婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於99以前做銀行嘅關係, 由我地一結婚佢就不斷要我地供基金同儲蓄保險, 仲成日話要有幾個月生活費傍身。因為自己都有幾份保險同投資, 又要俾錢娘家, 所以一直無理佢, 但係c6為咗應酬99都有買啲。

尋晚食飯佢又出招啦, 又提我地出年BB出世之後會開支大咗, 叫我地啲錢應駛則駛喎。佢嘅建議包括叫我唔好買奶泵, 租就得喇, 慳得一蚊得一蛟喎

其實佢早排先開聲話要請工人幫手湊BB, 我同c6已經諗緊點安排啲駛費, 再者, 佢一知我有咗, 問都唔問就幫我請咗陪月, 仲要請兩個月, 咪又係我地俾錢!! 而家佢咁樣同我慳錢我真係啤一聲!!

更正嘅係, 佢呢頭同我地講要慳啲, 果頭就問我地幾時換層大啲嘅樓, 驚我地將來唔夠住喎。跟住仲話佢已經睇咗工人房啲傢俬要幾多錢, 仲有喎, 佢屋企個電視壞咗, 要換部sony 40"喎。

我O晒嘴, 真係得啖笑......

大宅

好多 99 得個講字, 更多時候都唔知自己講過咩..

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:由於99以前做銀行嘅關係,+由我地一結婚佢就

原帖由 tanjoen 於 12-01-04 發表
由於99以前做銀行嘅關係, 由我地一結婚佢就不斷要我地供基金同儲蓄保險, 仲成日話要有幾個月生活費傍身。因 ...
佢叫你哋慳D,唔係佢自己吖嘛

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

回覆 tanjoen 的帖子

佢咁得意....租奶泵會平過買咩? 買個medale swing 或者mini 雙泵都係千幾蚊, 我都用咗8個月啦....不過, 妳一開始的確可以唔買住, 睇吓諗住餵幾耐先

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tanjoen 發表於 12-1-4 17:13
建議包括叫我唔好買奶泵, 租就得喇
奶泵都有得租

間店係咪你奶奶開架

ginnie717  租果d 係hospital grade的奶泵, 同你出面千幾蚊買的差好遠  發表於 12-1-4 17:54
gk678  係有得租架  發表於 12-1-4 17:29

大宅

回覆 fungwongphie 的帖子

我都係咁諗!!!

大宅

難為佢諗到咁樣幫我慳錢呀, 唔係點換電視點換大屋點請工人啫!

伯爵府

40" 好慳架喇, 個廳夠五步就可以放60" 添呀.

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果我99咁樣同我講, 我一定忍唔笑. 我會話: 我知要慳呀, 所以打算遲d換間細d嘅屋, 冇工人房嘅, 工人瞓廳得啦. 你個電視壞咗? 攞我屋企個電視去睇住先啦, 橫掂bb出世後我地都唔打算俾bb睇電視, 屋企部電視唔用架喇, 俾咗你啦99, 唔洗同我客氣.

pig-pig-pig  超正...like x 99999.......  發表於 12-1-6 19:56
小歪仔    發表於 12-1-4 17:53
whoami1977    發表於 12-1-4 17:43

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫你慳, 跟住比佢洗, 你99諗得好絶, 又將佢的縮骨野包裝到大方得體,完全為你著想; 服晒

大宅

tantanmama 發表於 12-1-4 17:36
如果我99咁樣同我講, 我一定忍唔笑. 我會話: 我知要慳呀, 所以打算遲d換間細d嘅屋, 冇工人房嘅, 工人瞓廳得 ...

慳D,以后无家用比6299, okay!?

男爵府

回覆:tanjoen 的帖子

sorry,我真係未聽過奶泵有得租?可唔可以問下佢係邊度租?

侯爵府

引用:如果我99咁樣同我講,+我一定忍唔笑.+我會話

原帖由 tantanmama 於 12-01-04 發表
如果我99咁樣同我講, 我一定忍唔笑. 我會話: 我知要慳呀, 所以打算遲d換間細d嘅屋, 冇工人房嘅, 工人瞓廳得 ...

侯爵府

引用:sorry,我真係未聽過奶泵有得租?可唔可以問

原帖由 tiffany811 於 12-01-04 發表
sorry,我真係未聽過奶泵有得租?可唔可以問下佢係邊度租?
真架。去母乳到睇下。不過出租既係大機,分分鐘貴過買架細機。

男爵府

引用:Quote:原帖由+tiffany811+於+12-01-04+發表

原帖由 yamaneko 於 12-01-04 發表
真架。去母乳到睇下。不過出租既係大機,分分鐘貴過買架細機。

...
下?
sorry....我見識少,唔好怪我!

yamaneko  你未用到, 唔知唔奇呀.  發表於 12-1-4 20:07
tantanmama  我同事之前都係租機, 租咗兩個月後, 結果自己買一部新嘅.  發表於 12-1-4 18:56

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:99又叫我地慳啲喇......

奶泵真係有得租,係大機好過手泵機好多好多!當年我都係租,碼力大d泵得快又可刺激上多d奶,呢樣我認同你奶奶。

侯爵府

麟媽媽 發表於 12-1-4 19:23
奶泵真係有得租,係大機好過手泵機好多好多!當年我都係租,碼力大d泵得快又可刺激上多d奶,呢樣我認同你奶 ...

但睇樓主咁講, 我好DOUBLE 佢99指既租機係唔係哩種呢. 因為租大機都幾貴架, 又唔係多人租.

麟媽媽  一向得大機租之嘛!而且好多人租架,有時要Waiting list 添!  發表於 12-1-4 23:37
tokyogirl  其實好多人租架, 我3年前租都要2個月前打定電話去排, 差D要wait list ~  發表於 12-1-4 20:54

首頁

尾頁

跳至