婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

C6 個表姑丈個阿媽嘅白事, 62已經話同咗表姑丈話我地兩公婆都唔會去, 點知99仲不停追問62點解C6唔駛去, 99覺得如果C6唔去呢, 啲親戚會認為係無禮貌(!) 62就發晒忟憎話點會有人覺得咁樣係無禮貌呀。

C6個阿嬸個嘛嘛嘅白事, 99特登打電話俾我, 叫我要同阿嬸講唔好意思我唔去得(!), 咁我照做啦, 原來阿嬸話已經同咗99講我地兩公婆都唔駛去, 都算喇, 到白事前一日, 99又打電話俾C6叫佢記得出席, C6話俾佢知阿嬸都叫咗佢唔好去囉, 99仲要話『係咩。』

我都唔明佢咩心態, 真係溝通唔好囉。

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我都大緊肚, 老公個邊早輪有白事我6299都第一時間叫我地全家唔洗去...

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

C6 個表姑丈個阿媽嘅白事>>>>>>>其實關係好疏

公爵府

好媽媽勳章

唔係甘close我覺得可以唔駛去囉,有你6299做代表都夠啦,做帛金啦

大宅

係囉, 果班親戚真係唔知點稱呼架, 唉

大宅

sellsellc 發表於 12-1-12 12:58
我都大緊肚, 老公個邊早輪有白事我6299都第一時間叫我地全家唔洗去...

我都以為呢個係commom sense黎架

禁止發言

伯爵府

畀面勳章

既然 62 都下左命令唔洗去..就 ok 啦..
再打黎咪擺 62 上枱囉...

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

算啦.. 可能佢老人家唔記得d野je~
我個時大緊肚, c6個老豆叫我地返B6幫c6個叔叔戴孝添....
c6個叔叔有老婆有3個仔女.. 都唔明點解要我c6個家幫佢戴孝.....

當事人同你62都話唔使.. 咁你就唔好去喇~
99再打黎, 就答佢62話唔使!!

男爵府

回覆:tanjoen 的帖子

佢係咪shot架?又唔係最親既家人,大肚婆應該盡量唔好去哩d地方la.......有咩事,你99擔唔擔當得起呀?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我大緊肚, C6唔去親戚嘅白事係無禮貌架咩?

死啦,我屋企人都算多又齊,但我都唔知表姑丈係乜水?表姑姐老公?咁表姑姐係邊個黎?

而家仲要係表姑丈個阿媽白事……請問樓主,你見過佢未?

ivory0915  係囉,真係"疏"到唔疏 ~   發表於 12-1-13 10:05

男爵府

疏到疏既關係~~ 唔算係親戚囉 !

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我終於知道who is 表姑丈...
原來係阿爸個表妹個老公~~~

真係煩...疏到咁..我連聽都未聽過我阿爸有無表妹..
我阿爺有無妹或者家姐我都唔知....
佢有細佬我就知..
阿爺細佬c我都無去啦,何況而家係家姐或妹個女個老公個阿媽C!!

你99真係

別墅

回覆:我大緊肚, C6唔去親戚嘅白事係無禮貌架咩?

我陀大B同陀細B時都有遇到屋企白事,陀大B時係C6嘅嫲嫲去世,陀細B時係C6嘅婆婆去世,99全部都唔俾我去同埋幫手,我覺得佢咁做真嘅對我好好咯,有替我同阿B著想。

kariibee    發表於 12-1-14 01:20

瑪瑙宮

阿嬸個嘛嘛嘅白事

就係你99既責任,關你C6咩事??
如果佢係要去,咪自己去囉..
佢係人地阿嫂..而家弟婦個嘛嘛白事..都係佢代表你地成家人咋嗎..
關個仔咩事???

我都有3個阿嬸..我見都未見過3個阿嬸個阿媽..何況阿女麻?????

大宅

回覆 LedTV 的帖子

我C6都未見過,我就更加啦!

瑪瑙宮

jiyu1107 發表於 12-1-13 10:41
我陀大B同陀細B時都有遇到屋企白事,陀大B時係C6嘅嫲嫲去世,陀細B時係C6嘅婆婆去世,99全部都唔俾我去同埋 ...

人唔死都死左啦..要擔心照顧都係顧在生既人架啦..
係樓主99唔化姐

首頁

尾頁

跳至