤肺,健脾養胃。
適應証:脾胃燥熱,咽乾,乾咳少痰,胸膈不暢等。
材料:西洋菜約十二兩(淡鹽水浸泡20分鐘) 羅漢果1/4個蜜棗三枚 乾鮮鴨腎各二個(先出水) 豬扇排骨四兩(先出水) 陳皮八分
製法:適量清水,煲約四小時,調味飲用。
(六)木瓜雪耳魚尾湯
功 效:清熱潤肺,健脾養胃,潤腸通便。
適應証:脾胃燥熱,大便乾結等。
材料:木瓜約十二兩(去皮瓤)雪耳五錢(先浸開)鯇魚尾約十二兩生薑二片
製法:適量清水,煲約一小時,調味飲用。
(七)菜乾瑤柱湯
功 效:清熱滋肺,除燥止咳。
適應証:乾咳少痰,咽喉乾涸等。
材料:白菜乾三兩 鮮馬蹄十粒(去皮)瑤柱四粒 瘦肉六兩(先出水 )生薑二片
製法:適量清水,煲約二小時,調味飲用。
(八)馬蹄雪耳鵪鶉湯
功 效:補中益氣,健脾固腎。
適應証:中氣不足,精神不振,胃口不佳,夜尿等。
材料:鵪鶉二隻(先出水) 雪耳五錢(先浸開) 鮮馬蹄十粒(去皮) 南杏一兩 北杏十二粒 淨瘦肉六兩(先出水)
製法:適量清水,煲約二小時半,調味飲用。
(九)懷杞山斑魚湯
功 效:益氣滋補,健脾養顏。
適應証:體力衰退,髮膚不潤等。
材料:懷山一兩 杞子三錢 山斑魚約十兩(洗淨)淨瘦肉約四兩(先出水) 陳皮一錢 生薑二片
製法:適量清水,煲約二小時半,調味飲用。
(十)蔘懷生魚養胃湯
功 效:健脾養胃,生津潤燥。
適應証:胃虛食少,皮膚乾燥,氣血兩虛等。
材料:生魚約一斤(洗淨) 防黨蔘三錢 野生花旗蔘三錢 懷山四錢 紅棗八枚(去核) 舊橙皮一錢半
製法:清水二飯碗,同燉三小時半。

乙:秋冬常用湯水材料
A.瓜果、菜類
1.木瓜(消滯清腸、舒肝)。
2.波菜(通血潤腸、助消化)。
3.無花果(滋養潤腸、助消化)。
4.雪梨(清心潤肺、清熱消痰)。
5.蘋果(寬胸除痰、整腸止瀉)。
6.節瓜(健脾清熱、預防感冒)。
7.紅蘿蔔(清胃腸、助消化吸收)。
8.青蘿蔔(清肺胃燥熱、助消化)。
9.茼蒿菜(清血養心、潤肺消痰)。
10.羅漢果(清肺化痰、潤喉止渴)。
11.馬蹄(除胸中實熱、利尿降壓)。
12.粟米(利尿降壓、增強心血管彈力)。
B.魚、肉類
1.生魚(生肌健力)。
2.魚頭雲(健脾補腦)。
3.山斑魚(健脾開胃)。
4.牛鰍魚(暖中補氣)。
5.黃花魚(開胃益氣)。
6.鯽魚(主虛勞、溫中下氣)。
7.黃鱔魚(補中益血、療虛損)。
8.白鴿(健脾益氣)。
9.瘦肉/豬扇排骨(補血強身)。
10.竹絲雞(補益五臟、治脾胃虛弱)。
C.藥品類
1.蟲草(潤肺補腎、化痰止汗)。
2.杞子(補血滋陰、養精明目)。
3.西洋蔘(生津健胃、益肺補虛)。
4.懷山(健脾滋腎、斂汗縮尿)。
5.桑寄生(養血除痹、強壯筋骨)。
6.石斛(滋肺益胃、養陰明目)。
7.百合(潤肺止咳、養心安神)。
8.紅棗(健脾益胃、滋腎生血)。
9.栗子(健脾補腎、壯腰、抗衰老)。
10.黨蔘(健脾益氣、生津養血、增強抵抗力)。
11.燕窩(補肺養陰、治虛勞、助消化、治盜汗)。
12.銀耳(滋肺生津、滋陰養胃、益氣強心、補腦)。

預防與調治
秋冬季氣候乾燥寒冷,臟腑腠理肢節營養水分減少,內在環境溫度相對降低,平時應加強鍛鍊,增加體溫,適當的戶外運動,有助增強機體的抵抗力。秋冬季之精神以內斂為要,五臟固守:心肝宜柔潤,肺腎宜滋養,脾臟宜滋潤。飲食宜均衡及富營養之品,如蔬菜魚類、蛋類及豆類等,忌油膩辛辣燥熱之物,以免延至春季衍生內疾。
平日應有充足睡眠,並注意保溫,尤以頭頸部、肩背部及膝關節為主。晚上可適當進食清潤糖水,有助強心及具保溫之效。患病時,應適當休息,加強營養,多飲暖開水,進食易消化食物。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Thank you for sharing!

禁止訪問

大宅

回覆:食療止咳

如果買唔到鴨嘴梨,用貢梨係咪唔得架?

男爵府

多謝你呀, viviencwc!! 我今晚會試下。
其實我老公琴晚已經買咗d化痰素番來俾阿仔試下, 食咗2次好似清咗少少, 希望雙管齊下, 快d好番就好啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

viviencwc 發表於 11-12-10 16:23
各位媽媽有冇聽過下面兩個食療來止咳? 好有效的~

1)

thanks for sharing
Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

畀面勳章

食療止咳

想請問應該用邊種萍果同蜜糖好呀?

日本の平安を祈ります

複式洋房

鴨咀梨全個(一定要鴨咀梨), 先在頂部切一個蓋,
之後去芯成一個洞, 但不要穿底,
在洞加蜜糖, 蓋上梨頂, 放入碗,
水滾後隔水蒸15分鐘, 之後全個連水連梨食, >> 我試過加埋川貝响入面

珍珠宮

viviencwc 發表於 11-12-12 23:44
呢度有好多止咳化痰的秋冬湯呀, 研究下呀~
http://www.hkha.org.hk/cmp/cmp07.html

Good ar,thank you!!

首頁
12345...13

尾頁

跳至