0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

有好多媽咪話個B要訓著先飲到奶。我想問下,阿B訓著又點飲到奶呢?我個女個半月大,成日飲兩啖奶就訓著,唔會繼續同你啜。點樣令訓著都飲奶呢?

大宅

回覆:訓著飲奶

有冇媽咪可以教我?

複式洋房

回覆:lindachewybb 的帖子

係等佢半夢半醒嘅時候餵,即係MM開始瞓嘅時候,我都係要咁餵呀囡先飮,如果佢清醒嘅狀態之下飲,肯飲一安咋

大宅

瞓得好勳章

回覆:lindachewybb 的帖子

我阿女有時都會飲飲下瞓著,細個我會搖下個奶樽,而家3個幾月我會輕輕搣下佢個鼻仔,之後佢就會繼續啜。

大宅

引用:係等佢半夢半醒嘅時候餵,即係MM開始瞓嘅時

原帖由 晴晴寶寶 於 12-01-31 發表
係等佢半夢半醒嘅時候餵,即係MM開始瞓嘅時候,我都係要咁餵呀囡先飮,如果佢清醒嘅狀態之下飲,肯飲一安咋 ...
點可以keep住佢半夢半醒又唔完全訓著?又點可令bb咁嘅狀態下會啜奶呢?

複式洋房

回覆:訓著飲奶

每次揞佢瞓覺佢有用奶咀,你會見到佢咀仔重係度啜緊,移形換影就得架啦。如果佢唔啜,輕輕拍下佢囉!

別墅

引用:每次揞佢瞓覺佢有用奶咀,你會見到佢咀仔重

原帖由 晴晴寶寶 於 12-02-01 發表
每次揞佢瞓覺佢有用奶咀,你會見到佢咀仔重係度啜緊,移形換影就得架啦。如果佢唔啜,輕輕拍下佢囉!

...
Bingo!

大宅

我個仔四個半月,都係要每次剛剛睡着先肯飲奶,不過每次都可以飲曬,6oz x 4次,醒就唔肯飲,好曳,有17.2lbs

別墅

引用:我個仔四個半月,都係要每次剛剛睡着先肯飲

原帖由 helencherry 於 12-02-02 發表
我個仔四個半月,都係要每次剛剛睡着先肯飲奶,不過每次都可以飲曬,6oz x 4次,醒就唔肯飲,好曳,有17.2lbs ...
一樣

首頁

尾頁

跳至