懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

忍左好耐, 我老公的強國親戚終於都旅遊完畢返大陸啦...我實在太開心啦...

其實我依家已經有8個月BB, 所以我一直提醒自己要心平氣和...唔好激親自己...

所以, D老公的強國親戚就算拎走晒我屋企D小包紙巾, TOOTHPASTE, 布甸, 果凍, 糖果, 孕婦奶粉 1.5 CAN (註: 佢地無屋企人大肚; 我開了飲左一半都拎走埋),
連我O係英國旅行買O既格仔頸巾/ 裝手提電腦個袋,...都俾人拎走左...我都以平常心去對待...勿動氣...

今次老公的強國親戚到我家小住, 令我大開眼界...我已經打消左換樓O既念頭...我無辦法可以同老公分享我對佢D強國親戚O既睇法, 又唔想我屋企人擔心我, 所以真係要上來抒發一下...

老公的強國親戚就係老公的堂弟一家人; 有爺爺, 奶奶, 堂弟, 弟婦, 一個細路女一個細路仔...細路女幾乖, 個細路仔就係小霸煌...

我家有三間ROOM, 我讓了自己間ROOM俾爺爺, 奶奶; 自己同老公去BB及工人ROOM; 堂弟, 弟婦, 細路女細路仔就去租酒店住...

佢地DAY DAY 早晚都O係我屋企煮野食, 所以我屋企O既KITCHEN同廳好似開飯堂咁...算...唔緊要,
最多等佢地走左, 我再清理晒成間屋...依家無姐姐用,...唯有自己做工人...

都唔知佢地點用TOILET, 點解成日都有屎尿留低, 又唔自己清潔番呢?...算...唔緊要, 最多等佢地出來玩果時我自己清潔...

但係有D野我真係覺得頂唔順...就係佢地落左來咁多日都唔見佢地沖涼...天呀, 佢地到香港之前有幾耐無沖涼, 我真係唔知, 不過, 來左香港咁多日都唔沖涼, 真係好頂唔順...
佢地唔沖涼, 唔洗衫, 一除SOCK就有一股氣味...可憐我O係9度O既嚴寒都要打開晒D WINDOW同門散味...呀, 毛毛拖鞋都俾人著左...好凍呀...

佢地行得好累, 就赤腳用我個張按摩椅一邊食面...一邊按摩...我張按摩椅有湯汁, 面同埋強國腳味...算...我可以忍住...心裡想著:可以清潔的可以清潔的可以清潔的...

其實, 我覺得最難頂的, 是小霸煌...TO BE continuou...

男爵府

BK Milk勳章

回覆:忍左好耐, 我老公的強國親戚終於都旅遊完畢返大陸啦...我實

你好勁呀,咁都忍到!mouth:

複式洋房

有左唔係大晒架咩?叫你老公做晒O的野佢啦!

男爵府

回覆:忍左好耐, 我老公的強國親戚終於都旅遊完畢返大陸啦...我實

唔好比佢地再來

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩..你好有忍耐力呀!!

大宅

下....你真係好高EQ,換左我,我可能會癲左狂鬧佢地了,你老公覺得佢地有無唔妥呀,下次來叫佢地住賓館啦,不過唔緊要,你到時生左,有藉口推佢地唔好黎你家住呀,你真係好忍得呀...佢拎你D野都可以忍......

禁止訪問

公爵府

環保接龍勳章

別墅

其實, 我覺得最難頂的, 是小霸煌...

小霸煌對我家的 WII, 電視, DVD REMOTE好有興趣, 佢父母任佢玩, 算, 反正你地強國人睇唔睇電視唔關我事,...堂弟一家都算受過教育, ...心想應該唔會太過份...

忍無可忍的, 是小霸煌攪我個電腦, 真在係忍無可忍,...忍無可忍忍無可忍忍無可忍

我已經在 ROOM 裡面先LOGIN IN...一個唔留神, 去一去TOILET, 俾小霸煌潛左入間ROOM, 大大聲開左D 大陸WEB SITE GAME 來玩...

我一發現, 就好直接地SHUT DOWN左個電腦, 同個細路講, 你唔可以攪我個電腦, 這是用來工作的...
之後, 我提議帶佢地去打籃球減低對屋企O既破壞程度...

但佢地竟然唔去, 噪住要打GAME...
我唔知佢用咩辦法可以LOGIN到我老公部電腦, (其實我自己都唔知老公PASSWORD的)...O係我入左KITCHEN O既時候, 佢已經用緊我老公部電腦打機...算, 反正唔係我部電腦...

但因為聲浪太大, 所以大人聽唔到電視, 電視聲相到又要再大聲先聽到...好噪呀...我同我自己講...唔好嬲唔好嬲, 會影響BB嫁...

你估佢地睇咩節目? 就係鳳煌衛視, 中央新聞, 同埋春節晚會...
...."呀....呀....毛主席像個紅太陽呀...."

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

你老公點解要招呼佢地呢?既然佢地都有人響酒店住,咪叫佢地去晒酒店囉,不過樓主,你真係好忍得,勁

伯爵府

畀面勳章

俾著係我一定會發瘋

別墅

我不停咁REMIND自己...要心平氣和心平氣和心平氣和心平氣和...會過去的...

前晚食完晚飯, 唔知個小霸煌點玩我屋企個鐡閘, 竟然攪到小霸煌LOCK左自己O係外面, 而所有人都LOCK左O係屋裡面...年初一係無開鎖佬開工O既...估唔到, 我入伙5年, 個鐡閘就係死左O係個小霸煌手上...

佢地初時都唔知點, 用力推, 拉, 拑, 轉, 個鐡閘開關都卡左O係中間...我老公又出左去買野, 唉...我已經打左輸數...無啦無啦...鐡閘無啦...

個老爺同堂弟問我借左鏍絲批, 拆左個鐵閘...條柱就卡左O係中間...之後, 唔知點佢地竟然拎左把菜刀出來....斬呀...

別墅

就係咁...個鐵閘竟然俾佢斬返正常...咁都得?! DRAWBACK 係留低左長長O既菜刀痕跡O係鐵閘同木門框...呢幾日我其實無同我老公傾過計, 因為實在太忙於處理呢班強國人...今日老公送佢地上堔圳玩, 要過兩日先會返來...佢走之前我忍唔住同佢講: You should be really appreciated what I've been doing these few days...佢扮到個樣好慘咁...SAY SORRY...之後走左啦...

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆 雙魚媽媽 的帖子

同你老公講冇下次, 而家拆屋咩.你真係好忍得

My Egg Egg Egg Egg Easter House

大宅

你做得好好呀, 一來自己有咗bb, 二來唔好令老公難做, 真係一個好媽媽同好太太!!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

樓主你真係好有修養,比著我,我must 小seven 佢地

別墅

依家有一個問題...就係我搵唔到我個手提電話...所以要慢慢搵...希望可以搵到啦...

O係徹底清潔間屋之前, 真係忍唔住要上來講下我O既經歷...雖然只係短短幾日, 但係我已經覺得好似過左好耐咁...成日都講強國人O係香港可以帶動經濟...唉...但去狄斯尼樂園, 食午飯, 坐車, 住酒店全部都係我老公俾嫁...早晚又來我屋企食, 真係有帶動經濟...?

睇睇數字, 2010年, 港人到內地消費, HKD689億; 強國人來港消費是450億...唔知有幾多係我地自己俾呢? 我已經打消左換樓O既念頭, 住細D有籍口唔使再收留強國"親戚"

kata_hihi  連酒店都係你老公俾??   發表於 12-1-25 14:22

別墅

你真係好勁!
比着我同我老公,佢地一定入唔到我屋企門口!

lovebabyking  x3  發表於 12-1-25 15:35
kata_hihi  me 2  發表於 12-1-25 14:23

別墅

我生左之後, 會有姐姐同BB, 唔會再有地方招待強國"親戚", 亦都唔會換樓...因為我有FEELING佢地想生多一個BB同埋O係我屋企住...所以, 就咁算...佢地走左我實在太開心啦, 大家新年快樂, 身體健康, 祝我早日找到電話...

lovebabyking  樓主IF你果部係iphone,睇怕都唔會搵得到喇mouth:  發表於 12-1-25 15:37

子爵府

我情願出酒店錢都吾會招呼佢地!樓主修為好高

首頁

尾頁

跳至