懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實話香港人唔鐘意B6,我覺得香港人都一樣唔鐘意香港孕婦囉!個肚已經好大個,但居然每個人都扮睇唔到,好似透明企足全程真係好辛苦你地有哩啲經歷嗎?

fmycsm  我相信唔係唔鍾意, 而係無乜家庭教育囉, 無論係後生定大人都好似無家教咁  發表於 12-2-7 08:53

複式洋房

... 而家啲香港人好多都係咁(特別係後生嘅), 但反而上咗年紀嘅都會讓位. 你下次'捧'住個肚上車, 明顥啲, 有時可能睇唔到架~~

大宅

回覆:返工搭車都無人讓座=.=

我已經慣左見到呢啲人,一上車就立即全部人瞓哂!

ReRemami  Yes ar~~  發表於 12-2-8 17:48

大宅

我今朝仲好笑啦,竟然係個阿婆讓座俾我囉,坐隔離d 西裝友OL 完全冇反應架,香港已死!!!

CONANMUI  我都試過,超唔好意思  發表於 12-2-8 11:05
騰雞魚  通常都係咁, 好多老人家會讓俾大肚婆架~  發表於 12-2-7 12:39

大宅

我已經企個c9旁邊,真係無讓坐畀我!無奈

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我大肚時, 最多係得3次有人讓位比我坐JER!!!

大宅

我去到三十八週都無人讓座

a pregnancy ticker[/url][url=http://www.pregnology.com]Make

複式洋房

係呀---後生個d一d意識都冇架----其實返而係澳門,,,好多人都會讓位比我坐,,,有d重要係B6 人,,,所以香港既教育意識真係要加強一下---

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆:yanng013 的帖子

男爵府

我可能後生陀b, [22歲]
個肚都大左d~ 差不多4個月 我成日肚餓,食好多野
睇落好似5個月咁大
唔讓坐唔緊要,我自己企暫時都5算太辛苦
但最憎落車果陣特別去到太子站,
d人沖入黎,我想出都出5到,仲推我
呢下真係火都黎埋,一d禮貌都無嫁
唔識比人落車先嫁咩,我講借借都5理
不過入面好多強國人~ 但少數港人都有

大宅

真係要教育下,我都從未試過有人會讓座比我座呀 就算乘搭任何交通工具都未試過 仲試過有個香港媽媽比個手抱BB座係隔離,見到我大住肚,完全當我透明 真係激氣

fungfungcat  可能佢果陣又係無人讓坐, 所以....  發表於 12-2-7 09:37

大宅

所以其實我想講,香港人有好多都歧視大陸人,但其實有幾多個真係真真正正做好自己本份?把口話人冇文化冇禮貌就口響響囉,實質上大把香港人咪又係不知所謂.

所以希望大家不要標籤左''大陸人就係衰人''

侯爵府

醒目開學勳章

yanng013 發表於 12-2-7 08:40
其實話香港人唔鐘意B6,我覺得香港人都一樣唔鐘意香港孕婦囉!個肚已經好大個,但居然每個人都扮睇唔到,好 ...
上一胎幾年前真係大部份時間都有人讓座,今胎已經好醒極少搭地鐵,費事有hard feeling,琴日咁o岩搭左3程,都冇人讓,的確係好失望嘅,個個都係扮瞓同打機~~

別墅

我39week2days尋日已經揀唔係繁忙時間搭馬鐵+火車,無論我企係師奶or後生女or學生哥隔離,佢地都冇讓座,我同媽咪一齊企,媽咪見一有位想叫我埋去坐,即刻比個師奶霸咗,無奈講句"佢地攰d,讓比佢地坐啦"

侯爵府

醒目開學勳章

aquariusemily 發表於 12-2-7 09:37
所以其實我想講,香港人有好多都歧視大陸人,但其實有幾多個真係真真正正做好自己本份?把口話人冇文化冇禮貌 ...
實質上大把香港人咪又係不知所謂同意到不得了~
少少題外話,今朝返工搭地鐵有個90後男仔,美孚上車即刻想攞個芝士漢堡出黎食,我咪啤實佢囉,佢先至收返埋,原來佢荔枝角就落車喇,一個站都唔忍得,香港人都咁鬼衰,真係嬲到噴火~~

翡翠宮

回覆 回覆:yanng013的帖子

我一月中個陣去威記做產檢,搭火車個陣好暈,暈到蹲係地下,一樣無人讓座~~~

GAiibcky  會伍會見到你蹲係地下2為你係B6, D人伍肯讓呢?__?  發表於 12-2-8 17:31

大宅

回覆 小manman 的帖子

嘩..........好離譜wo!!!!!!!!!

大宅

回覆 mamibbchu 的帖子

啤得好!!!!

大宅

:我而家6個月啦~~琴晚坐地鐵我企係優先坐位置到企景然有一個4十幾歲男人同我掙位坐,掙完之後仲望弄我係到笑,隔離個女人仲哀見到即刻用手遮住塊面當睇吾到,都吾知點解D人禁變態

後來到太子見到有位可以坐啦~~點知有個廿幾歲西裝油撞開我坐落去,我見到禁樣都想點解會禁呀???大家都係香港人晚住優先坐個標籤自己都覺得好笑........哎而家咩人都有

男爵府

回覆:yanng013 的帖子

我今早搭地鐵本身有位座,隔鄰個80後男仔見到個媽媽手抱個BB 都有讓位!
So far都末見過OL讓位!

首頁

尾頁

跳至