興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

[size=+0]【經濟日報專訊】 [size=+0]iPad、facebook等荼毒孩子?海外學者質疑,青年人在數碼世界「hea」(消閒)太多,變得很蠢!本港亦有調查指,8成家長讓子女2歲已接觸i產品,7成半認為孩子因而難專注其他學習及興趣活動。

專家提醒,應讓電子學習及閱讀書本相軌並行,培養子女「揭書」習慣;並培養「先求知、後hea」的態度,善用數碼科技,變得更「叻」。

一項調查訪問200名育有8歲以下子女的家長,發現78%家長表示子女早於2歲已開始接觸iPhone或iPad,55%表示孩子每日接觸i產品最少1小時;但7成半家長表示,孩子很難專注於非涉及電子產品的靜態活動,如畫畫及彈鋼琴,65%更認為子女專注力受影響,致阻礙學習。

8成家長︰2歲已接觸產品

研究單位指,i產品熒幕影像變動快,畫面過分豐富,若孩子習慣觀看速度高的物件移動,易缺乏耐性,令專注力下降。

到底下一代是否會被數碼科技毀掉?「家庭開始有電視時,也有這種擔心。確有孩子看電視看懵了、不讀書,但如果看的是Discovery Channel(探索頻道),其實學到很多知識!」香港大學教育應用資訊科技發展研究中心副主任袁海球指出,數碼科技令人變蠢還是變叻,說到尾,視乎是否善用。

袁提醒,小學是教導孩子的黃金時間,家長不應放任子女「自生自滅」,而要引導他們善用數碼科技、勿只顧hea︰「如要求孩子上網找資訊解決生活難題,或建立網上相簿,孩子做得到就多讚賞。」家長亦可鼓勵子女瀏覽「每日一數」等學習網,但勿將此變成功課,令他們生厭。

他續稱,當子女培養了「先求知、後hea」的態度後,父母就要放鬆監管︰「別做直升機家長、扼殺孩子用資訊科技自主學習的能力!」

學者質疑 變「最愚蠢的一代」

註冊職業治療師鍾蔚瑜補充,家長應為子女安排其他活動,如摺紙,訓練專注力及手眼協調,啟發其創作潛力。

其實數碼世代早已成為爭議熱話,美國一名大學教授年前撰寫了《The Dumbest Generation》一書,質疑年輕人被數碼世界的娛樂和社交活動誘惑、浪費時間瀏覽膚淺的內容,不能再專注發掘知識,終變成「最愚蠢的一代」。

http://blog.yahoo.com/_BAINSCPP2YFNY7Z3MAUSKB63WI/articles/555344

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

同意. 而家好反感亞仔一出街無聊就話 : 媽咪, 手機.:;pppp:
生日月, 開心過

別墅

回覆 雪文 的帖子

我個仔5歲半,已有年幾,習慣同我或太太講故事、睇街、講笑、數街燈柱......就算佢睇到人哋玩手機/電玩,只要立即轉移佢嘅視線,都有50%順利過渡;其餘50% - 佢見我笑笑口咁企硬,佢咪就範,唔take嘢囉!

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

skyler-daddy : 你哋做得好好呀

生日月, 開心過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

iPad 我都有, 但密碼連我老公都唔知, 想玩一定要經我批准先可以玩.

囡囡自己都有獨立電腦, 一直以黎都唔畀佢自己開, 只會要做網上功課先開機, 所以佢對 iPad 同上網無心癮.

電視更加少開, 所以囡囡習慣無野做時會睇書.

除非成班小朋友一齊去食飯, 我先會畀囡囡玩 iPad, 但只限玩 broad game ~~~ 大富翁 ~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

thanks for sharing!

別墅

無辦法,小朋友一定學大人,,,佢見你玩一定跟..

別墅

回覆 雪文 的帖子

大家都要加油

別墅

miriam 發表於 12-2-10 23:00
iPad 我都有, 但密碼連我老公都唔知, 想玩一定要經我批准先可以玩.

囡囡自己都有獨立電腦, 一直以黎都唔畀 ...

好!同人玩遊戲,比電玩有益千倍

別墅

kitkit100 發表於 12-2-20 18:58
無辦法,小朋友一定學大人,,,佢見你玩一定跟..
所以,我唔玩電玩,我同個仔一齊睇書、玩,或我在仔面前睇書,以身作則,加油!

首頁

尾頁

跳至