跳至

首頁

尾頁

大宅

手持香港車牌去了澳洲揸車需否申請國際牌? 稍後可轉澳洲牌或是 重考?

想確實一下~~ tks~~!

男爵府

you mean staying for good or temp only???

男爵府

http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/visitorstonsw/index.html

男爵府

http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/visitorstonsw/index.html

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:手持香港車牌去了澳洲揸車需否申請國際牌?+

原帖由 himmom 於 12-02-15 發表
手持香港車牌去了澳洲揸車需否申請國際牌? 稍後可轉澳洲牌或是 重考?

想確實一下~~ tks~~!
持HK車牌可渣3個月,要重考筆試及路試,合格後,才可
My Two Princess

大宅

原來香港車牌可以換英國車牌, 我諗住換個英國車牌, 去到澳洲再換個澳洲車牌, 咁就唔駛考試, 不過換英國車牌會佢會收咗個香港車牌先, 諗緊過渡期點攪??有無人有經驗?

338  請問何處可以找到資料有關香港車牌可以換英國車牌,再可以去澳洲車牌  發表於 12-3-7 20:07

男爵府

好媽媽勳章

我想問如果有香港有效車牌, 澳洲車牌 expired 左 5 年,
我知道要重新考過, 咁考完 learner, 可唔可以即日考 practical 呢?
因為 vicroads 新例 25 歲以上要隔 3 個月先可以考路試~
想問下咩 case 先可以 waive 呢段 period.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:+本帖最後由+shokobb+於+12-2-17+09:56+編

原帖由 shokobb 於 12-02-17 發表

我想問如果有香港有效車牌, 澳洲車牌 expired 左 5 年,
即日考一定5得。但5知係咪要等3個月

大宅

手持香港車牌去了澳洲揸車需否申請國際牌?

Mrs.Kangaroo  no need  發表於 12-2-18 14:25

男爵府

好媽媽勳章

himmom 發表於 12-2-17 19:26

香港車牌去到澳洲可以渣3 個月, 除非你租車先要國際牌 (有D租車公司要),
而國際牌在香港只要交左錢就即時有得拎~

大宅

引用:手持香港車牌去了澳洲揸車需否申請國際牌?

原帖由 himmom 於 12-02-17 發表
Correct me if I am wrong :
如果你是移民過來持PR,你是需要在三個月內考澳洲車牌!
如果你是visitor身份即TR (temporary resident, 如持工作visa 457)是可用香港車牌在澳洲揸不用國際車牌直到身份有變!我本身持457,諗住考番個澳洲牌,申請考筆試時RTA問我為何要考反正我可以用香港車牌在澳洲駕駛,我答他們有車牌在澳洲當身份証用方便D! 不過考完筆試後無推動力遲遲都未約考路試!

大宅

引用:+本帖最後由+shokobb+於+12-2-17+09:56+編

原帖由 shokobb 於 12-02-17 發表

我考緊啦,唔駛隔三個月,但都要pass完一個再book下一個,總共三個:
順次序
筆試,HPT,路試。
筆試非常易,HPT就有少少難度,路試未考,考完上嚟匯報。

公爵府

hillgrove 發表於 12-2-18 06:56
Correct me if I am wrong :
如果你是移民過來持PR,你是需要在三個月內考澳洲車牌!
如果你是visitor身份 ...
yes, you are right.
c6 converted his license after 5 years stayed here. he was holding TR. In some way, it's good because they can not deduct your points if you are naughty!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shokobb 發表於 12-2-17 09:52
我知道要重新考過, 咁考完 learner, 可唔可以即日 ...
QLD Learner 要hold 1年先可以
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

cjess111 發表於 12-2-18 07:57
我考緊啦,唔駛隔三個月,但都要pass完一個再book下一個,總共三個:
順次序
筆試,HPT,路試。
hello~~!!

筆試,有否參考試題可以作温習用架??? 似HK的問答題?? 中文orEngllish??

HPT,是甚麼??

路試, 分區域?? 泊車? 斜路開車? 像HK嗎??

thanks comments~

琥珀宮

引用:Quote:shokobb+發表於+12-2-17+09:52+我想

原帖由 goosema 於 12-02-18 發表
QLD Learner 要hold 1年先可以考
佢地好煩:;pppp:我自己係HK拎L牌,初初同你講法一樣,要係呢邊考筆試後計一年先可以考路試。但後來我教車師傅問,又話果一年可由HK拎L牌日子開始計所以,我考筆試後,2個月就可以考路試。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+12-02-18+發表QLD

原帖由 pigpig 於 12-02-18 發表
佢地好煩我自己係HK拎L牌,初初同你講法一樣,要係呢邊考筆試後計一年先可以考路試。但後來我教車師 ...
係?不過我響香港無車牌我5月夠一年了,所以都費事煩

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

引用:Quote:cjess111+發表於+12-2-18+07:57+我考

原帖由 himmom 於 12-02-18 發表
hello~~!!

筆試,有否參考試題可以作温習用架??? 似HK的問答題?? 中文orEngllish??
筆試題目上vicroads就有,做多幾次就ok.
HPt全名是hazard perception test,互動題來的,佢開始時有一指令,睇片時認為適當時間就按停 ,如果揸開車一定識。難在按mouse時間不夠準確,我都只是答對了65%都算合格.模擬題目可向smartdrive索取。
如在香港已有車牌,最好到運輸處取一張駕駛執照證明(香港牌沒註明第一次發牌日期,只列有效日期),如持牌多於五年便不用在澳掛p牌。
只要持有外國駕駛執照就不用掛L牌,但仍需考三個試。

公爵府

himmom 發表於 12-2-18 21:17
hello~~!!

http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/tests/driverknowledgetest/demonstrationdriverknowledgetest/index.html

press "go to test"
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

Regarding the HPT (Hazard Perception Test), 大家可以睇下呢條LINK,呢個係一個講車既forum, 好彩俾我考HPT前SEARCH左出來,裡面D人分享佢地考試時見到咩題目同點樣去考會比較好,要考試既話花小小時間睇下都有D幫助!
BTW, 我係Melbourne既BURWOOD EAST個VIC ROAD考架。

http://forums.whirlpool.net.au/archive/809633

首頁

尾頁

跳至