家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:回覆+massken+的帖子 我份保單敢多年是否

原帖由 li999ho 於 12-02-26 發表
回覆 massken 的帖子

我份保單敢多年是否付出和收穫太不成正比了,,如果供多幾年是否就好點,我現在拿的話全 ...
真係唔明點解想自己份保單付出而想收穫好?!保險(無論人壽或醫療),好想自己出事去claim 錢?

琥珀宮

引用:Quote:妤妤+發表於+12-3-29+23:37+大力兄,

原帖由 大力大力 於 12-04-04 發表
如果相信賭可嬴庄就去買 !!
連純人壽單你都同賭博掛鈎,反映你對保險有偏見及唔了解!

琥珀宮

引用:醫療&意外,+我地只是用最低隻plan,+如果大

原帖由 高佬太太 於 12-04-06 發表
醫療&意外, 我地只是用最低隻plan, 如果大家喜歡用賭博去計算/衡量.

可以咁講, 醫療&意外保險, 呢10幾年我 ...
你認清自己財務狀況而因應家庭需要既保障去買保險,一d都唔蠢,係對家人負責任既做法!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+13:42+你認清

原帖由 大力大力 於 12-04-06 發表
我唔係話樓主係 Agent ,保險 Agent 的 Sales Talk 個個掛住口邊!!
講事實有mug問題,就算係agent 都唔係講既每一句說話都係錯!你對保險同agent有偏見,就對d咁general持平既說話要都心存陰謀論去理解

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+15:39+講事實

妳可以唔信, 如果閣下買重保險, 20 年後再睇返我有無錯 !

私院收費唔係我地一般人頂得到, 日識 ...
買咗醫療保險睇公立都用得著,你究竟知唔知而家睇公立有幾多自費項目同藥物?我朋友係保險公司做了多年管理人員,投資理財有道未夠50已提早退休,退休第一件事就係買番份醫保俾自己同老婆仔女,因之前公司有醫保。係你眼中呢d都係蠢人!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+15:39+講事實

妳可以唔信, 如果閣下買重保險, 20 年後再睇返我有無錯 !

私院收費唔係我地一般人頂得到, 日識 ...

買咗保險都唔希望自己有得claim啦!我唔會為咗想證明自己買保險買得抵而希望自己早死然後吩咐我老公上黎話俾大力你聽你錯咗我贏咗!係到行得走得同你爹既媽咪多數都無大野claim過,有大事好慘個d(無論有無買保險)邊有咁既閒情逸誌係到吹水!

琥珀宮

引用:我有份保單供款年期是17年,主保單下有附加

原帖由 zwinniew 於 12-07-06 發表
我有份保單供款年期是17年,主保單下有附加權益如住院,意外,女性保障計划等,這類保障計划屬不屬於人壽基 ...
通常cut附加權益係唔影響主保單的權益,掉轉就唔得。我試過cut無問題,但個個case唔同,你要問番你間保險公司先肯定到。

琥珀宮

引用:你幾時cut咗你的附加權益啊,主單你有冇cut

原帖由 zwinniew 於 12-07-06 發表
你幾時cut咗你的附加權益啊,主單你有冇cut呢?睇咗post,覺得買保險好似傻仔哽,現在諗哽cut不cut啊

...
主單我無cut。傳統既保單唔同好多人講騙人既投資相連單,傳統人壽單有人覺得唔抵買,係用回報來比較,佢地選擇唔要保障!人人情況唔用,你睇清楚自己家庭需要先決定cut唔cut啦,唔好太受人影響,其他人(包括我)既意見只可作參考!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+12-12-05+發表保

原帖由 sai_sai 於 12-12-05 發表
閣下咁鄙視保險 agent 扭曲數字嚇人,宜家自己又何嘗唔係扭曲數字誤導人?!

你咁討厭扭曲數字嘅 agent, 點 ...
咪係,成日講香港人長壽!大佬,如果平均壽命唔係咁長,又點可以用到而家呢個價錢買到呢個保額,係人都應該知道保險公司要賺錢、agent要出糧係一定既,有mug好講!無論統計數字如何,一定有人後生和壯年出事,唔好又講mug野類似「少到無人有」既說話,去誤導人無需考慮家人在一旦出事後面對既財困!

琥珀宮

大力大力 發表於 12-12-6 08:45
我朋友個女十歲, 發高燒不退入了浸X醫院 住了 7 天,再轉 法X院 住了五天,最後醫生建議用十字車入 依利 ...咩你唔知.............私家醫院醫生,祇會把危急/有生命危院病人,「全」送入政府醫院執手尾 ~!!

全部???你有否資料數據,全港私家醫院無病人死,或是死個d全部都係轉送唔切去政府既?如果無,唔該唔好成日up得就up,用幾個例子就以偏概全!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-12-6+09:14+全部?

原帖由 大力大力 於 12-12-06 發表
絕大多數得唔得!!
點絕大部份法,有數據?或是只係你既感覺?有d case私家醫生提意病人轉公院,可能係知道跟住落黎既醫療費大,提醒病人,如果有需要可幫忙轉回公院,個醫生為病人著想俾個offer病人揀都唔啱?我就唔信你有錢要求繼續係私家醫佢會唔受,如果係咁就無有錢佬係養和病逝啦!

琥珀宮

引用:Quote:sylviayan+發表於+12-12-6+18:15+其

原帖由 大力大力 於 12-12-06 發表
我係中產, 但我一定唔去私家醫院 ~~
如果有人負擔得起,寧願係政府排幾年隊等入院做手術,都「一定」唔去私家醫院,由得個病情轉差,呢個係佢個人選擇,受影響既只會係佢自己同其家人!我係中產,我會根據唔同情況同負擔能力,選擇政府定私家醫院!

琥珀宮

引用:Quote:大力大力+發表於+12-12-6+19:07+我係

原帖由 yljan 於 12-12-06 發表
如果到時政府醫院話要等兩年,你會點?乖乖地等?

我應該不是危言聳聽吧,之前我都 post 左好多新聞。
政府都唔一定緊急就唔洗排!我有一家人年約50唔算中產,前兩個月心臟病發去政府睇急症,留醫一晚話要通波仔,轉咗去私家!如果繼續留係政府,要留院四至五日用薄血葯穩定病情,跟住出院排期做通波仔手術,估計排幾個月,政府醫生都話唔擔保等候期間會唔會血管栓塞中風,而且通波仔支架要自費都要數萬!幸好買咗醫療保險,係政府留咗一晚就搵agent朋友幫忙搵私家醫生,即刻安排醫療專車有醫生陪住由政府醫院正接轉去私院,前政府資深醫生睇完病歷即安排第二日做微創手術,小傷口在手踠位置,住咗兩日就出院,埋單唔洗30萬保險claim足!呢類case就算無保險,中產都應該負擔到,反而捨唔捨得洗又係另一個問題,有d人睇錢緊要過自己同家人既健康!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊