懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ayi988 的帖子

.........................真係無話可說......................

大宅

我搭親車都有人讓座,不過我又唔覺得大肚太辛苦,好多時都故意行得遠少少,因為我唔係太需要坐。

子爵府

我而家 30週+, 搭親西鐵都好好彩有人讓座.

其實有時候都唔一定想人讓, 會想走埋啲有得 i 的位置, 企得舒服啲.

不過通常都會有人起身讓座, 多數都係中年男女, 試過有次個男人年紀望落, 仲大過我阿爸....

長途巴士, 我就唔敢搏啲人會讓座, 所以我一懷疑自己有機會無位座的時候, 寧願等下一班. 長途巴士無位坐, 企足成粒鐘, 真係好辛苦... 人地明明有位坐, 讓左個位比你, 人地企成粒鐘, 都好辛苦....

男爵府

MommyPanel勳章

回覆:返工搭車都無人讓座=.=

我整個懷孕期,只try過5次左右有人讓!有時仲要俾人撞,俾人爭位坐!你要睇開D la!

大宅

回覆:yanng013 的帖子

讓坐俾大肚婆!真係咪洗指意!我次次搭地鐵都吾會企響d坐位附近,廢事好似要人讓坐囉!寧願企遠少少,搵條柱揸實好過!:;pppp:

大宅

畀面勳章

aquariusemily 發表於 12-2-7 09:06
我今朝仲好笑啦,竟然係個阿婆讓座俾我囉,坐隔離d 西裝友OL 完全冇反應架,香港已死!!! ...

我今朝搭MTR,有對情侶,係度講緊野,我都無打算要人讓,咁有位當然有得座就最好LA,

個男同女都見到我,但若無其事,仍然係度吹水,隔離年紀大D果D啊淑梗家睬你都傻,係度睇報紙

我心諗,你同得佢拍拖,佢連哩D讓座都唔肯做既,哩個男仔有幾好,後生細仔!!唉

別墅

BK always have this topic ga la.... People never change.... After 9+ months of carrying my baby, only around 10 times people offered me to sit... Include bus and MTR...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都未試過有人讓座俾我!啲人望下你之後就算!完全冇意慾讓座

男爵府

我果次同老公搭地鐵,我老公都話可能有人讓位比我(我個肚唔大),跟住我就叫佢睇下隔離....果個孕婦,個肚鑼咁大都冇人讓啦...我覺得,通常讓位果D都係四五十歲左右的....而家D後生,十幾廿歲果D,不知所謂,上車只顧打機,見到你大住個肚都唔會讓座...我讀書時,老師都有教要讓座比有需要人仕啦,都唔知佢地讀咩書....返工西裝果D又係,唔會讓

子爵府

畀面勳章

我33wk啦..其實我又唔覺得特別需要坐...不過我住得近mtr尾站..所好多時候返工都有位坐...
我覺得讓坐呢樣野有時要由自己做起...好似上個星期(32wk)我讓左個婆婆坐...跟住坐對面gei OL就讓返比我坐....都幾開心ga...
所以有時大家都唔好咁計較啦

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

佢地個個都dup低頭禁電話,佢冇留意要讓畀有需要既人既~

大宅

我而家31+wk搭咩車都唔望有人會讓座架啦!希望愈大失望愈大呀!因為D人真係當你透明架我但求有個唔會俾人撞同逼既位企下就算架啦(雖然真係好好好好好辛苦)

男爵府

自從大肚就發現, 好多人性既醜惡.
我知人人都有自己既理由去"坐"
不過問心, 孕婦, 傷殘, 老人家, 係真係特別有需要囉~
否則, d標語同poster唔會搵佢地做主角啦!

唔會怪果D唔讓位既人, 只希望我可以教我既下一代, 對任何人都要體恤.
坐車讓位, 只係其中一項啫!!

希望各位媽媽都遇到好心人幫忙啦!

禁止訪問

大宅

我有次上左架好多人既巴士, 企左係中間好難先搵到野扶實, 架車有一半係老人家, 一半係學生, 之後架車急停, 好多人都撞到, 我都差d跌, d阿婆係咁望係咁望, 之後好大聲同d學生講, 你地讀咩屎片呀, 人地大肚婆老人家冇位坐, 你地就坐係到食薯片, 之後d學生竟然開始同d老人家發起罵戰
之後反正我都要落車, 就拿拿聲逃走, 真係又嘈又恐怖

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:讓坐俾大肚婆!真係咪洗指意!我次次搭地鐵

原帖由 Keroppi123 於 12-02-07 發表
讓坐俾大肚婆!真係咪洗指意!我次次搭地鐵都吾會企響d坐位附近,廢事好似要人讓坐囉!寧願企遠少少,搵條 ...
我都係,廢事比啲人覺得要佢專登讓位!

大宅

14 W 時, 我仕 MTR, 有個大陸叔叔讓位俾我坐,
而 + 18W, 每朝坐西鐵返工, 我係SIU HONG 入, 都無人讓俾我坐, 唯有坐回頭車去屯門坐返出TSUEN WAN 西.

男爵府

陪月勳章

依家30w,次次搭mtr都冇人讓位架啦

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

MTR應該推行下D only只比老人及孕婦既車卡

男爵府

我自從有左之後,特登早半個鐘返工,等容易有位坐,廢事自己辛苦.

首頁

尾頁

跳至