懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽人講開刀唔可以即刻飲魚湯,驚生肉芽,但餵人奶又要多飲魚湯,咁其實應點呢?

大宅

畀面勳章

可以餵架~ 你可以飲魚湯, 只要唔係無鱗魚同生魚就ok 架啦~ 當然唔好飲太多啦~

我上couse 個時, 個姑娘話飲牛奶都可以幫助上奶架~ 豆類都得, 黑豆最好~可以飲d黑豆茶,都有助上奶架~

大宅

其實飲木瓜, 花生的湯都得ga

複式洋房

回覆:cheerspark.chi 的帖子

請問開刀係咪會上奶慢啲架?
黑豆茶係買,定自己煲架?

大宅

我都係開刀,到第六日先上奶,千祈唔好放棄!

其實個胸係會實左,但初頭唔識自己按摩(係好大力咁按),以為無奶,跟住陪月幫我喺咁"初""按""練",終於都必左少少奶,然後keep住比阿女啜下(我仲要一日啜得一次,因為阿女仲喺醫院),宜家奶量每日倍增架喇~

伯爵府

回覆:開刀可以餵人奶嗎?

可以

男爵府

雅竹 發表於 12-1-11 22:56
可以餵架~ 你可以飲魚湯, 只要唔係無鱗魚同生魚就ok 架啦~ 當然唔好飲太多啦~

我上couse 個時, 個姑娘話 ...

我都想請教"黑豆茶"既做法啊, 我都會開牙刀生啊~

大宅

畀面勳章

好簡單架咋~

你可以去雜貨店(街市個D呢) 買青仁黑豆 (中國個隻得架啦, 會平D)。返屋企之後就燒熱隻白鑊(即係咩都唔落, 油都唔落), 再放D黑豆入去慢火炒, 一定要慢火, 唔係就好快燶。炒到D豆有少少香同D皮開始爆裂就得架啦~ 不過成個過程係要D心機, 慢慢炒。炒好之後就放係陰涼既地方等佢散熱, 放涼左之後就可以用D密實合放好備用架啦~ 我本人就建議用玻璃樽, 因為豆會吸味, 我怕D豆會吸左D膠合既味就會好難飲。

第日要飲時, 就係個合到拿少少出黎 (2茶匙), 用熱水焗10分鐘就飲得架啦~ 我個fd 話食埋d豆仲好~ 可以通便便~)

懶人法: 無印有黑豆茶包賣。不過唔係成日有貨, 可以掃返D係屋企, 想偷懶時都有得飲。

大宅

如真係怕飲魚湯生肉芽的話, 可以今多 d 鮮奶 & 瞓多 d , 真係好快上奶架 ! 我第 3 日 d 奶已經 pump 到 2 安喇 !! 如唔怕辛苦, 臂力又夠的話, 可以一邊乳房比 bb 吮, 另一邊乳房用個泵去泵, 每餐都係咁, 咁樣好快上奶架 !! 又可以增加奶量, d 奶泵左出黎, 可以儲住佢又得 ^^

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

臨生個兩個月日日飲上奶湯, 我開完刀未比我個女啜過已經滴奶... 開完刀個兩個月完全冇飲過魚湯D奶都多到飲唔曬...

大宅

上奶湯係咪黎架 ? 未生就滴奶咁勁 ?

大宅

回覆 sellsellc 的帖子

我都想知上奶湯即係咩湯, 點煲呀? thanks

男爵府

引用:上奶湯係咪黎架+?+未生就滴奶咁勁+?+

原帖由 jywbb 於 12-01-12 發表
上奶湯係咪黎架 ? 未生就滴奶咁勁 ?
都係木瓜魚湯/章魚花生雞腳湯,臨生個兩個月日日飲,我仲晏晝個餐食湯渣送飯

男爵府

引用:回覆+sellsellc+的帖子 我都想知上奶湯即

原帖由 carky 於 12-01-12 發表
回覆 sellsellc 的帖子

我都想知上奶湯即係咩湯, 點煲呀? thanks
已答,thx

carky  thanks  發表於 12-1-13 17:27

首頁

尾頁

跳至