在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

我都係亞仔二歲時無用工人, 本來都諗住會照用工人的, 但工人三番四次向財務借錢, 令我無辦法之下二年約滿唔再續約, 亞仔返全日制N1, 放學婆婆幫我湊住佢先, 我放工返屋企婆婆先走, 都OK架, 只係自己會辛苦的, 我就星期六請鐘點返黎做清潔幫輕下

男爵府

引用:今年9月BB可以返全日,而工人咁啱又完約,

原帖由 pkseto2005 於 12-02-19 發表
今年9月BB可以返全日,而工人咁啱又完約,我2公婆要返工,平日婆婆或麻麻會來我家睇BB數小時。工人算幫得下 ...
解決到晩餐就ok

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

pkseto2005 發表於 12-2-19 10:36
今年9月BB可以返全日,而工人咁啱又完約,我2公婆要返工,平日婆婆或麻麻會來我家睇BB數小時。工人算幫得下 ...

當 N1及幼稚園學校放假時,可以全日搵婆婆/麻麻幫手照顧小朋友嗎?
如果可以, 就梗係考慮唔洗用工人啦~

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

返放學有人接,放假又有人照顧到小朋友便可以了(學校假期)

大宅

引用:我都係亞仔二歲時無用工人,+本來都諗住會照

原帖由 cherryma 於 12-02-19 發表
我都係亞仔二歲時無用工人, 本來都諗住會照用工人的, 但工人三番四次向財務借錢, 令我無辦法之下二年約滿唔 ...
你請鐘點幾錢做幾多個鐘?

別墅

pkseto2005 發表於 12-2-19 10:36
今年9月BB可以返全日,而工人咁啱又完約,我2公婆要返工,平日婆婆或麻麻會來我家睇BB數小時。工人算幫得下
我果個同你講既一模一樣呀,但我剛剛先開始用佢,點算!!!

大宅

引用:返放學有人接,放假又有人照顧到小朋友便可

原帖由 wcpcelia 於 12-02-19 發表
返放學有人接,放假又有人照顧到小朋友便可以了(學校假期)
有啲學校開足12個月架~
可去教統局網頁睇睇

colorfashion  就算有都未必近樓主屋企!!!!  發表於 12-2-29 04:09
wcpcelia  但聖誕/新年/復活節/暑假等,總會放長一點的,點都要人睇住小朋友了  發表於 12-2-20 06:38

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

最緊要係當小朋友有病, 或者學校假期唔使返學的時候有人可以照顧, 又或者小朋友返學時間, 突然有事要走都有人back-up就ok

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我個囡2歲, 都諗住唔請啦!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+cherryma+於+12-02-19+發表我

原帖由 clementwife 於 12-02-19 發表
你請鐘點幾錢做幾多個鐘?
每個星期六做四個鐘咋!
價錢現在$65/鐘~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+wcpcelia+於+12-02-19+發表返

原帖由 soupsoup 於 12-02-20 發表
有啲學校開足12個月架~
可去教統局網頁睇睇
係呀,我亞仔讀N1全日班全年只放兩星期暑假,收十二個月學費的!

大宅

回覆:BB 2歲返全日班可以不用工人嗎?

其實我想問兩歲返全日辛苦嗎?而家我猶豫緊俾個囝讀下午班定全日班?

全日班就近婆婆家,半日就要坐15-20分鐘車!

子爵府

我仔仔k2返全日開始冇工人,老公好happy可以係屋企著孖煙囱,之前住得近媽咪,學校近都ok,而家住得遠,一早返小學,都幾吃力,但都撐到,好proud of 自己,返工湊仔煮早餐晚反家務一腳踢

JenLau88    發表於 12-2-29 13:21

禁止訪問

水晶宮

有無兩個BB既媽媽..2歲全日班後就無請工人了???

禁止訪問

大宅

我都想bb返全日時唔請工人,因為請工人其實都好辛苦,好多時我要跟手尾或直頭我自己做埋,同老公呻吓,又話返我指示唔清晰,因為多咗個工人,同老公磨擦多咗。

唔知有冇媽媽請本地姨姨幫手,接放學同如果bb病左在家中照顧?可否分享一吓。唔該。

伯爵府

如果有親人幫到手, 咁唔請工人都ok

不過請本地姨姨每天湊, 就會好貴, 仲有長假, 生病等要處理.

珍珠宮

BK Milk勳章

I also don't want to use helper, but no more back up for me

首頁

尾頁

跳至