懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:所以其實我想講,香港人有好多都歧視大陸人,

原帖由 aquariusemily 於 12-02-07 發表
所以其實我想講,香港人有好多都歧視大陸人,但其實有幾多個真係真真正正做好自己本份?把口話人冇文化冇禮貌 ...
贊成

大宅

引用:我一月中個陣去威記做產檢,搭火車個陣好暈

原帖由 小manman 於 12-02-07 發表
我一月中個陣去威記做產檢,搭火車個陣好暈,暈到蹲係地下,一樣無人讓座~~~

...

大宅

回覆:eekg 的帖子

我未大肚之前乘搭任何交通工具都已經常常讓座比有需要人仕架喇! 哩啲係公民意識嘛!學校老師都有教啦
只是我想講,啲人將來或已經做人父母既,想想自己或太太都係咁比人對待時會點諗囉

大宅

唉,我地都唔好期望會有人讓坐,搵個好位,D人唔會撞埋黎就算啦....
唔知大家有冇試過呢,唔知龍年係唔係真係多D大肚媽媽呢,我記得有左3-4個月,未見肚O既時候,響MTR見到個大肚媽媽(好見肚).....本身我有位坐,佢冇...D人又扮哂睇佢唔到....個時,我都好無奈...自己又唔係太舒服..讓又唔係,唔讓又唔係.....最終我都冇讓到...因為呢件事,我有DD內究......唉...如果有一卡車係比大肚媽媽O既,你話幾好呢~~~

珍珠宮

引用:我2次大肚都冇乜人讓座,仲要有中年呀叔同

原帖由 glorialip 於 12-02-07 發表
我2次大肚都冇乜人讓座,仲要有中年呀叔同我爭位坐,火車坐頭等,d人一見到你個肚就好似睡魔急call, 突然要 ...
頭等?D人一定唔會讓啦!

輸入搜索內容

珍珠宮

回覆:返工搭車都無人讓座=.=

反而我就好多時都有人讓呀!

可能多數唔係返工放工時間!D人無咁累!
另外最好唔好企咁近坐位,如果擺明等人讓,人地更加唔想讓!

輸入搜索內容

大宅

冇人讓架!!!
仲要坐埋個紅色位(請讓座給有需要人士), 一D都冇諗住行開

男爵府

2024年龍年勳章

我就唔期望有人會主動讓位。未有時,我搭車冇位坐都會暈車浪,所以通常會等吉車或搭倒頭車。而家有咗,更加唔想企,上星期因為企得太耐頭暈,結果比人用輪椅推上休息室!所以唔企得又想座,真係最好等有位先上車!

大宅

引用:Quote:aquariusemily+發表於+12-2-7+09:06+

原帖由 bebe0925 於 12-02-07 發表
我今朝搭MTR,有對情侶,係度講緊野,我都無打算要人讓,咁有位當然有得座就最好LA,

個男同女都見到我,但若無 ...
我都係甘話。後生細仔都唔讓。勁cheap我都身受其害呀。唉

別墅

唔撞埋來算係咁嫁啦...唔好EXPECT會有人讓...

大宅

大宅

其實返工時間個個都想訓多陣,無人讓座好正常

男爵府

其實台灣的公民教育真係好,優先席永遠唔會有人坐,因為佢地真係會留俾有需要人仕,上電梯,永遠左邊係唔會有人塞住,留給趕時間的人行。香港,唉,不用多談

男爵府

引用:其實台灣的公民教育真係好,優先席永遠唔會

原帖由 Dawnmama 於 12-02-08 發表
其實台灣的公民教育真係好,優先席永遠唔會有人坐,因為佢地真係會留俾有需要人仕,上電梯,永遠左邊係唔會 ...
係,台灣同日本都好好。我住喺美國,十次有十一次都有人讓,排隊去厠所,寄信都有人讓。
但掉返轉頭講,如果我有需要坐,我會選擇有禮貌咁問下人,而唔係單打/鬧人。

大宅

今日搭西鐵終於有人讓座比我哩個大肚婆喇!非常之開心但讓比我個個係4x多歲嘅姨姨!其他80/90後見到我個肚睬我都傻

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

我而家26周都未試過有人讓位比我, 我讓位比D婆婆就試過!

大宅

返工搭車都無人讓座=.=

我之前大肚果陣都試過幾次有人讓座,但無一次係後生仔女囉,多數係四五十歲嘅人,仲有一次係搭港鐵係個老到頭髮白晒阿伯讓俾我添,我當然無坐啦,不過當時隔離左右d 80同90後全部好似癱咗咁,完美無人起身

大宅

唔知大家有冇遇過當大肚婆遇上大肚婆o既尷尬情況呢?

我而家4個月得個小肚腩咁, 早兩日返工搭地鐵總站上車有位坐, 之後我見到有個大肚婆企係我前面, 佢著住件大褸, 唔係前面都唔肯定佢大肚o既, 但部車好逼人, 我為咗自己bb著想我都冇讓座俾佢, 但都覺得有d尷尬mouth:

唔知大家懷孕初期有冇遇過呢d情況??

首頁

尾頁

跳至