懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第一胎聽人話食燕窩第時阿b 出世會好湊d,於是由4個月食到生得,
陀住阿b 都保持住開心,好少發脾氣果d....
係自己日夜顛倒,一來習慣夜訓,二來有左之後成日失眠+發惡夢...
結果....阿b出世係十分極之難湊,
佢係醫院喊足3日....喊到累,訓10mins-30mins....又黎大喊.....周圍d BB 訓得好冧,
係我個b 一出黎就大喊,佢係喊到包住佢果2 條巾都可以散哂....

之後湊佢仲地獄,夜晚吾訓,喊到第2朝keep 住喊,至高紀錄連喊13小時,
佢係吾會喊到累訓的....
大過d 吾喊,就要抱住坐天光....

而家我陀緊第2 個,
好想知係咩胎教/做d 咩阿b好湊d...
成日聽人話自己阿b好湊,吾係食就訓,一放落床仔就ok...
我好怕第2個又係咁難湊呀...

大宅

放多d 音樂佢聽...

同佢傾多d 計...

聽講話佢出世後聽番d 音樂同妳把聲都會安心d, 冇咁易扭計~

大宅

我第一個b都系冇做胎教,出世后学野慢,第二個b放音樂佢聽.多抚摸肚同佢傾計出世后反应快,多笑容,学野快..

子爵府

我未生, 未有經驗... 不過, 聽講胎教時, 比特定兩三首兒歌佢聽, 佢會有記憶, 第時佢扭計, 聽番果幾首歌, 就會Calm Down, 因為有安全感, 好似仲係媽媽肚入面咁....

另外, 父母同佢講多啲野都一樣, 佢會有安全感啲...

有個朋友既BB, 又係好醒瞓, 最後扎到阿B成隻糭咁, 阿B先可以一次瞓4/5個鐘, 因為扎實佢, 又好似係媽媽肚入面, 好逼既感覺咁...

其實樓主的瞓覺時間, 阿B係一定會跟足... 可以既話, 早啲瞓啦..... 瞓前唔好食太多野, 唔好做太刺激的活動....其實, 晚晚講故事同埋聽兒歌, 我自己覺得好催眠架, 我都會好想瞓, 你試下啦, 可能會好瞓啲....

食燕窩就無聽過, 不過戒凍野就媽媽成日講, ""飲得凍野多, 阿B第時成日肚痛, 扭計, 就會成日喊! 又或者嘔奶...."

其實BB仔, 應該係想要多啲安全感..... 至於古典音樂, 就係叻唔叻, 醒唔醒的問題, 睇下樓主算唔算入""""好湊"""" 定義入面....

男爵府

等我今次試下聽音樂先,但吾知英文兒歌算吾算??事關大女日日聽幾個鐘架...
係咪我臨訓前聽陣就ok??
今胎我d 時間會規律d 架喇,大女今年返K1,
到時都冇得再夜訓

好湊我要求好低架咋,佢肯自己訓,吾洗下下扭天光,總之我地訓佢訓咁我已經好滿足...
我湊住大女又要同佢返學放學,個細再扭計d 我真係冇符..
身邊冇人幫我,咩都係自己....
唸下都大壓力

凍野而家未到夏天,暫時仲忍得住...

男爵府

我有次去買大肚婆衫....嗰個sales係咁叫我買胎教器 (舊嘢淨係會就啲bop bop聲,話模仿媽媽心跳,訓練bb右腦,第時bb會易湊啲喎...成$18xx...有冇人試過

男爵府

回覆:點樣胎教/做d 咩令阿b 出世後會好湊d??

我都是第一胎,不過我睡前會播指定1,2首歌先睡覺。try 過1,2晚唔播歌就睡,但就被阿B打獲甘,一播返就安靜曬。

早排農歷新年,我一過平時睡眠時間,阿B都是唔客氣地踢

所以我覺得阿B在肚內都會跟mama的睡眠時間,始終早睡都是好的!

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

回覆:Fat_BBB 的帖子

想問下聽音樂可唔可以用earphone ? Or speaker?

大宅

ching923 發表於 12-2-22 12:38
我第一胎聽人話食燕窩第時阿b 出世會好湊d,於是由4個月食到生得,
陀住阿b 都保持住開心,好少發脾氣果d....
...
呢隻唔關胎教事, 你第一胎bb應該係百日哭, 無解既係咩時間都會喊, 但喊夠一百日就會收聲, 我格鄰既bb就係咁..

首頁

尾頁

跳至