論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

對住個工人, 我終於哭了....

1/4條毛巾開一機洗
2/買埋麵包佢唔食, 係要食我D公仔麵, 俾我發現咗
3/唔知醒叫我個女起身, 好彩老公突然醒咗
4/知醒了, 不過6:00叫醒咗個女, 早咗半個鐘
5/做野無手尾, 我仲幫佢執M巾
6/阿老爺日日係我面前彈佢, 叩我同佢講要點點點
7/2個女話要搵返以前個工人, 我都想不過唔可行

:-( 只想呻下, 好羨慕阿哥同細佬有阿爸阿媽同佢地湊, 我有62 & 99, 都好過無啦.

別墅

Re: 對住個工人, 我終於哭了....

why not change one? don't make yourself and the family feel down bcoz of $5000 ...

大宅

真係咁差換過個啦~你冇揾你agent幫你跟咩?? 又一個衰工人~

大宅

我今晚終於忍無可忍, 炳咗佢一鑊, 佢又開一機洗個幾件衫, 仲係撈埋一機洗.....點解我講野佢係yes, 但又做錯

大宅

咁佢有乜解釋?點解唔聽講?

珍珠宮

話過佢唔聽

民房

你警告佢:如果再唔改就炒

洋房

教而不善,一於炒佢

複式洋房

How old is your maid? How come she's so stubborn and never listen to you?

You should go to your agency and complain about what she've done and request to chance the maid as soon as possible

大宅

Flyingmom:
咁佢有乜解釋?點解唔聽講?
無解釋, 咁先激氣, 指定動作: 眼有淚光, 我次次都問佢明唔明, 次次都yes

豪仔媽:
你警告佢:如果再唔改就炒
昨晚好嬲之下講咋啦, 唔知佢驚唔驚?

baubau229:
How old is your maid? 25

How come she's so stubborn and never listen to you? May be she think I am not her employer, my husband sign the contract with her.

You should go to your agency and complain about what she've done and request to chance the maid as soon as possible. She is the sister of the previous maid and introduced by her. Her sister is very smart and nice. But this one…….. oh, no…..

大宅

佢可能真係唔明白,去叫agent解釋,叫agent同佢講再唔醒的就byebye。

別墅

where is her sister? maybe you can ask her to teach your maid how to be a good maid ...

子爵府

蘇菲姨姨:

bunbun 嗎?你有冇寫 black & white instruction俾佢呀?

另外,想提一提你關於洗衫:
[size=large]小心下次佢將你部機塞爆呀!
我講真架! 你返去擺一次衫俾佢睇好d! 叫佢記住&睇住!
塞爆你部洗衣機,幾千銀架!!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

jk67jk

Hello, long time no see la.... 塞爆我部洗衣機,, 你講真架?

大宅

jc4358 寫道:
where is her sister? maybe you can ask her to teach your maid how to be a good maid ...

Her sister went to Canada as DH in Sept. She introduced her sister to me. First time to HK ga.... I think blaming for her is better than talking to her in a peacful attutide.... at least she will remember what I said....

Dear God, forgive me

子爵府

蘇菲姨姨,

係呀! 你話拒擺得少, 佢咪同你擺滿佢囉! 佢地真係會架!

所以同佢地講野, 小心d好!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

蘇菲姨姨,

我好明白係依家個心情, 因為我個工人都激到我一肚氣, 有一日終於發癲喊左出黎, 有種感覺好辛苦要照顧多個人, 請個工人都幫唔到自己手, 所以我明你感受, 我依家比多最後一次機會佢, 而我都密式梗第2個. 如果受氣就換啦 !

翡翠宮

佢玩野呀, 一係迫爆機一係洗幾件衫 ?-( 不過有時佢第一次黎你都要體諒下比個識應期佢, 唔掂先炒, 佢以前可能無用過洗衣機, 你應該試範一次比佢睇要放幾多衫落機為止啱.

印印係好那鍾意食公仔面架, 我屋企有餸佢都唔會煮飯食, 係都要食公仔面仲要唔貴唔食, 例如屋企有出前一丁同印尼面佢只會食出前一丁唔食印尼面, 我開聲話佢我專登買d家鄉野比你做咩唔食呀 佢先死死地氣去食

佢好明顯玩野, 有咩理由一係唔知醒一係早半個鐘叫囡囡起身呀 佢心地唔太好, 自己無得瞓都唔比個女瞓, 你有無話佢嗰個時間係佢自己起身攪掂曬d野, 之前到夠鐘先好叫個女起身呀

你呢個僱主太好啦, 我係你我真係唔會落手落腳執, 我會叫佢黎問下佢呢d咩黎架, 叫番佢自己執

大宅

YES, YOU ARE RIGHT. :-x I GOT ONE MAID THAT CANNOT HELP ME BUT NEED ME TO HELP HER OR MAKE ME ANGRY... POOR HK MADAM AND SIR......

別墅

我好明白這位媽咪心情,我自己感同身受,話炒咁易咩!
"大拿拿"賠多個月俾佢架,如果唔賠俾一個月通知期,
我會覺得好危險,我個阿B的人身安全 或者屈我老公非禮佢都唔好啦!

我有個做勞工署主任的朋友,佢話一定要賠架!無論出過數張"警告信"(仲係白紙黑字個隻 - 仲有中文及印尼文對照),個官都判你"屈"佢簽架,仲要補償番俾佢(曾經有案例),係未無"天理"!

首頁

尾頁

跳至