懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

無痛分娩

我開到三度時打左無痛,但都keep住劇痛,打左冇分別

大宅

引用:我好怕痛,又唔想開刀,有冇jm試過無痛分娩

原帖由 kaka-bb 於 12-02-06 發表
我好怕痛,又唔想開刀,有冇jm試過無痛分娩可以分享下。我打算仁安生

...
我係仁安生,穿水入院,一到步就話要無痛,佢地d姑娘話星期日醫生唔係度,比d"說明書"我睇睇先。話我未痛,痛先決定,因為超時要加錢。

等左大半日都無咩痛,所以要催生,到痛時又比我聞氣又大止痛針,到推我入產房我先醒起,我個無痛分娩呢?d助產士就話,唔駛啦,你生得喇。然後push 3 幾下就BB出世。後來我老公話,姑娘幫佢慳返萬五蚊,我都唔知點計出嚟

summerhk123  haha so funny!  發表於 12-2-7 09:48

大宅

回覆:BarbieChowchow 的帖子

減藥?要分幾次打架?

別墅

回覆:無痛分娩

我本來都想用。不過上一胎開刀。腰酸背痛(舊患)睇骨科,醫生第一句問我係咪半身打藥,有d驚。

大宅

陪月勳章

引用:我開到三度時打左無痛,但都keep住劇痛,打

原帖由 emimi 於 12-02-07 發表
打左都係好痛?

子爵府

回覆 kaka-bb 的帖子

我上星期催生,用左無痛分娩生第一胎!

麻醉科醫生背脊放入一條好細小的喉/針,然後吊包藥水,部機會定時定侯落藥水、又或者你覺得痛既時候,可以按一個掣 (不個姑娘話都唔係任你按的,部機都會有限制)!麻醉效果確係唔錯,可以好舒服咁趟在床上休息,留返 D 氣力和精神 push BB 出尼!

我係屯門醫院,開到七度之後就要停無痛分娩 (停落藥水),即係麻醉藥散晒之後就唔會再有麻醉感覺,開始感覺到宮縮!其實停左無痛分娩之後,你仲可以選擇聞"笑氣",不過我自己就選擇唔聞"笑氣",因為聽朋友講聞左 "笑氣" 個人會好似食左丸仔咁,WING WING 地無乜感覺!停左無痛分娩之後,個段時間就真係難捱囉,痛到失去理智!

用左無痛分娩基本上無乜手尾要跟,只係岩岩生完趟平睡既時候背脊可能有些少痛 (不過十級痛都捱過,少少痛算係乜)!如果情況許可,用無痛分娩確係一個好選擇!

大宅

引用:我開到三度時打左無痛,但都keep住劇痛,打

原帖由 emimi 於 12-02-07 發表
你在咩醫院呀?

禁止訪問

大宅

好多謝大家既意見呀!!

本來我都想身體快D復原, 所以想先試下自己生, 但其實我又係好怕痛, 一直都打算揀無痛分娩... 岩岩問完個有經驗既朋友, 佢喺仁安無痛分娩, 佢話陣痛開始就打針, 陣痛個5-6個鐘真係一D都吾痛, 但到入產房前開始減藥, 跟住就覺得好痛喎, 就連剪陰&縫針都好痛, 仲要狂聞笑氣添...

聽佢講完有D嚇親, 仲以為應該好似你地咁講吾痛丫嘛~ (雖然我都知每個人可以抵受痛既程度係吾同既...)

大宅

回覆 ritakitty 的帖子

我都好驚...响度聽多D意見先...

男爵府

Aurorasea 發表於 12-2-6 20:22
我係呀
穿水之後有宮縮,一陣陣痛不過可以頂得順仲可以行來行去
等左幾個鐘之後就越來越痛得密

男爵府

引用:回覆+kaka-bb+的帖子 我上星期催生,用左

原帖由 carolpuiyee 於 12-02-07 發表
回覆 kaka-bb 的帖子

我上星期催生,用左無痛分娩生第一胎!
痛到失去理知,咁得人驚

子爵府

ritakitty 發表於 12-2-7 11:14
好多謝大家既意見呀!!

本來我都想身體快D復原, 所以想先試下自己生, 但其實我又係好怕痛, 一直都打算揀無 ...

當護士剪會陰的時候,我感覺到佢剪,但係個種痛想比十級痛,真係微不足道呀!'
至於縫針,好似有打左針先縫,應該感覺唔到喎!

用左無痛分娩,至少頭個段時間唔駛受苦先呀!加油呀 =)

男爵府

回覆:carolpuiyee 的帖子

其實最痛嘅時候係咪生嗰時?但如果嗰個時候減藥,咪會超級痛?無痛分娩只係減少陣痛感覺?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

無痛分娩

我嚮瑪嘉烈醫院用無痛生,可能加上落左催生藥,所以一停藥我就痛c 左

伯爵府

引用:其實最痛嘅時候係咪生嗰時?但如果嗰個時候

原帖由 kaka-bb 於 12-02-07 發表
其實最痛嘅時候係咪生嗰時?但如果嗰個時候減藥,咪會超級痛?無痛分娩只係減少陣痛感覺?

...
唔會話一停薬就10級痛喇!我生阿女就係仁安做無痛,我記得停左藥到下半身開始唔麻痹好似要過成四,五個鐘先得,所以就算停藥,你所感受到嘅陣痛一定比無用嘅人輕好多!

子爵府

之前睇過D POST話, 點解有D人用左無痛都咁痛, 係因為個麻師手勢唔好,又或者打針個陣媽咪郁左打左去一個唔係咁準確既位置就會打左=無打(即係做唔到無痛作用) 如果正常情況下打左無痛真係可以將痛楚減到好底.

複式洋房

我第一胎都係打無痛,原本不想打,但開到4度時真係好難頂,所以在最軟弱的時候比姑娘勸服打無痛。打時候不覺得痛,但之後仍然有些痛,姑娘話不可能,可能我的睡姿不好,之後把條管整好后我就很安心睡了5個小時才生。不過打無痛有一個不好就是不知道什麽時候用力。藥力停了不代表馬上就有感覺。

大宅

施行無痛分娩

在人的背部脊椎裏有二個地方(由一層堅韌的膜分隔的硬膜下腔和硬膜外腔),是所有傳送陣痛的感覺神經經過的地方。 只要注射局部麻醉劑或其它止痛藥物到這些地方,那麼分娩的疼痛就可以大幅減輕,甚至有許多人可以完全不覺得痛。

Q.什麼時候可以開始做無痛分娩?

當產程確定開始時,子宮收縮的頻率愈來愈頻繁,收縮也達到一定的強度時,就可以開始施行無痛分娩。如果太早開始使用無痛分娩的話,有可能會延長待產的時間。

Q.什麼情況下不能做無痛分娩?

當產婦的背部有咸染的現象,或是有血液凝固的異常,或者血小板數目過少的時候都不能做無痛分娩。

Q.無痛分娩會影響到胎兒嗎?

施行無痛分娩的前提,是以母親與胎兒都安全為最高原則。由於無痛分娩使用的藥物濃度遠低於一般半身麻醉的劑量,所以能被吸收然後到達胎盤的藥物量可以說是微乎其微,因此對於胎兒並無不良影響。

Q.做完無痛分娩真的就不會痛了嗎?

疼痛的感受是因人而異的,雖然目前的技術可以做到完全不痛的無痛分娩,但是我們建議,保留輕微的子宮收縮感覺才是最好的無痛分娩方法。因為在這種情況下產婦比較能夠配合用力,而能加速產程的進展。

大約有85% 的產婦做完無痛分娩之後可以完全不痛;有12%的產婦會有適當程度的緩解,但是仍然有3%的失敗率。止痛效果不好時,可能必須調整硬脊膜導管的位置或是重新放置導管。

Q.做了無痛分娩之後,一定可以自然生產嗎?

無痛分娩的目標是要減輕自然生產時的疼痛,以及減少產痛所帶來的不良生理反應。理論上,無痛分娩是可以降低剖腹生產的機率,但是並不可能完全避免。例如當胎兒臍帶受到壓迫,胎兒的心跳發生異常.或者是產婦發生產前異常出血等緊急狀況時,都是需要緊急剖腹生產的。

Q.無痛分娩會傷害到脊髓和神經嗎?

施行這種止痛的技術的位置是位於脊髓尾端的下方,而且是經由訓練合格的麻醉專科醫師來執行的,因此造成這種傷害的可能性是微乎其微的。

Q.無痛分娩會導致背痛嗎?

不論是否施行硬膜外止痛法,背痛常常會在生產後發生;但是除了在插入針頭的部位會有一﹑兩天的輕微疼痛外,無痛分娩並不會增加產婦腰酸背痛的發生機會。懷孕時良好姿勢的維持、以及產後良好的復健,才是減少腰酸背痛的好方法

Q.無痛分娩後,是否會得到頭痛的毛病?

頭痛幾乎很少會因為無痛分娩而引起。 如果有發生這種情形況的話,通常只會持續幾天。而且有必要的話,也可以使用特別的方法來治癒。

Q.有人說無痛分娩會延長生產的時間,這是真的嗎?

關於這個問題,目前並沒有確定的答案。有一些統計數字指出,經由使用微量的止痛藥物,硬膜外止痛的技術,可以縮短分娩第一階段的時間,但是有的時候會延長第二階段的時間。

Q.在無痛分娩後,我的腿什麼時候會恢復知覺?

這要視所接受的局部麻醉劑的種類和濃度而定。 一般來說,在生產完後就會移除止痛用的導管,知覺通常會在幾小時內恢復正常。

大宅

無痛分娩

我都好驚,想做,因為以前M痛時次次都要食止痛藥……但我表嫂話佢第一胎打完,到依家十年啦,成日都有腰痛,到老左都唔知點算好,叫我唔好做……我本來諗住到頂唔順先打,但又怕到時無麻醉師……

首頁

尾頁

跳至